In sciencefictionfilms nemen robots regelmatig de macht over van de mens. In de samenleving is er soms de angst dat dit ook in het echt gaat gebeuren, in ieder geval dat robots het werk overnemen van mensen en dat veel mensen werkloos worden. In de techniek wordt al veel met machines, automatisering en digitalisering gewerkt. Is er echt de kans dat machines jouw plaats innemen en dat jij overbodig wordt? Of kun jij je werk juist beter uitvoeren met een meedenkend apparaat? En wie krijgt ermee te maken? Ingenieurs en architecten? Bouwvakkers? Installateurs?
Waar je nu nog zelf op locatie storingen van een installatie analyseert, wellicht al wel met behulp van tablet of smartphone, is de kans groot dat binnenkort de oorzaak van de storing al bekend is bij de melding. Sterker nog, de storing is op afstand op te lossen, of wordt automatisch door het systeem zelf opgelost.
Alle gegevens van installaties worden opgeslagen en gecontroleerd. In gebouwbeheersystemen is deze informatie aan elkaar gekoppeld. Alles wordt gemonitord, dus je merkt het direct als er iets onverwachts optreedt en je kunt snel ingrijpen. Ook kun je informatie gaan verzamelen voor efficiënt onderhoud. Dit geeft gebruikers extra functionele mogelijkheden. Installateurs zullen zich meer gaan richten op Internet of Things en big data.
Robots in de fabriek zijn niets nieuws. Ze herhalen hetzelfde proces in een hoge snelheid en altijd op dezelfde manier. Robots in de bouw zijn echter wel nieuw. Ze worden nog nauwelijks gebruikt, maar zouden goed materialen kunnen transporteren. Doordat we steeds vaker modulair bouwen, kunnen ze wellicht eenvoudige montage van bouwdelen voor hun rekening gaan nemen. Dit kan invloed hebben op zowel architecten als bouwvakkers.
Architecten kunnen hier in hun ontwerp misschien gebruik van maken, of juist rekening houden met de aanwezigheid en werkzaamheden van robots. Bouwvakkers zullen misschien robots moeten monitoren en aansturen.
Het maakt gebouwen, maar is geen mens en ook geen robot: het is de 3D-printer. Deze is er niet meer alleen om plastic speelgoed of maquettes te maken. Ze worden steeds groter en kunnen steeds grotere objecten maken. Zo gaat TU Eindhoven betonnen huizen printen. Dit heeft grote impact op het bouwproces. Het kan sneller en goedkoper zijn dan traditioneel bouwen. Er zijn namelijk minder materialen en manuren nodig. Bovendien is er minder bouwafval. Tot nu toe lijkt 3D-printen vooral geschikt voor maatwerk, en niet voor standaard woningbouw en zeer grote bouwwerken.
Verdringt de robot jouw baan in de bouw en techniek? Dat valt wel mee. Je zult wel om moeten kunnen gaan met nieuwe technieken. Naast inzicht in het proces moet je ook meer inzicht krijgen in automatische apparaten en digitalisering. Je hoeft geen IT-specialist te worden, maar laat je wel scholen op het gebied van digitalisatie. Zo blijf je goed inzetbaar als vakman in de techniek. Bekijk bijvoorbeeld eens deze opleidingen en trainingen voor de sector techniek en bouw.