Of je nu aan een carrièreswitch denkt, weer aan het werk wilt of al in een bepaalde branche werkt, een MBO-opleiding is altijd een goede keuze. De MBO-opleidingen die je vindt op Opleiding.nl zijn speciaal ontwikkeld voor volwassenen die graag een MBO-diploma willen behalen op niveau 2, 3 of 4. Je leert alleen wat je moet weten en je kunt je studie goed combineren met je werk en privéleven. Bekijk hier het totale overzicht MBO-opleidingen.
Iedereen kan een volledige, erkende MBO-opleiding volgen. Voor de MBO-opleidingen op niveau 2 heb je 1 van deze diploma’s nodig:
Voor de MBO-opleidingen op niveau 3 en 4 heb je 1 van deze diploma’s nodig:
Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan kun je via een intakegesprek en een toelatingstoets mogelijk alsnog worden toegelaten. In het intakegesprek gaat het over je motivatie, je werkervaring en opleidingsachtergrond. Neem voor vragen gerust contact op met onze opleidingsadviseurs.
Heb jij werkervaring, kennis en vaardigheden op MBO-niveau, maar heb je geen diploma’s of certificaten? Dan kun je toch vrijstelling krijgen voor delen van een MBO-opleiding. Doorloop dan een procedure Erkenning van Verworven Competenties (EVC). Daarmee wordt je werkervaring erkend en krijg je een ervaringscertificaat.
Als je eerder een zelfde soort opleiding hebt gevolgd, kun je mogelijk vrijstelling krijgen voor bepaalde onderdelen van je nieuwe MBO-opleiding. Dit kun je aangeven bij je inschrijving. Je moet de relevante certificaten en diploma’s kunnen laten zien. De opleider beoordeelt of je vrijstelling krijgt. Hier zijn kosten aan verbonden. Die kosten verschillen per opleider.
Je kunt kiezen uit een groot aanbod erkende MBO-opleidingen. Hiervoor krijg je een officieel erkend MBO-diploma. De opleidingen voldoen aan strikte kwaliteitseisen en zijn erkend door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Je behaalt dus hetzelfde diploma als bij reguliere onderwijsinstellingen.
Wil je geen volledige MBO-opleiding volgen, kies dan voor een kortere MBO-deelopleiding, een MBO-programma. Hiermee ontwikkel je in korte tijd je kennis en vaardigheden. Jij kiest in welke onderwerpen je je wilt verdiepen. De deelopleidingen voldoen aan dezelfde kwaliteitseisen als de volledige MBO-opleidingen.
Na een deelopleiding kun je altijd nog doorstromen naar een volledige, erkende MBO-opleiding op niveau 2, 3 of 4. Voor onderdelen die je al behaald hebt, krijg je mogelijk vrijstelling. Dan doe je minder lang over de volledige opleiding.
Of je nu op niveau 2, 3 of 4 een MBO-opleiding wilt volgen, je vindt altijd iets dat bij je past. Bekijk bijvoorbeeld eens de MBO-opleidingen in deze vakgebieden:
MBO-opleidingen Administratief en secretarieel
MBO-opleidingen Communicatie
MBO-opleidingen Eventmanagement, toerisme en horeca
MBO-opleidingen Management en bedrijfskunde
MBO-opleidingen Marketing, sales en ondernemerschap
MBO-opleidingen Onderwijs en pedagogiek
MBO-opleidingen Persoonlijke effectiviteit
MBO-opleidingen Techniek en bouw
MBO-opleidingen Zorg, welzijn en hulpverlening
Je kunt een klassikale MBO-opleiding volgen door heel Nederland, zowel ’s avonds, overdag als op zaterdag. De meeste MBO-deelopleidingen worden ook via e-learning aangeboden. Je kunt daarmee in je eigen tempo en op jouw locatie studeren. Je maakt opdrachten om te oefenen met wat je hebt geleerd. Ook heb je een persoonlijke begeleider die je feedback en tips geeft.
In een MBO-opleiding voor volwassenen ga je in klassikale bijeenkomsten praktijkgericht aan de slag. Dat betekent dat je veel oefent en leert hoe je de theorie en vaardigheden in jouw eigen werk kunt gebruiken. Je krijgt intensieve en persoonlijke begeleiding van docenten uit jouw praktijk. Ze geven leuke lessen waarin zij de stof herkenbaar en met veel voorbeelden uitleggen. De docenten staan voor je klaar, zowel tijdens de klassikale bijeenkomsten als via de online leeromgeving.
In volledige, erkende MBO-opleidingen is deelname aan taal- en rekenvaardigheidsexamens een verplicht onderdeel. Afhankelijk van de opleiding die je volgt, maak je daarnaast ook examens Engels en/of Duits. Je wordt goed voorbereid op de examens. Je maakt vooraf een toets om te zien wat je huidige niveau is. Met extra oefenmateriaal kun je jezelf verbeteren.
Leren doe je vooral in de praktijk. Daarom is een stage binnen erkende MBO-opleidingen leuk en leerzaam. Je gaat aan de slag met wat je hebt geleerd en leert nog meer van ervaren mensen om je heen. Soms kun je bij een eventuele toekomstige werkgever stage lopen. Voor de erkende MBO-opleidingen op niveau 2, 3 en 4 is een stageplek een voorwaarde.
Het aantal uren dat je stage loopt, hangt af van het niveau van de opleiding. Tijdens je stage maak je diverse opdrachten. Je krijgt hierbij begeleiding vanuit de opleider. Op je stageplek zelf heb je ook een begeleider.
Heb je op dit moment een baan die past bij jouw opleiding? Werk je 2 tot 3 dagen per week (16-24 uur)? En is het bedrijf waar je werkt een erkend leerbedrijf voor deze opleiding? Dan kun je meteen tijdens je MBO-opleiding stage lopen: je werkplek is dan jouw stageplek.
Heb je op dit moment geen baan die past bij je MBO-opleiding? Dan loop je stage bij een bedrijf dat je zelf zoekt. Het Stage Instituut kan je hierbij helpen. Zij hebben een overzicht van stageplekken voor jou. Het Stage Instituut bemiddelt, adviseert en onderhoudt de contacten met de bedrijven en opleiders.
In de laatste fase van je MBO-opleiding werk je naar het praktijkexamen toe. Je maakt een aantal praktijkopdrachten en slaat deze op in een digitaal portfolio. De taal- en rekenexamens en de modules afgerond met een voldoende? Dan kun je beginnen aan een praktijkexamen op je werkplek. Samen met de examinator bespreek je opdrachten en beantwoord je wat vragen over jouw vakgebied. Je laat zo zien dat je het vak genoeg beheerst. Als je een voldoende haalt, ontvang je een officieel erkend MBO-diploma.
Meer weten over een MBO-opleiding volgen? Neem contact op met onze opleidingsadviseurs.