Introductie
Het korte HBO-programma Boekhouden omvat meerdere modules uit de bachelor SPD Bedrijfsadministratie en geeft inzicht in de vermogenspositie van een bedrijf.
Omschrijving
Ieder bedrijf voert een boekhouding en professionals met boekhoudkundige kennis zijn overal nodig. Met het HBO-programma Boekhouden doe je dan ook waardevolle en veelgevraagde kennis op. De opleiding is interessant voor wie zelf in de boekhouding aan de slag wil, maar ook voor iedereen die een betere gesprekspartner wil zijn voor bijvoorbeeld de accountant.
Met het HBO-programma Boekhouden leer je in korte tijd hoe je inzicht krijgt in de vermogenspositie van een bedrijf. De opleiding brengt je de belangrijkste kennis en vaardigheden bij die een boekhouder nodig heeft. Je leert bijvoorbeeld over kostencalculatie, bedrijfseconomische processen, financiering en bedrijfsadministratie.
Naast het diploma behaal je met deze korte opleiding extra branchecertificaten van de Nederlandse Associatie voor Examinering. Veelgevraagde diploma's, die je meteen op je cv kunt zetten!
Baanperspectief
Het HBO-programma Boekhouden is bestemd voor iedereen die op HBO-niveau kennis wil opdoen over financiële en bedrijfseconomische onderwerpen. Bijvoorbeeld voor wie een baan in de boekhouding of accountancy ambieert. Deze opleiding is ook een aanrader voor professionals die een (betere) gesprekspartner willen zijn voor de accountant.
Een functie als boekhouder is bijzonder veelzijdig. Je kunt zowel bij een klein, als (middel)groot bedrijf aan de slag of je eigen kantoor oprichten. Mogelijke beroepen zijn: administratieconsulent, belastingadviseur of fiscaal adviseur.
Beschrijving
Tijdens deze opleiding leer je onder andere over financiering en het maken van diverse berekeningen en boekingen. Ook leer je analyses maken en duidelijke informatie verstrekken over de bedrijfsadministratie. Bovendien ben je na afronding in staat om kosten te budgetteren en bewaken en kostencalculaties te maken.
De opleiding bestaat uit de volgende modules:
Oriëntatie bedrijfseconomie
Deze module biedt inzicht in de basisbegrippen uit de bedrijfseconomie. Zo leer je onder andere onderscheid maken tussen verschillende soorten kosten. Ook het opstellen van de balans en de resultatenrekening van een organisatie komt aan bod. Daarnaast leer je kostprijzen opstellen en doe je kennis op over de financiering van een organisatie.
Financiering
Deze module behandelt als eerste de basisbegrippen van financiering. Ook leer je berekeningen maken die van belang zijn bij het vaststellen van een financieringsbehoefte, het afwegen van een financieringsvorm en het berekenen van financieringskosten. Bovendien ben je na afronding van deze module in staat om berekeningen en analyses te maken van de financiële situatie van een organisatie.
Bedrijfsadministratie
Na afronding ben je in staat om zelfstandig diverse berekeningen en boekingen te maken. Bijvoorbeeld met betrekking tot in- en verkopen, de kostenplaatsmethode en activity based costing. Dit stelt je in staat om duidelijke informatie te verstrekken over de bedrijfsadministratie van een organisatie. Deze module is zeer praktijkgericht en legt de nadruk op het toepassen van kennis.
Kostencalculatie
Je leert alle kosten van een organisatie budgetteren en bewaken en op basis daarvan een analyse te maken van geconstateerde verschillen tussen de budgetten en de werkelijkheid. Deze gebruik je om informatie te verstrekken aan het management en daarbij mogelijke oplossingen te presenteren. Daarnaast besteedt deze module aandacht aan het optimaliseren en prioriteren van investeringen en het maken van verschillende kostencalculaties.
De benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Toelating
Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding of werk- en denkniveau op HAVO/MBO 4-niveau gewenst.