Introductie
(Elektro)monteur worden? Met deze opleiding in elektrotechniek leg je een goede basis voor een loopbaan in dit kansrijke vakgebied.
Omschrijving
Heb jij interesse in techniek, denk je in oplossingen en wil je graag aan de slag in een kansrijk vakgebied? Bijvoorbeeld als (hulp)monteur? Kies dan voor het Basisdiploma elektrotechniek! In 12 maanden doe je veel belangrijke vakkennis op en leg je een stevige basis voor je loopbaan.
De vraag naar vakmensen in elektrotechniek en installatietechniek is enorm. En dat is niet zo vreemd. Er worden steeds meer woningen bijgebouwd, de vraag naar duurzame energie-oplossingen (zoals warmtepompen of zonnepanelen) blijft razendsnel groeien en ook op het gebied van smart homes wordt er steeds meer mogelijk. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, zijn de komende jaren heel veel nieuwe vakmensen nodig.
Met het Basisdiploma elektrotechniek geef je jezelf goede kansen op de arbeidsmarkt. Je legt een goede basis in elektrotechniek én specialiseert je in de deelsector woning en utiliteit. Na afronding ben je klaar om te starten in de elektrotechniek of de installatietechniek.
Baanperspectief
De cursus Basisdiploma elektrotechniek is bestemd voor iedereen die interesse heeft in (elektro)techniek en/of installatietechniek en in deze sector aan de slag wil. Ook is deze cursus een goede keuze voor iedereen die kennis van elektrotechniek wil hebben en nog geen technische opleiding heeft gevolgd.
Met het basisdiploma geef je jezelf een goede start in een veelzijdig en kansrijk vakgebied met veel doorgroeimogelijkheden.
Beschrijving
De opleiding is opgebouwd uit drie modules:
Schakelmodule wiskunde
In deze module doe je wiskundige kennis op die je in iedere technische functie nodig hebt. Je leert rekenen, cijfers beoordelen en werken met bijvoorbeeld tabellen, grafieken en formules. Ook raak je thuis in het gebruik van symbolen en eenheden en in rekenkundige bewerkingen.
Heb je al de nodige wiskundige kennis? Dan is deze module heel geschikt om je kennis weer op te frissen. De module is zo opgezet dat je de onderdelen die je al beheerst, versneld kunt doorlopen.
Basiskennis Elektrotechniek
Deze module leert je basiskennis van natuurkunde, elektriciteitsleer en schakeltechniek toepassen binnen de elektrotechniek. Zo is er o.a. uitgebreid aandacht voor de volgende onderwerpen:
- Elektriciteitsleer
- Elektrische en elektronische componenten
- Energie en vermogen
- Trillingen en golven
- Elektrische schakelingen
- Elektriciteit en magnetisme
- Transformatoren
- Inleiding analoge elektronica
- Inleiding digitale schakelingen
- Materialen
- Veiligheid
Woning en utiliteit
In deze module leer je hoe elektrische en elektronische installaties in woningen ontworpen, geïnstalleerd en getest worden. De nadruk ligt daarbij op elektrische installaties in woningen, maar ook (vergelijkbare) installaties in de utiliteit komen aan bod. Het gaat hierbij om kracht-, licht- en zwakstroominstallaties. Je leert bijvoorbeeld over componenten, installatietechnieken, meet- en testmethodes, lichtschakelingen, LED-aansturingen, het gebruik van sensoren, internetverbindingen. Ook ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid worden behandeld. Denk bijvoorbeeld aan PV-panelen, laadpalen en energieopslag. Tot slot is er aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van huis- en gebouwautomatisering.
De module is opgebouwd rondom de volgende hoofdonderwerpen:
- Woninginstallaties en groepenkast
- Installatiematerialen
- Schakelmaterialen
- Tekenen en lichtschakelingen
- Normen en veiligheid
- Sensoren en alarmsystemen
- PV-panelen en laadpalen
- Communicatie
Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld. Je hoeft zelf geen boeken meer te kopen.
Toelating
Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.