Introductie
Deze opleiding is ontwikkeld voor jou als (aankomend) acceptant en/of schadebehandelaar van aansprakelijkheidsverzekeringen en aanverwante verzekeringen. In deze opleiding ontwikkel je specialistische kennis over het aansprakelijkheidsrecht. Je bent werkzaam bij een verzekeringsmaatschappij, volmachtbedrijf, serviceprovider of registermakelaar in assurantiën. Ook voor schade-experts die zich in het aansprakelijkheidsrecht willen verdiepen is de opleiding geschikt.
Wil je je na deze opleiding verder ontwikkelen op het gebied van aansprakelijkheidsverzekeringen? Dan raden we je aan om de hele leergang Branchediploma Schadebehandelaar/Acceptant Aansprakelijkheidsverzekeringen te volgen.
Omschrijving
In de Virtual Classroom wordt de klasruimte digitaal nagebootst en volg je live les via de computer. De lessen zijn klassikaal en interactief, waardoor de les niet heel anders is dan normaal. Je kunt tijdens de les direct vragen stellen aan de docent, werken aan opdrachten en discussiëren met medestudenten. Op deze manier kun je veilig vanuit huis studeren. Het enige dat je nodig hebt is een werkende internetverbinding. Je ontvangt duidelijke instructies over het inloggen en het gebruik en er is technische ondersteuning mochten er problemen zijn.
Aansprakelijkheidsrecht stelt vast wanneer iemand aansprakelijk is voor de geleden schade van een ander. Bij verzekering van aansprakelijkheid komt daarom veel wetgeving kijken. Het is dan ook cruciaal dat je over kennis hiervan beschikt. Met deze opleiding ben je verzekerd van die kennis. De opleiding Juridische Aspecten van de Aansprakelijkheidsverzekeringen van NIBE-SVV vormt 1 van de 2 modules uit de complete leergang Branchediploma Schadebehandelaar/Acceptant Aansprakelijkheidsverzekeringen.
Opleidingskenmerk(en)
Vakopleiding
Leerplan
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Het Nederlandse rechtsstelsel en de plaats van het aansprakelijkheidsrecht in het verbintenissenrecht
- Vijf vereisten voordat er sprake is van een onrechtmatige daad
- Onderscheid tussen aansprakelijkheid op grond van de eigen onrechtmatige daad en aansprakelijkheid voor daden van andere personen of voor bepaalde zaken (kwalitatieve aansprakelijkheid)
- Productaansprakelijkheid
- Werkgeversaansprakelijkheid
- Beroepsaansprakelijkheid
- Bestuurdersaansprakelijkheid
- Artikel 185 Wegenverkeerswet
- Contractuele aansprakelijkheid
- Schadevergoedingsrecht
- Vorderingsrecht en verjaring
- Hoofdlijnen van het bewijsrecht
Leerdoel(en)
In deze opleiding leer je de juridische aspecten van aansprakelijkheid te overzien en toe te passen in verzekeringsprocessen. Je legt een stevige basis om succesvol aansprakelijkheidsschades te behandelen. Allereerst leer je de plek van aansprakelijkheidsrecht in ons rechtsstelsel kennen en ga je in op een belangrijk begrip binnen dit recht, namelijk: onrechtmatige daad. Je maakt kennis met verschillende vormen van aansprakelijkheid, zoals productaansprakelijkheid, beroepsaansprakelijkheid en werkgeversaansprakelijkheid. Een ervaren praktijkdocent staat je bij met veel praktijkvoorbeelden en -oefeningen. Zo leer je je kennis toe te passen.
Toelating
Je hebt minimaal MBO-werk- en -denkniveau. Ook bouwen wij voort op algemene kennis van financiële dienstverlening. Denk hierbij aan kennis zoals aangeboden in de Wft-modules.