Introductie
In de MBO-basisopleiding Onderwijsassistent volg je vier modules uit een erkende MBO-opleiding. Je leert de basis van het vak en krijgt een goed beeld van het beroep.
Omschrijving
Spreekt het basisonderwijs je aan en lijkt het je leuk om een leraar of onderwijsteam te ondersteunen? Kies dan voor de MBO-basisopleiding Onderwijsassistent. Je doet hierin belangrijke basiskennis op én komt erachter of een baan als onderwijsassistent bij je past.
Je leert in deze opleiding alles over communicatie, pedagogiek en de psychologische ontwikkeling van kinderen van 0-12. Ook krijg je een goed beeld van het beroep, de werkzaamheden van een onderwijsassistent en de werkomgeving.
De onderwijsmarkt is breed en veelzijdig en de arbeidsmarktperspectieven in het basisonderwijs zijn meer goed. Met deze basisopleiding zet je dan ook de eerste stap naar een mooie loopbaan. En wil je hierna alsnog de volledige MBO-opleiding volgen? Dan kun je vrijstellingen aanvragen voor de gevolgde modules.
Baanperspectief
De MBO-basisopleiding Onderwijsassistent is de ideale keuze voor iedereen die de basis wil leggen voor een functie als onderwijsassistent. De opleiding is ook een goede keuze voor wie overweegt om de MBO-opleiding te gaan volgen, maar eerst wil weten of het beroep echt iets voor hem is en (nog) geen stage kan of wil lopen.
Een onderwijsassistent ondersteunt de leerkracht in de klas, zowel bij het werken met groepen als bij het werken met individuele leerlingen. Je handelt zelfstandig vragen af, observeert leerlingen bij het zelfstandig werken en schrijft rapportages. Onder begeleiding van de leraar leg je lesmateriaal klaar, help je bij het ontwikkelen van lessen en geef je extra uitleg bij opdrachten. Een uitdagende en afwisselende functie waarin je veel voor leerlingen kunt betekenen.
Beschrijving
Je volgt in deze basisopleiding de belangrijkste opleidingsinhoudelijke modules uit de volledige MBO-opleiding.
Communicatie
In deze praktische module verbeter je je communicatieve vaardigheden. Je leert o.a. gesprekken voeren, feedback geven en ontvangen, observeren en rapporteren. Ook is er aandacht voor communicatie in conflictsituaties of bij normoverschrijdend gedrag. Tot slot gaat deze module in op communicatie tussen mensen uit verschillende culturen.
Spelactiviteiten
In dit onderdeel leer je over het organiseren van activiteiten binnen en buiten de school en het begeleiden van leerlingen en deelnemers tijdens die activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan kunstzinnige, muzikale of creatieve activiteiten, maar ook aan activiteiten op het gebied van natuur of vrij spel. Daarbij leer je rekening houden met de doelgroep, de ruimte en de beschikbare en benodigde materialen. Speciale aandacht is er voor voorlezen en het stimuleren van de taalontwikkeling.
Pedagogiek
Deze module gaat in op de psychologische ontwikkeling van kinderen in verschillende leeftijdsklassen. Zo leer je o.a. over taalontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, seksuele ontwikkeling en lichamelijke ontwikkeling. Ook ontwikkelingsachterstanden en stoornissen worden besproken.
Daarnaast wordt in deze module ingegaan op het creëren van een veilig pedagogisch klimaat, pedagogische visies en het omgaan met gedragsproblematiek. Je leert kinderen begeleiden, individueel en als groep.
Deskundigheidsbevordering en kwaliteitszorg
Wat is kwaliteit en hoe kun je dit waarborgen? Hoe zorg je dat je eigen deskundigheid op peil blijft en dat je je blijft ontwikkelen? Je ontdekt het in deze module! Je leert bijvoorbeeld over deskundigheidsbevordering, planmatig werken, samenwerken, persoonlijke ontwikkeling, protocollen, wet- en regelgeving en kwaliteitszorg.
Je hoeft zelf geen boeken meer te kopen. Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld.
Toelating
Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.