Opvoeden is een uitdaging, zowel voor ouders als pedagogen. En door de komst van internet is het er...
Opvoeden is een uitdaging, zowel voor ouders als pedagogen. En door de komst van internet is het er niet gemakkelijker op geworden. Kinderen bewegen minder...
Opvoeden is een uitdaging, zowel voor ouders als pedagogen. En door de komst van internet is het er niet gemakkelijker op geworden. Kinderen bewegen minder en hebben door social media steeds vroeger last...
Opvoeden is een uitdaging, zowel voor ouders als pedagogen. En door de komst van internet is het er niet gemakkelijker op geworden. Kinderen bewegen minder en hebben door social media steeds vroeger last van groepsdruk. Hoe spring jij daar als pedagoog adequaat op in? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen in de pedagogiek?
Keuzes maken in de opvoeding; een verantwoordelijke taak voor zowel ouders als onderwijsinstellingen. Ben jij genoeg op de hoogte van de laatste opvoedtrends en pedagogische ontwikkelingen om de juiste keuzes te maken? We zien bijvoorbeeld dat het triggeren van de verbeelding van kinderen steeds belangrijker wordt in de digitale wereld van nu. Leg de iPad wat vaker weg en stimuleer kinderen om zelf hun verbeelding te gebruiken, door ouderwets te spelen, zoals een kasteel bouwen van oude kartonnen dozen.
De digitalisering heeft overigens ook positieve invloed op opvoedkunde. Er zijn namelijk steeds meer apparaten en apps waarmee je kinderen in de gaten kunt houden. Tech-based opvoeden wordt steeds populairder.
Op dit moment hebben vaders twee dagen betaald vaderschapsverlof, maar dat wordt vanaf 2019 met drie dagen verlengd tot vijf dagen verlof. Vaders krijgen dus meer tijd om in de eerste weken een band op te bouwen met hun pasgeboren baby.
Een andere ontwikkeling op het gebied van opvoeding, is de groeiende aandacht voor lichaam en uiterlijk. Waardering voor je lichaam wordt ontzettend belangrijk. Kinderen beginnen zich al steeds vroeger zorgen te maken over hun uiterlijk; een ontwikkeling als gevolg van het huidige schoonheidsideaal, vaak veroorzaakt door misleidende beelden op internet.
Met een bacheloropleiding in de pedagogiek kun je vele kanten op. Zo leer je hoe je ouders, kinderen, leerkrachten en andere opvoeders kunt begeleiden met opvoedingsproblematiek, maar ook met bijvoorbeeld jeugdobesitas. Daarvoor verdiep je je in onderwerpen als pedagogiek, ontwikkelingspsychologie en orthopedagogiek en kun je kiezen uit verschillende specialisaties.
Geen kind is hetzelfde, geen situatie is hetzelfde en elke ouder heeft eigen ideeën over de opvoeding. Wil jij kinderen helpen bij hun proces van volwassenwording, dan is deze kernopleiding pedagogiek zeer geschikt. Je verdiept je in maatschappelijke ontwikkelingen die invloed hebben op het kind, maar ook in pedagogische grondbegrippen en pedagogisch handelen. Kortom, alle inzichten en vaardigheden die je nodig hebt in de pedagogiek.
Wanneer mensen door problemen en/of beperkingen niet mee kunnen komen in de maatschappij verdienen ze de beste hulp. Als sociaal pedagogische hulpverlening leer je gestructureerd werken, observeren, rapporteren en omgaan met moeilijke situaties om ze deze hulp te bieden. Daarvoor zorgen wij dat je beschikt over goede communicatieve en begeleidingsvaardigheden, zodat je alles direct in de praktijk kunt toepassen.