Introductie
Met het korte HBO-programma Mediation en conflicthantering doe je veelgevraagde kennis op. De opleiding omvat diverse modules uit de NVAO-geaccrediteerde bachelor HBO Rechten.
Omschrijving
Het korte HBO-programma Mediation en conflicthantering behandelt verschillende facetten van het vak van mediator. Mediation is het met behulp van een bemiddelaar komen tot een voor alle partijen aanvaardbare oplossing in een conflictsituatie. De mediator heeft de rol van neutrale derde partij in een geschil. Hij maakt de geschilpunten bespreekbaar en begeleidt de communicatie tussen partijen.
In deze praktijkgerichte opleiding wordt o.a. dieper in gegaan op de basisprincipes van conflicthantering, onderhandelingstheorieën, het juridisch kader, de beroepsregels en de ethische aspecten van het mediationvak. Je leert hoe je organisaties en mensen in een conflictsituatie kunt begeleiden en hoe je zulke situaties tot een goed einde brengt, ondanks tegenstrijdige belangen. Daarbij vertaal je de opgedane kennis meteen naar de praktijk, zodat je zoveel mogelijk uit de opleiding haalt.
Baanperspectief
Deze opleiding is geschikt voor iedereen die op HBO-niveau kennis wil opdoen over mediation. Puur uit interesse of om aan de slag te gaan als mediator. Een mediator wordt vaak ingezet bij de afwikkeling van echtscheidingen, maar bijvoorbeeld ook bij arbeidsconflicten, buurt- en burenruzies en andere samenwerkrelaties. Mediation is veelal een snellere, effectievere en goedkopere manier om een geschil op te lossen tussen partijen. Men voorkomt daarmee een langdurige gerechtelijke procedure.
SKJ-accreditatie
Werk je als professional in de jeugdzorg? Dan vormt dit korte HBO-programma een prima bijscholing. De opleiding is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ) onder accreditatienummer SKJ216265 en geeft recht op 19.2 punten. Let op: je moet eerst geregistreerd zijn bij SKJ voordat je je punten kunt opvoeren.
Beschrijving
Mediation is een methode om conflicten op te lossen, waarbij beide partijen meer invloed hebben op het proces. Een methode die helemaal past binnen de Nederlandse traditie van onderhandelen en ‘er samen uitkomen’. Deze opleiding geeft een stevige basiskennis over dit boeiende vakgebied. In dit korte HBO-programma volg je de module Mediation en conflicthantering uit de erkende HBO-bachelor Rechten en komen allereerst de algemene aspecten van mediation aan bod, net als het toepassen van mediation om conflicten op te lossen. Het gaat om de integratie van inzichten uit verschillende disciplines. Mediation berust op de toepassing van sociaalpsychologische kennis die vaak in een juridische context wordt toegepast. De opleiding behandelt zowel de juridische kant als de sociaalpsychologische kant uitgebreid.
In de opleiding komen de o.a. de volgende onderwerpen aan bod:
- Inleiding mediation
- Mediation toepassen als conflictinterventie
- Conflicttheorie
- Onderhandelingstheorie
- Beroepsvaardigheden van de mediator
- Ethiek en beroepsregels
- Juridische aspecten van het functioneren als mediator
- Mediation: juridische aspecten en het juridisch kader
- De vaststellingsovereenkomst
- Conflicthantering
- Klacht- en tuchtrecht.
De benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen. Wel gaan we ervan uit dat je bij het examen van de betreffende modules beschikt over een actuele wettenbundel. Is dit (nog) niet het geval? Houd dan rekening met extra kosten voor de aanschaf hiervan.
Toelating
Om deze opleiding te kunnen volgen, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is HAVO-/MBO- werk- en denkniveau gewenst. Ook gaan we ervan uit dat je enige juridische voorkennis hebt.