Werk jij graag met mensen en ben je goed in regelen en organiseren? En ben je op zoek naar een baan waarin je veel kunt betekenen in de levens van andere mensen? Dan is sociaal werk misschien iets voor jou. Wat houdt dit vakgebied precies in en welke kennis en competenties heb je nodig om aan de slag te kunnen op het gebied van sociale hulpverlening? We vertellen je er alles over.
Sociale hulpverlening, ook wel sociaal werk genoemd, is een onderdeel van de zorg dat gaat om het helpen van mensen die moeite hebben met het meedraaien in de maatschappij. Samen met andere professionals en vrijwilligers zorg je ervoor dat deze mensen een sterke sociale basis ontwikkelen. Je signaleert beginnende problemen en helpt mensen bij het oplossen van deze problemen. Daarbij stuur je erop aan dat zij zelf de verantwoordelijkheid nemen over hun situatie en actie ondernemen om deze te verbeteren.
Als sociaal werker werk je met mensen met uiteenlopende sociale problemen, zoals schulden, opvoedingsproblemen of verslavingen. Je kan werken voor een gezondheidsinstelling, maar ook bijvoorbeeld voor een ziekenhuis of bedrijf. Het is ook mogelijk om zelfstandig te werken als sociaal ondernemer. Daarnaast werken maatschappelijk werkers ook steeds vaker in interdisciplinaire wijkteams die worden aangestuurd door de gemeente.
De werkzaamheden van een sociaal werker bestaan onder andere uit:
Binnen de sociale hulpverlening zijn er veel verschillende beroepen, van sociaal pedagogisch hulpverlener tot maatschappelijk werker. De baankansen binnen dit vakgebied zijn gemiddeld. Dat betekent dat je na afronding van je opleiding social work een redelijke kans hebt op een baan die bij deze opleiding aansluit.
Sociaal werk is een zeer praktijkgericht vak waarin je veel met mensen werkt. Daarom heb je om in dit vakgebied aan de slag te kunnen meer nodig dan vakkennis alleen. Je moet voor social work ook over verschillende beroepscompetenties beschikken om je werk goed te kunnen uitvoeren, zoals:
Is social work echt iets voor jou en wil je de juiste kennis en vaardigheden ontwikkelen om in dit vakgebied aan de slag te kunnen? Of werk je al in de sociale hulpverlening en wil je verder doorgroeien? Neem dan eens een kijkje in het opleidingsaanbod voor sociale hulpverlening. Heb je hulp nodig bij het maken van jouw keuze? Bel dan 088 - 9 390 000 of vul ons contactformulier in.