Alles wat je moet weten over werken in de ouderenzorg

Ouderenzorg

Werken in de zorg betekent een veelzijdig en dankbaar beroep. Of je nu als verpleegkundige, tandartsassistente...
Lees meer..
Werken in de zorg betekent een veelzijdig en dankbaar beroep. Of je nu als verpleegkundige, tandartsassistente...
Lees meer..
Werken in de zorg betekent een veelzijdig en dankbaar beroep. Of je nu als verpleegkundige, tandartsassistente of sociaal pedagogisch hulpverlener werkt, het helpen van mensen staat centraal in jouw werk....
Lees meer..

Een mooie oude dag, dat willen we allemaal wel. Maar helaas komt ouderdom vaak met gebreken, waardoor zelfstandig thuiswonen lang niet altijd vanzelfsprekend is. Wil jij ouderen helpen om - thuis of in een verzorgingstehuis - toch zo prettig mogelijk te kunnen leven? Dat kan wanneer je in de ouderenzorg werkt. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over werken in de ouderenzorg.

Wat is ouderenzorg?

Ouderenzorg is het onderdeel van de zorg dat draait om de gezondheid en het welzijn van ouderen. Dit gaat verder dan alleen zorg voor ouderen, ook begeleiding speelt een belangrijke rol. Wanneer je in de ouderenzorg werkt, zorg je ervoor dat ouderen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen (blijven) functioneren en dat hun kwaliteit van leven verbetert. De werkzaamheden in dit vakgebied lopen uiteen van het verzorgen van ouderen tot activiteitenbegeleiding,

Ouderenzorg is een verzamelnaam voor alle zorg die je ouderen kunt bieden, van zorg aan huis tot hulp bij ziekte of psychische problemen. In Nederland zijn er drie soorten ouderenzorg: extramurale-, intramurale- en transmurale ouderenzorg.

Extramurale ouderenzorg

Deze vorm van ouderenzorg draait om het zo lang mogelijk behouden van de zelfstandigheid van ouderen. Denk bijvoorbeeld aan thuiszorg en mantelzorg. Dat laatste voorbeeld is trouwens geen beroep binnen de ouderenzorg. Bij mantelzorg worden ouderen op vrijwillige basis verzorgd door mensen uit hun naaste omgeving.

Intramurale ouderenzorg

Wanneer ouderen niet langer thuis kunnen wonen, ontvangen zij intramurale ouderenzorg. Ze worden dan verzorgd in een zorginstelling, zoals een verpleeghuis of een verzorgingstehuis.

Transmurale ouderenzorg

Soms is de zorg voor ouderenzorg zo complex dat dit niet door één partij geregeld kan worden, bijvoorbeeld wanneer een oudere (tijdelijk) naar een andere plek verhuisd moet worden. In dat geval is er sprake van transmurale ouderenzorg: verschillende zorgverstrekkers werken samen om de oudere van zo goed mogelijke zorg te voorzien.

Wat doet een bejaardenverzorger?

Net zoals ouderenzorg een verzamelnaam is, is bejaardenverzorger dat ook. Bejaarden- of ouderenverzorger is eigenlijk geen beroep, maar een verzameling van verschillende beroepen waarin je je bezighoudt met de zorg van ouderen. De werkzaamheden van de bejaardenverzorger hangen dan ook af van zijn of haar specifieke beroep. We noemen er een aantal:

  • (Wijk)verpleegkundige
  • Woonbegeleider
  • Praktijkondersteuner (POH) ouderenzorg
  • Thuiszorghulp

(Wijk)verpleegkundige

Als verpleegkundige in de ouderenzorg verleen én coördineer je zorg aan ouderen. Je doet lichamelijk onderzoek, maar geeft ook voorlichting en instructies. Daarnaast is het mogelijk om je te specialiseren in specifieke klachten. Zo kun je ouderen met deze klachten nog beter helpen. Als wijkverpleegkundige bezoek je ouderen thuis en help je hen bij zaken als douchen, opstaan of het innemen van medicijnen.

