Introductie
Met deze HBO-minor specialiseer je je in het begeleiden van cliënten binnen de GGZ. Een waardevolle aanvulling op de vakkennis van professionals in Social Work!
Omschrijving
Heb jij een bachelor Social Work afgerond en wil je een extra minor volgen? Bijvoorbeeld omdat je breder inzetbaar wilt zijn of omdat je met een andere doelgroep wilt gaan werken? Dan is de HBO-minor GGZ-agoog iets voor jou! In acht maanden specialiseer je je in het werken met cliënten binnen de GGZ.
Je volgt in deze minor o.a. modules over psychologie en psychiatrie, psychofarmaca, methodisch werken in de GGZ, beleid in de GGZ en specifieke doelgroepen. Na afronding kun je professioneel en verantwoord handelen en cliënten op methodische wijze begeleiden.
De modules in deze minor zijn afkomstig uit het laatste jaar van de erkende bacheloropleiding HBO Social Work. Je profiteert dan ook van dezelfde kwaliteit. Het diploma dat je met deze minor behaalt vormt een zeer waardevolle aanvulling op je cv.
Baanperspectief
Let op: Om je te kunnen laten registeren in het beroepsregister van Registerplein GGZ-agoog, is naast deze minor een afgeronde HBO-bacheloropleiding Social Work vereist.
Beschrijving
Je volgt in deze minor zes modules. In de laatste module komt de opgedane kennis op geïntegreerde wijze samen en pas je deze toe in een praktische context.
- Psychologie en psychiatrie
- Psychofarmaca
- Methodisch werken in de GGZ
- Beleid in de GGZ
- Specifieke doelgroepen in de GGZ
- Praktijkintegratie GGZ-agoog
Psychologie en psychiatrie
Je leert op basis van inhoudelijke kennis met betrekking tot psychopathologie, symptomen in de praktijk herkennen. Verder is er aandacht voor risicotaxatie, leer je cliënten met uiteenlopende psychiatrische problematieken begeleiden en afstemmen op hulpvragen van de cliënt.
Psychofarmaca
Tijdens deze module leer je observeren, rapporteren, signaleren en anticiperen indien nodig bij medicatiegebruik van cliënten. Ook is er aandacht voor de werking en bijwerkingen van drugs en geneesmiddelen..
Methodisch werken in de GGZ
Tijdens deze module leer je methodisch werken. Verder leer je tijdens het hulpverleningsproces (een combinatie van) interventies uitvoeren die afgestemd zijn op de cliënt en diens situatie. Dit doe je op basis van brede, inhoudelijke kennis met betrekking tot veelgebruikte methodieken in de GGZ.
Beleid in de GGZ
Je leert op basis van voor de GGZ relevant landelijk en lokaal beleid, de vertaalslag maken naar professioneel en verantwoord handelen in de beroepspraktijk.
Specifieke doelgroepen in de GGZ
Je leert tijdens het hulpverleningsproces aandacht te hebben voor de cliënt en diens specifieke krachten en aandachtspunten. Verder leer je de communicatie, bejegening en interventies gericht afstemmen op de individuele hulpvraag van de cliënt, met behulp van aanvullende kennis over de doelgroep waartoe de cliënt behoort.
Praktijkintegratie GGZ-agoog
In de praktijkintegratiemodules pas je de opgedane kennis op geïntegreerde wijze toe in een praktische context.
In deze module leer je spanningsvelden in de beroepspraktijk van de GGZ herkennen. Je formuleert hierbij je eigen visie aan de hand van literatuuronderzoek en reflectie.
Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen en hebt meteen alle in huis om van je opleiding een succes te maken.
Toelating
Je bent toelaatbaar tot deze opleiding wanneer je een HSAO-diploma hebt van een door de NVAO geaccrediteerde opleiding. Hieronder vallen diploma's zoals Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH), Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD), Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV), Social Work (SW), Vaktherapie (voorheen 'Creatieve Therapie'), Toegepaste Psychologie, Godsdienst-Pastoraal werk, IW, Creatief Educatief Werk, en Cultureel Werk.
De opleiding heeft ook een toelatingsprocedure waarbij je daarnaast minimaal 16 uur per week werkzaam moet zijn in een praktische setting binnen de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg). Dit is om ervoor te zorgen dat je de juiste werkgerelateerde ervaring hebt binnen de geestelijke gezondheidszorg.
Met de bacheloropleiding HBO-J (Jeugdwelzijnswerk) of HBO Pedagogiek ben je niet toelaatbaar tot deze opleiding.