Introductie
Verkort programma voor beveiligers met een MBO 2-diploma. Met deze opleiding behaal je supersnel je MBO 3-diploma. Lees alles over de opleiding.
Omschrijving
Heb je al een MBO 2-diploma Beveiliger en wil je doorstromen naar MBO 3? Ben je toe aan een functie met meer verantwoordelijkheid? Dan is de versnelde opleiding MBO Beveiliger 3 precies wat je zoekt! Al in tien maanden heb je het officiële MBO 3-diploma op zak!
Na deze opleiding kun je bijvoorbeeld werkzaamheden coördineren, medewerkers aansturen en instructies geven. Ook kun je een eenvoudige kwetsbaarheidsanalyse maken en informatie aanleveren voor rapportages. Bovendien ken je de Engelse vaktermen. Kortom: je bent klaar voor de volgende stap in je loopbaan!
De versnelde opleiding MBO Beveiliger 3 is sterk praktijkgericht. Wat je leert, pas je meteen toe in verschillende praktijkopdrachten. Daarbij krijg je persoonlijke begeleiding van docenten met ruime ervaring in het werkveld. Zij weten precies wat er in de praktijk van jou verwacht wordt.
De getoonde kosten zijn exclusief externe examenkosten.
Baanperspectief
De versnelde opleiding MBO Beveiliger 3 is bestemd voor iedereen die het MBO 2-diploma Beveiliger al op zak heeft en in korte tijd wil doorgroeien naar MBO 3-niveau.
Beschrijving
Algemene modules
Deze modules moet iedere MBO 3-student volgen. Je volgt bijvoorbeeld modules Nederlands en Rekenen.
Beroepsspecifieke modules
Deze modules horen bij het vak dat je wilt gaan uitoefenen. Je leert bijvoorbeeld beveiligingswerkzaamheden coördineren en instructies geven.
Keuzevakken
Je volgt twee of drie vakken naar keuze (afhankelijk van het aantal studiebelastingsuren dat bij een vak hoort). Leer bijvoorbeeld over bewustzijn (interculturele) diversiteit, of verbeter je Nederlands. De LOI biedt een groot aantal keuzevakken. Er zit dan ook zeker iets voor je bij!
Stage
Tijdens de stage pas je de kennis die je hebt opgedaan, toe in de praktijk. Ook oefen je je vaardigheden. Je kunt meteen bij de start van je opleiding beginnen met de stage. Voor de stage en de voorbereidende contextopdrachten kun je kiezen uit de volgende contexten:
- Geld- en waardetransport
- Luchthavenbeveiliging
- Detentietoezicht
- Objectbeveiliging
- Mobiele surveillance
- Winkelsurveillance
Module
Modules die voor iedere MBO-opleiding op dit niveau gelijk zijn: Loopbaan en burgerschapLoopbaan en burgerschap Deze module bestaat uit twee delen. In het deel Burgerschap leer je over een aantal belangrijke onderdelen van de Nederlandse samenleving. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. de Nederlandse politiek, mens en arbeid, de burger als consument en vitaal burgerschap. Het deel Loopbaan draait om jou als professional. Je krijgt meer zicht op je kwaliteiten, mogelijkheden en de reden om een bepaalde keuze te maken. Ook onderzoek je wat voor baan bij jou past en hoe je zelf invloed kunt hebben op je loopbaan. Verder komt het opbouwen van een (professioneel) netwerk aan bod.
Rekenen niveau 3Rekenen niveau 3 In deze module leer je rekenen op MBO 3-niveau. De volgende onderwerpen komen aan bod:
- grootheden en eenheden
- oriëntatie in de twee en driedimensionale wereld
- verhoudingen herkennen en gebruiken
- procenten gebruiken
- omgaan met kwantitatieve informatie
Nederlands 2FNederlands 2F Deze module brengt je mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid op niveau 2F, het niveau dat hoort bij een MBO 2-opleiding. Je werkt aan je mondelinge taalvaardigheid, leesvaardigheid, schrijfvaardigheid en luistervaardigheid. Ook is er aandacht voor taalverzorging en taalbeschouwing.
Specifieke modules voor deze opleiding: Beroepsgericht EngelsBeroepsgericht Engels Je maakt kennis met het Engels beveiligingsjargon. Na afronding van de module kun je moeiteloos omgaan met het vakjargon van de beveiliger, mededelingen in het Engels en Engelstalige teksten over beveiligingsonderwerpen.
Kennis van uitvoering en situationele coördinatieKennis van uitvoering en situationele coördinatie In deze module krijg je kennis van uitvoering en situationele coördinatie (waarbij je rapporteert aan de Coördinator beveiliging). Denk aan procedures, calamiteiten/incidenten, maar ook het coachen van medewerkers en het aanleveren van informatie voor rapportages. Na afloop van deze module heb je o.a. kennis van: •Wet- en regelgeving •Veiligheidsketen •Omgaan met risico’s •Uitvoering beveiligingswerkzaamheden •Situationeel aansturen •Procedures en rapportages
Analyse en instructieAnalyse en instructie In deze module leer je om instructies op te maken voor de uitvoering van de (beveiligings)werkzaamheden en hoe je medewerkers kan coachen om deze correct uit te voeren. Mede hierdoor lever je een bijdrage aan de borging van de kwaliteit van de beveiligingswerkzaamheden. Aan het eind van de module heb je kennis over: •het opstellen van instructies en memo’s •het analyseren van relevante informatiebronnen •het opstellen van een RI&E •personen die onder invloed drank/drugs zijn
Praktijkopdrachten Situationeel aansturenPraktijkopdrachten Situationeel aansturen Je leert de uitvoering van (beveiligings)werkzaamheden coördineren. Zo treed je coördinerend op bij calamiteiten/incidenten en ondersteun je collega beveiligers bij de uitvoering van de werkzaamheden. Verder voer je eenvoudige werkzaamheden op het gebied van dienstuitvoering uit en handel je proactief op normafwijkend gedrag.
