Introductie
Het korte HBO-programma Psychologie geeft een inleiding in psychologie en persoonlijkheidsleer. Flexibel via thuissudie en inclusief vakliteratuur.
Omschrijving
Psychologie is de wetenschap die zich met gedrag en gedachten van mensen bezighoudt. Het korte HBO-programma Psychologie geeft binnen drie maanden inzicht in de belangrijkste onderwerpen en methoden uit de wetenschap psychologie in het algemeen en Persoonlijkheidsleer in het bijzonder.
Psychologie en persoonlijkheidsleer vormen belangrijke onderdelen van alle studies op het terrein van menswetenschappen, maar ook daarbuiten. Psychologische inzichten zijn in alle werkvelden van belang, zoals economie, het bedrijfsleven, de horeca, de politie of de rechterlijke macht.
Dit korte HBO-programma omvat diverse modules uit de NVAO-geaccrediteerde HBO-bacheloropleiding Toegepaste Psychologie. Succesvolle afronding biedt mogelijkheid tot vrijstelling voor het theoriegedeelte van de inhoudelijk overeenkomende module(s) binnen die HBO-bacheloropleiding.
Baanperspectief
Het korte HBO-programma Psychologie is voor iedereen die is geïnteresseerd in de wetenschap psychologie in het algemeen en het onderdeel Persoonlijkheidsleer in het bijzonder. Uit persoonlijke interesse of uit professioneel oogpunt; de kennis uit de opleiding is van toepassing in veel vakgebieden.
Beschrijving
Het HBO-programma Psychologie bestaat uit twee modules: Inleiding in de psychologie en Persoonlijkheidsleer.
Inleiding in de psychologie
Deze module start met basiskennis over wat psychologie is, de geschiedenis van psychologie en de stromingen binnen het vakgebied. Daarna komt de relatie tussen neurobiologische processen en gedragsfactoren aan bod. Vervolgens gaat dit deel in op de cognitieve functies (waarneming, denken, geheugen en taal). Als laatste leer je wat de invloed is op het gedrag van de verschillende menselijke ontwikkelingsfases, toegespitst op lichamelijk, cognitief en sociaal-emotioneel gebied.
Persoonlijkheidsleer
Deze module behandelt de oorzaak, aard en gevolgen van psychische ziektebeelden. Daarnaast wordt er in dit deel aandacht besteed aan kernbegrippen van de psychoanalytische, gedragsleertheoretische, humanistische en ecologische modellen. Ook de diagnostische instrumenten en de therapeutische behandelmogelijkheden komen aan bod. Als laatste worden de gangbare behandelvormen als individuele therapie, groepstherapie, gezinstherapie en relatietherapie besproken.
Alle benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen en hebt meteen alles in huis om van de studie een succes te maken.
Toelating
Voor het volgen van deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.