Woonbegeleider

Als woonbegeleider of verzorgende IG bied je zorg die volledig is afgestemd op de behoeften van de ouderen waarvoor je zorgt. Je verpleegt, verzorgt en begeleidt hen en zorgt er op die manier voor dat zij zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Je hebt een zeer gevarieerd takenpakket: van het helpen bij het aantrekken van steunkousen tot activiteitenbegeleiding.

Praktijkondersteuner (POH) ouderenzorg

Als POH ouderenzorg werk je in een huisartsenpraktijk. Daar ondersteun, begeleid en organiseer je de zorg voor ouderen. Omdat je gespecialiseerd bent in deze oudere doelgroep, weet je precies welke zorg zij nodig hebben. Je signaleert problemen, gaat het gesprek aan met patiënten en stelt samen met hen, de huisarts, en eventueel andere zorgverleners een zorgplan op. Vervolgens zorg je er ook voor dat dit zorgplan uitgevoerd wordt.

Thuiszorghulp

Als thuiszorghulp help je ouderen bij huishoudelijke taken, zoals schoonmaken of koken. Daarnaast heb je ook een signalerende rol. Je herkent vroegtijdig problemen, zoals eenzaamheid, en schakelt als dat nodig is extra hulp in.

Maak het verschil als bejaardenverzorger

Wanneer je in de ouderenzorg werkt, maak je een groot verschil in de levens van ouderen. Je biedt hen namelijk zoveel meer dan alleen zorg. Troost bijvoorbeeld, of een luisterend oor. En dat wordt gewaardeerd. Niet alleen door de ouderen zelf, maar ook door hun familieleden. Werken in de ouderenzorg geeft dan ook veel voldoening. Zeker, het werk kan soms zwaar zijn en je staat regelmatig voor lastige keuzes. Maar juist daardoor weet je dat je werk er echt toe doet. En daar mag je best trots op zijn.

Ouderenzorg draait om de gezondheid en het welzijn van ouderen.

Vind de opleiding of training die voor je werkt

  • De beste opleiders van Nederland
  • Laagsteprijsgarantie
  • Meer dan 7.000 opleidingen & trainingen

Baankansen in de ouderenzorg

Er zijn momenteel grote tekorten in de ouderenzorg. Met een opleiding op het gebied van ouderenzorg heb je dan ook goede kansen op een baan. Hoe groot die kans precies is, hangt af van de functie die je wilt uitoefenen. Zo zijn helpende, verzorgende IG en wijkverpleegkundige op dit moment zeer kansrijke beroepen.

Ook tijd maken voor een praatje hoort bij de ouderenzorg.

Competenties ouderenzorg

Werken in de ouderenzorg vraagt meer dan alleen vakkennis. Om goed met ouderen te kunnen werken heb je bijvoorbeeld ook geduld, empathie en sociale vaardigheden nodig. Natuurlijk verschillen de precieze competenties per beroep. Maar of je nu werkt als verpleegkundige of POH ouderenzorg, onderstaande competenties zijn onmisbaar voor elke bejaardenverzorger:

  • je goed kunnen aanpassen aan wisselende omstandigheden;
  • goed kunnen luisteren en oprecht geïnteresseerd zijn in anderen;
  • gestructureerd kunnen werken en goed kunnen plannen en organiseren;
  • beschikken over sociale vaardigheden én empathie;
  • goed kunnen samenwerken binnen het team, maar ook met andere zorgprofessionals.

Klaar om de stap richting ouderenzorg te zetten?

Wil jij graag aan de slag binnen de ouderenzorg? Bekijk dan snel ons complete aanbod ouderenzorgopleidingen. In dit brede aanbod vind je zeker een opleiding die past bij jouw wensen en ontwikkeldoelen. Heb je moeite met het maken van een keuze? Neem dan contact op met onze studieadviseurs. Zij denken graag met je mee.

Studieadvies aanvragen