Introductie
Het korte HBO-programma Vreemdelingenrecht behandelt de hoofdlijnen van de vreemdelingenwet en omvat diverse modules van de bachelor HBO Rechten.
Omschrijving
Heb je in je werk te maken met kwesties rond verblijfsstatus en verblijfsvergunningen? Dan biedt de opleiding Vreemdelingenrecht waardevolle kennis! Dit korte HBO-programma behandelt de hoofdlijnen van de Vreemdelingenwet, de toepassing van deze wet en de daarbij behorende besluiten. Hoe zitten procedures in elkaar? Welke rol speelt het Europees recht? En hoe zit het met de verschillende verblijfstitels? Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de multiculturele samenleving. Voor het HBO-programma Vreemdelingenrecht is geen vooropleiding vereist.
Wil je na deze opleiding verder leren en meer juridische kennis opdoen? Bij doorstroming kun je vaak vrijstelling aanvragen voor de inhoudelijk overeenkomende module.
Baanperspectief
Het HBO-programma Vreemdelingenrecht is een uitstekende keuze voor iedereen die te maken heeft of krijgt met kwesties rond verblijfsstatus en verblijfsvergunningen. Bijvoorbeeld voor medewerkers van de IND, een COA of DT&V, juristen, advocaten, juridisch medewerkers, para-legals, mensen die werkzaam zijn bij de politie, ambassade, Koninklijke Marechaussee, Sociale Dienst, afdeling Burgerzaken of Wmbo bij een gemeente, UWV, accountants en belastingsadviseurs van expats, recruiters van buitenlands personeel/ HRM.
Beschrijving
Dit korte HBO-programma bevat de module 'Vreemdelingenrecht' uit een erkende bacheloropleiding. De opleiding Vreemdelingenrecht behandelt de hoofdlijnen van vreemdelingenrecht zoals rechtmatig verblijf, verblijfsbeëindiging, uitzetting en ongewenstverklaringen.
Tijdens de opleiding wordt ingegaan op de volgende onderwerpen:
- Het systeem van mensenrechten, internationale verdragen, EU-richtlijnen en nationaal migratierecht zoals de Vreemdelingenwet en de Rijkswet op het Nederlandschap;
- Visum
- Asiel
- Verblijfsvergunningen voor werk, studie of gezinshereniging
- Het in dienst nemen van personeel uit het buitenland
- Illegaliteit, vreemdelingenbewaring en uitzetting
- Naturalisatie
- Inburgering
- Werken in het vreemdelingenrecht
Bij dit alles wordt ruim aandacht besteed aan de maatschappelijke gevoeligheid van immigratie en wordt er ingegaan op de praktijk.
De benodigde vakliteratuur is inbegrepen bij het collegegeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen. Wel gaan we ervan uit dat je bij het examen van de betreffende modules beschikt over een actuele wettenbundel. Is dit (nog) niet het geval? Houd dan rekening met extra kosten voor de aanschaf hiervan.
Toelating
Voor het volgen van deze opleiding is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel is een vooropleiding op HAVO/MBO-niveau gewenst.