Introductie
In het HBO-programma Didactiek in het basisonderwijs verdiep je je kennis van vakdidactiek, vakoverstijgende didactiek en betekenisvol onderwijs.
Omschrijving
Bij het ontwerpen van lessen moet je met heel veel dingen rekening houden. Welke werkvormen en opdrachten kies je? Hoe kun je je les aanpassen aan de klas zonder de leerdoelen uit het oog te verliezen? Hoe passen jouw lessen in het grote geheel van de lessen op de basisschool? En hoe kun je binnen de bestaande kaders bijvoorbeeld projectlessen vormgeven?
In het HBO-programma Didactiek in het basisonderwijs ga je uitgebreid in op deze onderwerpen. Daarbij is zowel aandacht voor vakdidactiek als voor vakoverstijgende didactiek. Je leert bijvoorbeeld onderbouwde keuzes maken uit verschillende didactische werkvormen. Ook onderzoek je hoe je in je lessen nét dat stapje extra kunt zetten. Bijvoorbeeld door lessen te combineren of meer actualiteit in je lessen te brengen.
Dit korte HBO-programma is sterk praktijkgericht. Je doet niet alleen kennis op, maar past deze meteen toe in verschillende opdrachten.
Baanperspectief
Het HBO-programma Didactiek in het basisonderwijs is bestemd voor (beginnende en meer ervaren) basisschooldocenten die verdieping zoeken in de opbouw van het onderwijs dat zij verzorgen. Ook wanneer je niet voor de klas staat, maar bijvoorbeeld als intern begeleider werkzaam bent, doe je met deze korte opleiding waardevolle kennis op. De opleiding is bovendien interessant wanneer je werkt in de buitenschoolse opvang en daar een rijke speel- en leeromgeving wilt kunnen bieden.
Houd er rekening mee dat je voor verschillende opdrachten informatie uit de praktijk moet kunnen halen. Zo moet je bijvoorbeeld in lesmethodes kunnen kijken. Toegang tot een praktijkomgeving is dan ook noodzakelijk.
Beschrijving
In deze praktijkgerichte opleiding leer je over vakdidactiek en vakoverstijgende didactiek. Je leert lessen ontwerpen waarin je onderbouwde keuzes maakt voor bijvoorbeeld werkvormen en opdrachten. Ook ontdek je hoe je facetten als inhoud, vorm en plaats kunt combineren tot betekenisvol onderwijs.
De opleiding bestaat uit twee modules:
Vakdidactiek en vakoverstijgend werken
In deze module verdiep je je kennis van didactiek en ontdek je hoe je alle didactische mogelijkheden het best kunt inzetten. Wanneer kies je voor directe instructie? Wanneer past onderzoekend leren beter? Wat past het best bij de klas, de leerling en de leerstof? En wat vind jij zelf het belangrijkst?
Betekenisvol onderwijs ontwerpen
In deze module leer je allerlei facetten combineren die het vormgeven van lessen beïnvloeden. Wanneer besluit je lessen te combineren? Hoe breng je actualiteit in de taallessen? En aan welke regels en richtlijnen moet je je als leraar houden bij het maken van lessen?
Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Toelating
Voor toelating tot deze opleiding is geen specifieke vooropleiding nodig. Wel gaan we uit van een HAVO/MBO- werk- en denkniveau.