Introductie
In het HBO-programma Coaching en motiverende gespreksvaardigheden leer je vaardigheden die je in ieder coachingsgesprek kunt gebruiken. Daarbij ga je meteen veel oefenen.
Omschrijving
Een collega die vastloopt, twee teamleden die niet goed kunnen samenwerken... Het zijn maar een paar voorbeelden van situaties waarin coaching uitkomst kan bieden.
Heb jij in je werk te maken met het coachen en begeleiden van anderen? Dan doe je met het HBO-programma Coaching en motiverende gespreksvaardigheden belangrijke kennis en vaardigheden op. Je maakt kennis met verschillende technieken en doet vaardigheden op die je in ieder coachingsgesprek kunt toepassen.
Oefenen is heel belangrijk tijdens deze opleiding. Alleen zo kun jij je optimaal ontwikkelen. Daarom voer je al tijdens de opleiding een aantal coachingsgesprekken waarbij je verschillende technieken toepast. Dit doe je met een medestudent of iemand uit je eigen omgeving. Een ervaren docent geeft je vervolgens feedback en tips.
Baanperspectief
Het HBO-programma Coaching en motiverende gespreksvaardigheden is bestemd voor iedere professional die collega’s, teamleden of anderen wil kunnen coachen en motiveren. Zo is de opleiding bijvoorbeeld interessant voor managers, leidinggevenden, HR-medewerkers, sociaal werkers en psychologisch of pedagogisch medewerkers.
Beschrijving
In deze opleiding leer je verschillende coachingstechnieken toepassen in een gesprek. Bijvoorbeeld om iemand tot nieuwe inzichten te laten komen of aan te zetten tot gedragsverandering.
De opleiding start met de vraag wat coaching precies is. Hoe ziet een coachingstraject eruit? Wanneer is coaching geschikt en wat kan het opleveren? Ook vraag je je af welke coachingsvaardigheden je al bezit. Vervolgens maak je kennis met verschillende methodes. Je verdiept je o.a. in oplossingsgericht coachen, motiverende gespreksvoering, NLP en RET. Bijzondere aandacht is er voor conflictcoaching en mediation.
Tijdens de opleiding ga je veel oefenen. Door het voeren van coachingsgesprekken met een proefpersoon (een medestudent of iemand uit je eigen omgeving) breng je je vaardigheden op een steeds hoger niveau. Je leert bijvoorbeeld open en verkennende vragen stellen, de hulpvraag formuleren, actief luisteren, empathie tonen, de coachee motiveren en de structuur van het coachingsgesprek bewaken.
Na afronding ben je in staat om de coachee aan te zetten tot gedragsverandering zonder daarbij suggesties te doen of adviezen te geven. Ook kun je het coachingsgesprek evalueren en reflecteren op je eigen handelen als coach.
De benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Bij deze opleiding horen lesbijeenkomsten. Ook als u kiest voor thuis studeren. Deze kunnen op locatie, maar ook via een virtual classroom plaatsvinden.
Op LOI Campus, de online leeromgeving, staat of er lesbijeenkomsten worden georganiseerd. Je vindt daar ook informatie over de inhoud van de bijeenkomsten, de locatie, lestijden en het aanmeldproces. Verplichte bijeenkomsten dienen bijgewoond te worden om de module te kunnen afronden.
Toelating
Voor toelating tot deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel gaan we uit van een HAVO/MBO-werk- en denkniveau.