Introductie
Je bent opdrachtgever (manager, bestuurder) of opdrachtnemer (projectleider, jurist, expert, programmamanager, adviseur, omgevingsmanager) en werkzaam bij een gemeente, waterschap, provincie, omgevingsdienst of de rijksoverheid. Daar ben je verantwoordelijk voor een of meerdere aspecten van de leefomgeving.
Ook is dit een zeer interessante Masterclass als je werkzaam bent in het bedrijfsleven als aannemer, waarbij je als leverancier voor de overheid betrokken bent bij bouw-, milieu-, natuur-, water- en bodemprojecten of een andere activiteit met betrekking tot de leefomgeving.
Omschrijving
De landelijke overheid vereenvoudigt en verduidelijkt de versnipperde wetgeving in de leefomgeving met de nieuwe Omgevingswet. Maar hoe ga je straks om met de nieuwe rollen, taken en verantwoordelijkheden die daarbij horen? Welke bevoegdheden heb je nu precies en welke instrumenten? En hoe krijg je meer samenhang in klantgerichte procedures, spelregels en werkprocessen? Deze Masterclass geeft je de handvatten om je als omgevingsmanager verder te professionaliseren. Zo vergroot je je kennis en versterk je je vaardigheden om effectiever te kunnen werken in een omgeving met veel stakeholders en uiteenlopende belangen.
Opleidingskenmerk(en)
Trainingen
Leerplan
De volgende onderwerpen komen aan bod: Bevoegdheden in de leefomgeving
- Algemene en procedurele bepalingen
- De impact van de nieuwe Omgevingswet voor de leefomgeving
- Betrokkenheid tussen overheid, burgers en marktpartijen
- Bevoegdheidsverdeling
- Politiek-bestuurlijke afwegingsruimte
Instrumenten van de Omgevingswet
- Omgevingsvisie: regionale identiteit
- Programma’s
- Decentrale regels
- Algemene rijksregels
- Omgevingsvergunning
- Projectbesluit
Inhoudelijke kwaliteit van de leefomgeving
- Omgevingswaarden (geluid, bodem, geur en dergelijke)
- Rijksinstructieregels over taken en bevoegdheden
- Verordeningen
- Projectbesluit
- Programmatische aanpak
- Monitoring gegevensbeheer
- Toegang tot gegevens
Activiteiten en bouwen in de leefomgeving
- Borgen van milieu, waterstaat, wegen en spoorwegen
- Gezondheid, veiligheid, duurzaamheid bij bouwwerken
- Bouw- en sloopwerkzaamheden
Leerdoel(en)
Tijdens de lessen is er veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en de mogelijkheden om in de praktijk te oefenen met nieuwe kennis en vaardigheden. De lessen worden verzorgd door docenten die zelf met beide benen in de praktijk staan. Door hun kennis van het vakgebied kunnen ze jou uitstekend helpen de vertaling te maken naar je eigen werkzaamheden en organisatie. Dat doen zij onder meer door oefeningen en het geven van praktijkvoorbeelden. Ook de interacties met medestudenten spelen hierin een belangrijke rol.