Introductie
Je bent bijvoorbeeld werkzaam in de bankensector of als coördinator fraudebeheersing, fraudecontactpersoon, schade-expert, (bedrijfs)rechercheur, beveiliger, securitymanager, advocaat, toedrachtonderzoeker, intern onderzoeker, HRM-adviseur of integriteitscoördinator. Ook als je in een andere functie werkt waarin waarheidsvinding centraal staat is deze training interessant voor jou.
Omschrijving
In de wereld is er steeds meer vraag naar onderzoek om de waarheid te achterhalen. Dit geldt voor verschillende beroepen, zoals schade-experts, (bedrijfs)rechercheurs en anderen. De belangrijkste vraag is altijd: hoe kan ik nagaan of de persoon met wie ik praat de waarheid vertelt? In deze 3-daagse training Feiten of Fabels? ga je samen met 3 docenten aan de slag om te leren hoe je de waarheid kunt ontdekken. Door middel van allerhande oefeningen, het gebruik van de Scriptmethode© en klassiek rollenspel leer je hoe je de juiste vragen moet stellen en hoe je kunt reageren op het gedrag van degene met wie je praat. Na het volgen van deze training heb je de kennis en vaardigheden in huis om verhalen te verifiëren.
Opleidingskenmerk(en)
Vakopleiding
Leerplan
Een selectie van de volgende onderwerpen komt aan bod, afhankelijk van de behoeften van de studenten:
- Manieren om de waarheid te achterhalen zonder te beïnvloeden
- Informatievergarende en confronterende interviewtechnieken (gesprekstechnieken)
- Het achterhalen van belangen en motieven van gesprekspartners
- Omgaan met lastige gesprekspartners
- Waarnemen of voor waar aannemen?
- Schriftelijke communicatie en vastlegging (dossiervorming)
- Methodisch onderzoek
- De 7 gouden W's
- De prioriteit van de achtste gouden W
Leerdoel(en)
De training heeft een afwisselend programma. De nadruk ligt hierbij op het je eigen maken van waarheidsvindingscommunicatie, metacommunicatie en het maken van strategische keuzes in een interview. Al deze vaardigheden hebben het doel om objectieve en betrouwbare informatie te verzamelen. Ook leer je deze informatie op de juiste wijze vast te leggen.
Daarnaast besteden we aandacht aan:
- Het methodisch (of 4-fasen) onderzoek
- De 7 gouden W’s
- De prioriteit van de achtste gouden W
- De wettelijke kaders voor objectief en rechtmatig onderzoek (AVG en UAVG)
- Het stapelen en vastleggen van onderzoeksignalen
- Wat is fraude
- Handreiking onderzoeksmethoden en -middelen
- Schriftelijke vastlegging (gespreksverslag en rapportage)
- Het onderscheid tussen feiten en meningen
- Waarnemen of voor waar aannemen?
De docenten zijn onder meer deskundig op het gebied van onderzoekvaardigheden, recherchepsychologie, fraude awareness en schriftelijke communicatie. Ze zijn alle drie alle dagen aanwezig. Daardoor weet je zeker dat je de aandacht krijgt die je nodig hebt om de stof te leren beheersen.
Toelating
Er worden geen specifieke vooropleidingseisen gesteld aan deze training.