Alles wat je moet weten over werken in de zorg

Welzijn

Wil jij werk doen waarin je bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven van mensen? Dan is een baan...
Lees meer..
Wil jij werk doen waarin je bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven van mensen? Dan is een baan...
Lees meer..
Wil jij werk doen waarin je bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven van mensen? Dan is een baan op het gebied van welzijn misschien iets voor jou. In dit vakgebied werk je onder andere aan de zelfredzaamheid...
Lees meer..

Wil jij werk doen waarin je bijdraagt aan een hogere kwaliteit van leven van mensen? Dan is een baan op het gebied van welzijn misschien iets voor jou. In dit vakgebied werk je onder andere aan de zelfredzaamheid en persoonlijke ontwikkeling van mensen. Hiermee help je hen om weer optimaal deel te kunnen nemen aan de samenleving wanneer dat hen zelf even niet lukt. Op deze pagina vertellen we je alles over dit dankbare vakgebied.

Wat is welzijn?

Simpel gezegd betekent welzijn dat je je goed voelt en dat het goed met je gaat. Welzijn wordt vaak in één adem genoemd met gezondheid. Toch betekenen deze twee termen niet hetzelfde. Welzijn omvat namelijk de totale levenstevredenheid van mensen, terwijl gezondheid hier slechts een onderdeel van is. Je welzijn wordt met name bepaald door deze zes factoren:

  • emotionele factoren
  • intellectuele factoren
  • werkgerelateerde factoren
  • fysieke factoren
  • sociale factoren
  • geestelijke factoren

Zijn al deze factoren in balans? Dan zit het waarschijnlijk wel goed met je welzijn. Maar het kan ook zijn dat je welzijn een dipje heeft doordat het met een van deze factoren wat minder gaat. Bijvoorbeeld omdat het niet goed gaat op je werk of omdat je je ergens zorgen over maakt.

Ga aan de slag als welzijnswerker.

Wat is welzijn in de zorg?

Welzijn is het onderdeel van de zorg dat draait om het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen. Dat klinkt heel breed en dat is het ook. Wanneer je wilt werken op het gebied van welzijn kun je namelijk heel veel kanten op: van maatschappelijke zorg tot pedagogisch werk en van helpende zorg en welzijn tot verzorgende IG. Hoewel deze functies sterk uiteenlopen hebben ze ook iets gemeen: ze draaien allemaal om het ondersteunen en begeleiden van mensen die extra aandacht nodig hebben.

Wat is een welzijnswerker?

Als welzijnswerker help je mensen met uiteenlopende problemen om hun leven weer op de rit te krijgen. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen met verslavingsproblemen zijn, maar ook vluchtelingen of mensen in de schuldsanering. Om deze mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen werk je veel samen met andere professionals in de zorg. Kortom, welzijnswerker is een veelzijdige functie waarin geen dag hetzelfde is.

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • De beste opleiders van Nederland
  • Laagsteprijsgarantie
  • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Baankansen in welzijn

Dat er op dit moment veel vacatures in de zorg openstaan, zal je niet ontgaan zijn. Door personeelstekorten is de vraag naar goed geschoolde zorgprofessionals enorm. Zo zijn er ook veel banen in welzijn beschikbaar. Vooral naar helpenden in instellingen en woonbegeleiders in de gehandicaptenzorg is veel vraag. In deze kansrijke beroepen kan je waarschijnlijk snel aan de slag wanneer je een passende opleiding richting welzijn hebt afgerond. 

Welzijn draait om het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen.

Competenties voor welzijn

De competenties die je nodig hebt om te werken op het gebied van welzijn verschillen uiteraard per beroep. Werken in de autismezorg vraagt natuurlijk om hele andere competenties dan werken in de schuldhulpverlening. Toch zijn er ook een aantal competenties die van belang zijn voor iedereen die werkt op het gebied van welzijn. Zo moet je bijvoorbeeld:

  • mensen kunnen activeren om zelf actief aan de slag te gaan met hun problemen;
  • oog hebben voor de persoonlijke situatie van mensen en daarop inspelen;
  • problemen tijdig kunnen signaleren en daar actie op ondernemen;
  • in kunnen schatten wanneer mensen gespecialiseerde hulp nodig hebben;
  • mensen met elkaar kunnen verbinden.

Ontdek jouw mogelijkheden binnen welzijn

Ben je enthousiast geworden en wil je je (verder) ontwikkelen op het gebied van welzijn? Bekijk dan snel alle opleidingen welzijn in ons aanbod. Hulp nodig bij het maken van je keuze? Dan denken onze studieadviseurs graag met je mee. Laat je gegevens achter via ons contactformulier voor een advies op maat.

Studieadvies aanvragen