Introductie
Het korte HBO-programma Nederlandse literatuur omvat diverse modules uit de NVAO-geaccrediteerde HBO-bachelor Lerarenopleiding Talen - specialisatie Nederlands.
Omschrijving
Het korte HBO-programma Nederlandse literatuur neemt je mee in de boeiende wereld van de Nederlandstalige literatuur. De opleiding besteedt aandacht aan diverse genres en literatuurgeschiedenis. Natuurlijk zal er tijdens de opleiding ook veel literatuur gelezen worden.
De korte opleiding is bestemd voor iedereen die uitgebreide achtergrondkennis en leeservaring wil opdoen en in staat wil zijn deze kennis (en de liefde voor lezen) op enthousiaste wijze over te brengen op zijn leerlingen. De opleiding is sterk praktijkgericht. Je doet niet alleen kennis op, maar ontwikkelt ook je vaardigheden en past het geleerde direct toe in praktijkcases voor een maximaal leerrendement.
Baanperspectief
Het HBO-programma Nederlandse literatuur is een aanrader voor iedereen die het vak Nederlands geeft of dit wil gaan doen. Bijvoorbeeld voor docenten die zich willen bijscholen op het gebied van literatuur. Ook voor onderwijsassistenten is het HBO-programma Nederlandse literatuur zeer interessant. Natuurlijk kun je dit korte HBO-programma ook volgen als je van lezen houdt en meer wilt weten over de Nederlandstalige literatuur.
Beschrijving
De korte opleiding biedt een goed beeld van de Nederlandstalige literatuur vanaf de Verlichting tot nu. De overeenkomsten en verschillen tussen de diverse genres worden besproken en je leert alles over de benadering van verschillende tekstsoorten. Daarnaast wordt ook je leeservaring flink uitgebreid.
Het HBO-programma Nederlandse literatuur bestaat uit de volgende modules:
Literatuur en Fictie 1
Deze eerste module van de opleiding Literatuur gaat in op literaire en andere fictionele genres. Het verschil tussen fictie en non-fictie wordt besproken, evenals de verschillen tussen proza en poëzie, epiek, lyriek en dramatiek, literatuur en lectuur. Ook wordt ingegaan op de benadering van verschillende tekstsoorten, literaire conventies, intertekstualiteit, verhaal- en verteltheorie en het lezen van poëzie.
In de module Literatuur en fictie doe je voldoende kennis en vaardigheden op om op een inspirerende wijze les te geven over de Nederlandstalige literatuur. Natuurlijk wordt er tijdens deze module ook veel Nederlandse literatuur gelezen.
Literatuurgeschiedenis
Dit onderdeel van de opleiding Literatuur maakt een wandeling door de verschillende periodes van de literatuurgeschiedenis Bij alle periodes worden (delen van) teksten gelezen en geanalyseerd.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Verlichting 1731-1820
- Romantiek 1820-1840
- Realisme 1840-1880
- Moderne letterkunde 1880-1916
- Moderne letterkunde 1916-1940
- Moderne letterkunde 1940-1970
- Moderne letterkunde 1970-1990
- Literatuur in context
Literatuur en Fictie 2
Deze module bouwt verder op de kennis die je hebt opgedaan in de module Literatuur en fictie. Er is o.a. aandacht voor literatuurgeschiedenis, literatuur/fictie en het lezen van literaire/fictionele teksten. Uiteraard lees je ook hier de nodige werken om je kennis te vergroten. Zo worden er voor deze module tien boeken uit de jeugdliteratuur gelezen, tien boeken voor jongvolwassenen en tien boeken naar eigen keuze.
De benodigde vakliteratuur is inclusief. Houd wel rekening met het aanschaffen of lenen van verschillende romans en dichtbundels.
Deze opleiding is inclusief een online bijeenkomst via virtual classrooms voor de module Literatuur en fictie. Deze online bijeenkomst wordt verzorgd door ervaren docenten en volg je samen met andere studenten. Over de datum en het tijdstip word je tijdig geïnformeerd.
Er zijn geen extra kosten verbonden aan deelname aan virtual classrooms.
Toelating
Voor het volgen van deze opleiding, is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst. Kennis van en ervaring in het onderwijs is gewenst, maar niet noodzakelijk.