Praktijkopdrachten Borgen kwaliteitPraktijkopdrachten Borgen kwaliteit Je leert een bijdrage leveren aan de borging van de kwaliteit van (beveiligings-) werkzaamheden. Je stelt een eenvoudige kwetsbaarheidsanalyse op en instructies ten aanzien van (te verwachten) gebeurtenissen. Daarnaast evalueer je met betrokkenen de uitgevoerde (beveiligings-) werkzaamheden.
Keuzedelen: Nederlands 3FNederlands 3F Je brengt je kennis van en vaardigheid in het Nederlands op het niveau. 3F. Daarbij ligt de nadruk op toepassing van het Nederlands.
Rekenen niveau 4Rekenen niveau 4 Dit keuzedeel brengt je kennis en vaardigheden op rekengebied op het niveau 4. Daarbij ligt de nadruk op toepassing van je rekenvaardigheid.
Lean en creatiefLean en creatief Lean en creatief werken draait om toekomstgericht en (pro)actief handelen in een snel veranderende omgeving. Dit keuzedeel biedt je de mindset en toolset die je hiervoor nodig hebt. Je leer bijvoorbeeld een heldere (klant)vraag formulieren, kritisch kijken naar de effectiviteit van (bedrijfs)processen, creatieve en innovatieve oplossingen en verbeteringen verzinnen en je ideeën op overtuigende wijze presenteren.
Internationaal I: Bewustzijn (interculturele) diversiteitInternationaal I: Bewustzijn (interculturele) diversiteit We leven en werken samen met mensen uit allerlei culturen. Dit keuzedeel leert je goed omgaan met culturele diversiteit tussen mensen. Je wordt je bewust van verschillen in bv. omgangsvormen en communicatie.
Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4)Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4) In dit keuzedeel ontwikkel je je eigen ondernemend gedrag. Je onderzoekt jezelf, je (werk)omgeving en verbetermogelijkheden. Je signaleer mogelijkheden voor verandering en innovatie en neemt initiatieven in je werk.
Basiskennis beveiliging in de zorgBasiskennis beveiliging in de zorg In de zorg (ziekenhuizen, GGZ-instellingen etc.) is er veel vraag naar beveiligers die beschikken over basiskennis specifiek voor dit vakgebied. Dit keuzedeel vergroot dan ook je kansen op de arbeidsmarkt. Je krijgt basiskennis voor beveiligers die in de zorg gaan werken. Zo leer je meer over basiskennis van begrippen, de werkzaamheden die er plaatsvinden, verschillende doelgroepen en hun gedrag, specifieke risico’s en het juridisch kader. Let op: Dit keuzedeel kun je pas vanaf medio 2022 volgen.
Ondernemerschap MBO Ondernemerschap MBO Dit keuzedeel richt zich op de ontwikkeling van ondernemend gedrag van deelnemers/werknemers op verschillende niveaus in de eigen beroepsuitoefening en werkomgeving. Ondernemend gedrag wordt gekarakteriseerd door trefwoorden als: verantwoordelijkheid, omgevingssensitiviteit, zelfstandigheid, initiatiefrijk, verbeteringsgericht, creativiteit, zelfreflectie, een lerende houding en een hands-onmentaliteit. Een ondernemende houding van werknemers draagt bij aan het innovatief vermogen van een organisatie.
Je hoeft zelf geen boeken meer te kopen. Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld.
Je maakt bij deze opleiding gebruik van het lesmateriaal van eX:plain: duidelijk en overzichtelijk lesmateriaal dat voldoet aan de nieuwste eisen. Let op: het gaat om boeken en niet om toegang tot de leeromgeving van eX:plain.
Voor een soepele start van je studie organiseert de LOI een online bijeenkomst via virtual classrooms: de MBO Kick-off. Tijdens de online bijeenkomst die ongeveer twee uur duurt, maak je via een live verbinding kennis met je medestudenten en word je snel wegwijs gemaakt in de opleiding. Hoe zit de opleiding in elkaar? Hoe pak je de studie aan? Hoe werkt de online leeromgeving? Hoe vind je een stageplaats? Kortom: de basis voor een goed begin en soepel verloop van de opleiding.
Onze studenten zijn heel enthousiast over de MBO Kick-off! Gemiddeld geven zij deze een 8 als rapportcijfer.
Toelating
Je kunt je voor deze opleiding inschrijven als je 18 jaar of ouder bent en voldoet aan een van de volgende voorwaarden:
- Je hebt het diploma MBO Beveiliger 2 behaald.
- Je bent in het bezit van een diploma dat door de Regeling Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (Rpbr) gelijkgesteld wordt aan het MBO2-diploma Beveiliger (zie voor een overzicht: https://wetten.overheid.nl/BWBR0010256/2016-10-01 - artikel 5).
- Je bent in het bezit van het SVPB-diploma Beveiliger plus een VMBO-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg), een MBO-diploma-niveau 2 of 3, een diploma LBO, VBO of MAVO, of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
- Je bent in het bezit van het SVPB-diploma Beveiliger en slaagt voor het toelatingsexamen (zie hieronder).