Introductie
Het korte HBO-programma Ergometrie en inspanningsfysiologie omvat verschillende modules uit bachelor Hartfunctielaborant. Studeer flexibel thuis.
Omschrijving
Het korte HBO-programma Ergometrie en inspanningsfysiologie is bestemd als deelprogramma voor hartfunctielaboranten of als specialisatie voor als je werkt als bijvoorbeeld longfunctieanalist, verpleegkundige of als doktersassistent. Dit korte HBO-programma is sterk praktijkgericht. Je doet niet alleen kennis op, maar ontwikkelt ook je vaardigheden en past het geleerde direct toe in praktijkcases voor een maximaal leerrendement.
De onderwerpen die tijdens deze opleiding aan bod komen zijn onder andere: werken volgens fietsergometrie- en loopbandprotocollen, de correcte verslaglegging hiervan, inspanningsfysiologie, spierstofwisseling, training, parameters, inspanningstolerantie en techniek, herstelfase en medicatie. Na afronding van dit korte HBO-programma beschik je over kennis en inzicht ten aanzien van ergometrie en inspanningsfysiologie en kun je diagnostisch onderzoek en therapeutische behandelingen verrichten.
Baanperspectief
Het korte HBO-programma Ergometrie en inspanningsfysiologie is bestemd voor iedereen die meer kennis en vaardigheden wil opdoen over inspanningsonderzoek en in de gezondheidszorg wil werken. Daarnaast is dit korte programma ook zeer interessant als deelprogramma voor hartfunctielaboranten of als specialisatie voor als je al werkt als longfunctieanalist, verpleegkundige of als doktersassistent.
Beschrijving
Tijdens deze korte opleiding worden de energiesystemen die het lichaam van energie voorzien en het transport van zuurstof door het lichaam uitgebreid behandeld. Vooral de longen spelen hierbij een belangrijke rol. Maar er wordt natuurlijk ook naar andere organen gekeken zoals: hart en bloedvaten, het zenuwstelsel en de spieren. Door middel van ergometrie (inspanningsonderzoek door middel van een fietstest) wordt er onderzocht wat er tijdens inspanning in het lichaam gebeurt en kunnen er bijvoorbeeld beperkingen aangetoond worden.
Tijdens deze opleiding doet je kennis op op het gebied van:
- zuurstoftransport en maximale zuurstofopnamecapaciteit
- de reactie van het hart en de circulatie op inspanning
- inspanningsprotocollen en verschillende vormen van inspanning
- coronairlijden en AP
- classificatie volgens NYHA en indicaties en contra-indicaties voor ergometrie
- apparatuur benodigd voor inspanningsonderzoek
- stopcriteria voor inspanningsonderzoek
- sensitiviteit en specificiteit van inspanningsonderzoek
- specifieke aandachtspunten van ergometrie bij kleplijden, pompfalen, ritmestoornissen en pacemakers
- de interpretatie van inspanningstesten in de breedste zin van het woord.
Na afronding van dit korte HBO-programma beschik je over kennis en inzicht ten aanzien van ergometrie en inspanningsfysiologie en kun je diagnostisch onderzoek en therapeutische behandelingen verrichten.
Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Hiervoor hoeven geen extra kosten te worden gemaakt. Daarnaast vind je op LOI Campus, de online leeromgeving, aanvullende leerstof, oefenopgaven en inzendopgaven.
Toelating
Om deze opleiding te kunnen volgen is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/ MBO-niveau gewenst.