Alles wat je moet weten over werken als fysiotherapeut

Fysiotherapie

Bewegen lijkt de normaalste zaak van de wereld. We doen het vaak zelfs zonder erbij na te denken. Toch...
Lees meer..
Bewegen lijkt de normaalste zaak van de wereld. We doen het vaak zelfs zonder erbij na te denken. Toch...
Lees meer..
Bewegen lijkt de normaalste zaak van de wereld. We doen het vaak zelfs zonder erbij na te denken. Toch kan het voorkomen dat, door uiteenlopende lichamelijke klachten, bewegen plotseling moeite kost of...
Lees meer..

Bewegen lijkt de normaalste zaak van de wereld. We doen het vaak zelfs zonder erbij na te denken. Toch kan het voorkomen dat, door uiteenlopende lichamelijke klachten, bewegen plotseling moeite kost of zelfs pijn doet. Wil jij mensen met zulke klachten helpen bij hun herstel? Dan is werken als fysiotherapeut misschien iets voor jou. Op deze pagina vertellen we je alles over dit vakgebied.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is het onderdeel van de paramedische zorg dat zich bezighoudt met de behandeling van het bewegingsapparaat. Dat is de verzamelnaam voor de onderdelen van het menselijk lichaam die nodig zijn om te kunnen bewegen, zoals spieren, zenuwen en gewrichten. Binnen dit vakgebied houd je je niet alleen bezig met het verhelpen of verminderen van klachten aan het bewegingsapparaat, maar ook het voorkomen ervan. Jouw werk als fysiotherapeut is dan ook van grote betekenis voor je patiënten.

Wat doet een fysiotherapeut?

Als fysiotherapeut - in de volksmond ook wel fysio genoemd - behandel, begeleid en adviseer je patiënten met klachten aan hun bewegingsapparaat. Dat kunnen heel uiteenlopende klachten zijn, van sportblessures tot bekkeninstabiliteit. Omdat de situatie van elke patiënt anders is, moeten fysiotherapeuten goed kunnen luisteren en zich in kunnen leven in de klachten die de patiënt omschrijft. Op basis daarvan bepalen zij welke fysiobehandelingen ze gaan toepassen.

Fysiotherapie binnen andere beroepen

Dat je ruime kennis van fysiotherapie nodig hebt om fysiotherapeut te worden, spreekt voor zich. Maar ook voor verschillende andere beroepen is deze kennis onmisbaar. Zo moet je bijvoorbeeld eerst een HBO-Bachelor fysiotherapie afgerond hebben voordat je je verder kunt ontwikkelen tot manueel therapeut.

Een ander voorbeeld is oefentherapie. Als oefentherapeut leer je patiënten met bewegings-, houdings- en ontspanningsoefeningen om op een gezonde manier te bewegen. Omdat oefentherapie veel raakvlakken heeft met fysiotherapie, is kennis van fysiotherapie onmisbaar voor de oefentherapeut.

Als fysiotherapeut help je mensen beter te bewegen.

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • De beste opleiders van Nederland
  • Laagsteprijsgarantie
  • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Baankansen in fysiotherapie

Overweeg je een carrièreswitch naar fysiotherapie? Dan is dit hét moment om om te scholen. Fysiotherapeut staat namelijk op de lijst met kansrijke beroepen die UWV in december 2021 heeft opgesteld. Dat betekent dat er op dit moment veel vraag naar goed opgeleide fysiotherapeuten. Na het afronden van een relevante opleiding zijn je baankansen in de fysiotherapie dan ook erg hoog.

Wat verdient een fysiotherapeut?

Ben je benieuwd naar wat je als fysiotherapeut kunt verdienen? Of werk je al als fysiotherapeut en wil je weten hoe je jouw salaris kunt verhogen? Neem dan ook eens een kijkje op onze pagina over salarissen in de fysiotherapie. Hier vertellen we je alles over het gemiddelde salaris, minimum- en maximumsalaris en de salarisschalen voor fysiotherapeuten.

Oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van fysiotherapie.

Competenties in fysiotherapie

Ben jij benieuwd of je het in je hebt om fysiotherapeut te worden? Bekijk dan eens de lijst met competenties voor fysiotherapeuten hieronder. Deze competenties geven aan welke eigenschappen je moet hebben en waar je goed in moet zijn om je werk als fysiotherapeut goed uit te kunnen voeren. Herken jij je in deze competenties? Dan is fysiotherapie misschien wel iets voor jou.
 
Een goede fysiotherapeut...

  • kan goed luisteren en zich inleven in de klachten van patiënten;
  • is goed in communiceren en het geven van heldere uitleg;
  • kan goed samenwerken met andere medisch specialisten;
  • kan zijn of haar eigen werkzaamheden goed organiseren;
  • heeft een professionele houding en handelt integer.

Ontdek jouw ontwikkelmogelijkheden op het gebied van fysiotherapie

Wil jij je (verder) ontwikkelen op het gebied van fysiotherapie? Dan heb je veel verschillende mogelijkheden. Bekijk het volledige opleidingsaanbod voor fysiotherapie om jouw opties te ontdekken. Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste opleiding voor jou? Dan denken onze opleidingsadviseurs graag met je mee. Bel 088 - 9 390 000 of vul ons contactformulier in.

Studieadvies aanvragen