Introductie
Met het HBO-programma Elektrocardiografie krijg je grondige kennis van elektrocardiografie en de benodigde apparatuur. Flexibel via thuisstudie, inclusief vakliteratuur.
Omschrijving
Met elektrocardiografie wordt de elektrische activiteit van het hart geregistreerd. In de opleiding HBO Elektrocardiografie leer je precies hoe dit wordt gedaan en welke gereedschappen je kunt gebruiken. Zo leer je o.a. over afleidingen, analoge en digitale cardiografen, ecg-monitoren en holtercardiografen. Ook is er aandacht voor de anatomie en fysiologie van het hart, het normale ECG en afwijkingen in het ECG.
De opleiding vormt een waardevolle aanvulling op de vakkennis van bijvoorbeeld verpleegkundigen. Daarnaast is de opleiding heel geschikt als bij- of nascholing voor hartfunctielaboranten.
Met het diploma van het korte HBO-programma Elektrocardiografie toon je aan over kennis en vaardigheden op HBO-niveau te beschikken. Na afronding kun je bij doorstroming naar de HBO-bacheloropleiding Hartfunctielaborant bovendien vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk overeenkomende module.
Baanperspectief
Het HBO-programma Elektrocardiografie is bestemd voor functielaboranten, verpleegkundigen en andere medisch professionals die meer willen weten over elektrocardiografie. De opleiding is ook heel geschikt voor hartfunctielaboranten die hun kennis over elektrocardiografie willen opfrissen of updaten.
Beschrijving
De opleiding gaat uitgebreid in op het registreren van een elektrocardiogram (ECG) en de gereedschappen die je daarbij gebruikt. Zo leer je o.a. over afleidingen, analoge en digitale cardiografen, ecg-monitoren en holtercardiografen. Ook is er aandacht voor de anatomie en fysiologie van het hart, het normale ECG en afwijkingen in het ECG.
De modules die aan bod komen, zijn:
ECG-technieken, -analyse en -kwaliteitsbeoordeling
In deze module leer je hoe een ECG wordt geregistreerd, welke gereedschappen je daarbij nodig hebt en hoe dit gereedschap in elkaar zit. De volgende onderwerpen komen aan bod;
- afleidingen
- analoge en digitale cardiografen
- ECG-monitoren holtercardiografen.
Basiskennis elektrocardiografie
In deze module maak je kennis met elektrocardiografie. Dit is relevant, omdat je op een poli cardiologie werkt of omdat binnen je directe werkomgeving gebruik wordt gemaakt van elektrocardiografie. Hiervoor is het van belang om inzicht te hebben in het tot stand komen van de elektrocardiografie en de registratie en interpretatie hiervan.
Elektrocardiografie
In deze module ga je jezelf verder verdiepen in elektrocardiografie. De module bouwt voort op je basiskennis op het gebied van ECG-interpretatie. Specifiek ga je je kennis en vaardigheden uitbreiden op het gebied van:
- het ontstaan van het ECG en de betekenis van de twaalf afleidingen
- de standaardbeschrijving van het ECG
- ischemie, ST-segment- en T-topinterpretatie en inspannings-ECG’s
- kenmerken van het myocardinfarct
- LVH en RVH
- LBTB, RBTB, LAHB, aspecifieke IV-geleidingsvertragingen en -blokken
- SV-abnormale automaticiteit en SV-aritmieën
- ritmestoornissen uit de AV-knoop, WPW-syndroom, PJRT
- verschillende vormen van V-ectopie en V-ritmestoornissen, en de aanpak hiervan bij ECG-interpretatie
- differentiaaldiagnose van tachycardieën
- pacemaker-ECG’s
- QT-analyse en LQT-syndroom
- diverse geleidingsstoornissen en escaperitmes.
Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Toelating
Voor toelating tot dit korte HBO-programma is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO-/MBO-niveau gewenst.