Introductie
Je wilt het veiligheidskundige vak graag beter leren kennen zonder daarvoor direct een uitgebreide opleiding als Middelbare Veiligheidskunde (MVK) te volgen. Deze opleiding is ook zeer waardevol als je werkzaam bent als preventiemedewerker of arbocoördinator.
Omschrijving
Wil je naast je reguliere werk meer zicht krijgen op veilig werken? Een veilige werkplek wordt gecreëerd door veiligheidsbewustzijn en het voortijdig identificeren van gevaarlijke situaties. De rol van een operationeel veiligheidskundige (OVK) is daarbij van onschatbare waarde. Met deze Basisopleiding Veiligheidskundige (BVK) ontwikkel je je tot het verlengstuk van degene die binnen je organisatie verantwoordelijk is voor de veiligheid. Door middel van de veiligheidsladder word je je bewust van de risico’s in je organisatie en kun je hier deskundig over adviseren.
Opleidingskenmerk(en)
Vakopleiding
Leerplan
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E)
- Plan van aanpak
- Adviesvaardigheden
- Preventieve en repressieve veiligheid
- Arbozorg
- Arbowet- en regelgeving
- Risicobeheersing
- Arbeidsmiddelen en -plaatsen
- Arbeidshygiënische strategie
- Persoonlijke beschermingsmiddelen
- Bedrijfshulpverlening
- Duurzame inzetbaarheid
Leerdoel(en)
Na het volgen van de opleiding heb je veel kennis van arbowetgeving, bedrijfshulpverlening (BHV), persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) en psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Verder ga je aan de hand van de veiligheidsladder in op risico's in je bedrijf. Je geeft hier deskundig advies over in je organisatie, bijvoorbeeld aan directie of ondernemingsraad. Daarnaast voer je zelfstandig risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) uit. Maatregelen die volgen uit het plan van aanpak kun je implementeren. Ook weet je hoe je eenvoudige ongevalsonderzoeken uitvoert.
De opleiding wordt gegeven door deskundige docenten uit de praktijk. Tussen de bijeenkomsten voer je praktische opdrachten uit, zodat je de koppeling maakt naar je eigen werksituatie. Tijdens de opleiding heb je toegang tot onze zeer moderne online leeromgeving met daarin alle aanvullende informatie die je voor de opleiding nodig hebt, zoals het rooster, benodigde voorbereiding op de lessen, opdrachten en overige relevante informatie. Ook kun je er communiceren met je docent en de andere deelnemers.
Toelating
Voor deze opleiding geldt geen specifieke vooropleiding. Er wordt uitgegaan van MBO-denkniveau. Daarnaast is basiskennis van veiligheid, gezondheid en milieu wenselijk.
Diploma uitreiking
Je rondt deze opleiding af met een digitaal examen. Behaal je een voldoende, dan ontvang je het diploma ‘Basisopleiding Veiligheidskundige (BVK)’ van NCOI.