Introductie
Je hebt regelmatig te maken met financieel specialisten. Om een goede gesprekspartner te zijn is basiskennis van financiën gewenst.
Omschrijving
In de Virtual Classroom wordt de klasruimte digitaal nagebootst en volg je live les via de computer. De lessen zijn klassikaal en interactief, waardoor de les niet heel anders is dan normaal. Je kunt tijdens de les direct vragen stellen aan de docent, werken aan opdrachten en discussiëren met medestudenten. Op deze manier kun je veilig vanuit huis studeren. Het enige dat je nodig hebt is een werkende internetverbinding. Je ontvangt duidelijke instructies over het inloggen en het gebruik en er is technische ondersteuning mochten er problemen zijn.
Aan planvorming, budgettering en verslaglegging is altijd een financiële component verbonden. Als overheidsmedewerker hoef je niet alle details van de overheidsfinanciën te kennen, maar wil je wel de taal van financiën kunnen begrijpen en spreken. Basiskennis van financiële aspecten en begrippen is hiervoor noodzakelijk. Deze training helpt je goed op weg in de financiële wereld van de overheid en laat je onder meer kennismaken met zaken als budgetteren, de planning-en-controlcyclus, kaderstelling, begroten, rapporteren en verantwoorden. In korte tijd raak je vertrouwd met de financiële gang van zaken in je organisatie.
Opleidingskenmerk(en)
Vakopleiding
Leerplan
In deze training komen de volgende onderwerpen aan bod: De wet- en regelgeving van de financiële functie
- Plaats financiële functie in het staatsrechtelijk bestel
- Government governance/goed bestuur
- Wet- en regelgeving rondom financiën
- Rollen bestuursorganen
- Budgetrecht
- Besluit begroting en verantwoording (BBV)
- Kenmerken eigenheid
- Financieel toezicht
De planning-en-controlcyclus en de jaarstukken van de gemeente
- Planning-en-controlcyclus
- Coalitieakkoord, raadsprogramma, collegeplan en geraamde uitvoeringsinformatie
- Kadernota
- Meerjarenraming
- Begroting, beleidsbegroting en financiële begroting
- Rapportages en begrotingswijzigingen
- Jaarstukken
- Balans
- Waarderen en afschrijven
Financiële begrippen, stakeholders en lasten en baten van de gemeenten
- Financieren en dekken
- Reserves en voorzieningen
- Activeren, afschrijven en aflossen
- Rente
- Iv3
- Rekenkamer
- Rol van de accountant
- Kostenverdeling
- Doelmatig, doeltreffend en rechtmatig
- Kostensoorten, plaatsen en dragers
- Lasten en baten gemeenten
- Algemene uitkering/Gemeentefonds
- Gemeentelijke belastingen
- Btw-compensatiefonds
Leerdoel(en)
Tijdens de lessen is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheden om in de praktijk te oefenen met nieuwe kennis en vaardigheden. De lessen worden verzorgd door docenten die zelf met beide benen in de praktijk staan. Door hun kennis van het vakgebied kunnen ze jou uitstekend helpen de vertaling te maken naar je eigen werkzaamheden en organisatie. Dat doen zij onder meer door oefeningen en het geven van praktijkvoorbeelden. Ook de interacties met medestudenten spelen hierin een belangrijke rol.