Introductie
In de MBO-basisopleiding Zelfstandig medewerker dierverzorging volg je 5 modules uit de volledige MBO-opleiding. Ideaal als kennismaking met het beroep!
Omschrijving
Als dierverzorger ben je werkzaam bij een kinderboerderij, dierenasiel, hondenuitlaatservice of dierentuin. Houd je van dieren en denk je aan een beroep als dierenverzorger? Kies dan voor de MBO-basisopleiding Zelfstandig medewerker dierverzorging. Je doet hierin belangrijke basiskennis op én komt erachter of een baan als dierenverzorger bij je past.
In deze opleiding leer je alles over het voeden en verzorgen van dieren. Ook leer je alles over huisvesting en werken volgens wetten en voorschriften. Tijdens de praktijkdag Dieren-EHBO breng je je kennis in de praktijk en oefen je je vaardigheden. Daarnaast krijg je een goed beeld van het beroep, de werkzaamheden van een dierenverzorger en de werkomgeving.
Deze opleiding is volledig vernieuwd en voldoet aan de allernieuwste eisen. Je bent dus verzekerd van een opleiding die voor 100% aansluit op de meest recente eisen vanuit de overheid en behaalt een diploma waarmee werkgevers je graag zien komen.
Baanperspectief
De MBO-basisopleiding Zelfstandig medewerker dierverzorging is de ideale keuze voor iedereen die de basis wil leggen voor een functie als medewerker dierverzorging. De opleiding is ook een goede keuze voor iedereen die overweegt om de volledige MBO-opleiding te gaan volgen, maar eerst wil weten of het beroep echt iets voor hem is. Tot slot is de opleiding een aanrader als je (nog) geen stage kunt of wilt lopen.
Als dierverzorger ben je werkzaam bij een kinderboerderij, dierenasiel, hondenuitlaatservice of dierentuin. Je weet alles over de lichamelijke opbouw van dieren, weet precies hoe je dieren moet verzorgen en, als er iets aan de hand is, ben jij de persoon die ze helpt.
Beschrijving
Je volgt in deze basisopleiding de belangrijkste opleidingsinhoudelijke modules uit de volledige MBO-opleiding.
Anatomie, fysiologie en pathologie
In deze module wordt de anatomie (lichaamsbouw), fysiologie (werking van o.a. organen) en pathologie (ziekteleer) van de meestvoorkomende dieren behandeld. Aan het eind van de module heb je een brede kennis van dierziekten en aandoeningen.
Huisvesting van dieren
In deze module leer je de huisvestingseisen van verschillende dieren kennen. Je weet welke uitgangspunten er zijn bij huisvesting en je hebt inzicht in het gedrag van dieren. Ten slotte leer je meer over hygiëne en het in quarantaine houden van dieren.
Werken volgens wetten en voorschriften
Deze module behandelt de wetten en regels die van belang zijn voor dierenzorg en dierenwelzijn. Na afloop ken je de belangrijkste regels uit de branche specifieke wet- en regelgeving en Arbo en veiligheid en werk je volgens wettelijke vereisten.
Voeren en verzorgen van dieren
Na afloop van deze module weet je precies hoe je verschillende diersoorten op de juiste manier verzorgt en voert. Ook wordt het onderwerp voortplanting besproken in deze module en leer je bijvoorbeeld het gedrag van bronstige dieren/naderende geboorte herkennen.
Dieren-EHBO
In deze module wordt ingegaan op hulp aan dieren bij letsel. Je leert soorten letsels kennen en weet hoe veel voorkomende ziekten en afwijkingen verzorgd moeten worden.
Je hoeft zelf geen boeken meer te kopen. Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld.
Oefenen is belangrijk. Daarom volg je bij deze opleiding een praktijkdag. Deze hoort bij de module Dieren-EHBO. Tijdens de praktijkdag train je je vaardigheden onder begeleiding van een docent met veel ervaring in de beroepspraktijk.
Bij de klassikale opleiding is de praktijkdag opgenomen in het programma van de klassikale bijeenkomsten. Bij de thuisstudie ontvang je tijdens de opleiding meer informatie over de planning.
Je betaalt niets extra voor deze praktijkdag.
Toelating
Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.