Introductie
In dit beroep kun je vanuit jouw kennis van wet - en regelgeving:
- het eerste aanspreekpunt zijn voor klanten en collega's
- documenten en rapportages opstellen
- ondersteunen bij (juridische) procedures
- werken met gegevens en rapportages
- dossiers vormen
Je werkt zelfstandig of in een team. Je kunt gaan werken op de juridische afdeling van een bedrijf of bij de overheid.
Omschrijving
In de Virtual Classroom wordt de klasruimte digitaal nagebootst en volg je live les via de computer. De lessen zijn klassikaal en interactief, waardoor de les niet heel anders is dan normaal. Je kunt tijdens de les direct vragen stellen aan de docent, werken aan opdrachten en discussiëren met medestudenten. Op deze manier kun je veilig vanuit huis studeren. Het enige dat je nodig hebt is een werkende internetverbinding. Je ontvangt duidelijke instructies over het inloggen en het gebruik en er is technische ondersteuning mochten er problemen zijn.
Wil jij graag aan de slag op een afdeling HR en personeelszaken? Met deze brede MBO-opleiding kun je straks werken in iedere organisatie waar wet- en regelgeving een belangrijke rol speelt. Je vergaart brede kennis over verschillende rechtsgebieden, waarna je je verdiept in de specifieke wetten waar jouw organisatie mee te maken heeft. Op basis van je contacten met interne en/of externe klanten beheer je de dossiers en voorzie je hen van relevante informatie. Je bent altijd behulpzaam en hebt kennis van zaken. Zo kan jij straks bijna overal aan de slag waar wet- en regelgeving en de bijbehorende procedures van belang zijn.
Met de opleiding MBO Legal, Insurance & HR Services Specialist niveau 4 word je op het hoogst erkende MBO-niveau opgeleid. Tijdens de opleiding doe je juridische kennis op en leer je veel over het informeren en adviseren van klanten. Met deze erkende opleiding behaal je het officieel erkende diploma dat als standaard geldt in de branche.
Opleidingskenmerk(en)
MBO-niveau 4
Leerplan
Het programma bestaat uit 5 modules (4 of 6 bijeenkomsten), keuzedelen, een module Begeleiding (4 bijeenkomsten van 3 uur en zelfstudie) en een stage (je werkplek of een stage). Om een officieel erkend MBO-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor Nederlands, rekenen en Engels. Voor deze algemene onderdelen word je uitstekend begeleid. Meer informatie vind je in de toelichting op Toelichting MBO.
In deze opleiding leer je alles wat je nodig hebt om als legal, insurance & HR services specialist aan de slag te gaan. Je doet juridische kennis op en kijkt naar de praktische werkzaamheden van een legal, insurance & HR services specialist. Je oefent praktijkgericht met het opstellen van juridische documenten en het adviseren van klanten. Door opdrachten in je werk uit te voeren kun je dit direct in de praktijk toepassen.
- Persoonlijk profileren - K0877
- Digitale vaardigheden gevorderd - K0023
- Duurzaamheid in het beroep D - K0031
- Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4 - K0226
- Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4) - K0072
- Algemene economie - K0214
- Lean en creatief - K0512
- Verdieping sociale zekerheid - K0116
Managementinformatie
(4 lessen)
- Gegevensverwerking
- Rapportages opstellen
- Begroten en budgetteren
- Presentaties maken
- Zakelijk schrijven
- Dossierbeheer
- AVG en vertrouwelijkheid
Communicatieve vaardigheden
(4 lessen)
- Basisbegrippen communicatie
- Gesprekstechnieken
- Feedback geven en ontvangen
- Presenteren en vergaderen
- Telefonische, digitale en schriftelijke communicatie
- Communicatie bij conflicten
Arbeidsrecht en sociale zekerheid
(6 lessen)
- Belangrijke wetten binnen het arbeidsrecht
- Procedures binnen het arbeidsrecht
- Arbeidsrecht binnen organisaties
- Sociale zekerheid en sociale kaart
Privaatrecht
(6 lessen)
- Verbintenissen
- Personen-, familie- en erfrecht
- Goederenrecht
- Verzekeringen
- Procedures binnen het privaatrecht
- Privaatrecht binnen organisaties
Publiekrecht
(6 lessen)
- Staatsrecht
- Bestuursrecht
- Strafrecht
- Procedures binnen het publiekrecht
- Publiekrecht binnen organisaties
Overige onderdelen
- Begeleiding
- Keuzedelen
- Stageprogramma
- Algemene onderdelen
Leerdoel(en)
Deze praktijkgerichte opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten die een MBO-diploma willen behalen. Voor de start van de opleiding wordt persoonlijk contact met je opgenomen. Alle belangrijke aspecten worden dan telefonisch met je doorgenomen. Zo wordt onder andere ingegaan op de rol van de stage in de opleiding, de geschiktheid van je werkplek en de keuzedelen waaruit je kunt kiezen. Tijdens de opleiding volg je het begeleidingsprogramma. Hierin wordt de begeleiding, beroepspraktijkvorming (stage) en examinering uitgelegd. Daarnaast krijg je een introductie in e-Connect, de digitale leeromgeving waar je alle informatie over je opleiding vindt.
De opleiding is voor een belangrijk deel gekoppeld aan de praktijk. Je loopt stage waarbij je het vak in de praktijk leert. Ook volg je modules in de vorm van klassikale bijeenkomsten met veel voorbeelden uit de praktijk. Deze modules worden verzorgd door docenten die zelf in het vakgebied werkzaam zijn. Dat maakt de lessen erg leuk en zorgt dat de leerstof herkenbaar wordt uitgelegd.
Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de opleiding uitstekend kunt combineren met je werk en privéleven. Ook zijn de boeken die in deze opleiding worden gebruikt geschikt voor MBO. Hierdoor werk je doelgericht naar het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.
Toelating
Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je met een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je zo alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.