Introductie
Verken de wereld van sociaal werk met dit MBO-programma. Leer over doelgroepen, theorieën en praktische technieken voor een impactvolle carrière.
Omschrijving
Wil je graag kennismaken met het beroep sociaal werker en kun je of wil je nog geen stage lopen? Dan is het MBO-programma Inleiding sociaal werk (ofwel Social work) een goede keuze. In slechts drie maanden ontdek je wat het werk van een sociaal werker inhoudt.
Als sociaal werker zorg je ervoor dat mensen prettig kunnen leven in hun sociale omgeving zoals het gezin en de buurt. Ook ondersteun je mensen zodat zij zo veel mogelijk kunnen meedoen in de samenleving. Je leert onder andere met welke doelgroepen je te maken krijgt, voor welke organisaties je komt te werken en wat je belangrijkste taken als sociaal werker zijn. Deze korte MBO-opleiding bereidt je voor op een betekenisvolle en verantwoordelijke rol in het sociaal werk!
Baanperspectief
Het MBO-programma Inleiding Sociaal Werk is ideaal voor iedereen die zich wil oriënteren op het werk van een sociaal werker. Deze opleiding is geschikt voor als je als sociaal werker in de zorg aan de slag wilt of je juist verder wilt verdiepen in dit vak. Maar ook als je toe bent aan een carrièreswitch of juist net afgestudeerd bent is dit korte MBO-programma is een goede keuze.
Als sociaal werker speel je een cruciale rol in het ondersteunen en begeleiden van mensen die hulp nodig hebben. Jouw kerntaken omvatten het luisteren naar de verhalen en problemen van cliënten, het bieden van praktische hulp en advies, en het doorverwijzen naar andere professionals indien nodig. Je helpt mensen weer op weg door hun vaardigheden en zelfvertrouwen te versterken. Daarnaast werk je samen met verschillende instanties om een positieve impact te maken en sociale problemen aan te pakken. Bij alles wat je doet, is het belangrijk om empathisch en respectvol te zijn en altijd het welzijn van je cliënten voorop te stellen.
Beschrijving
In het MBO-programma Inleiding Sociaal Werk ontdek je wat het werk van een sociaal werker inhoudt. Je leert onder andere met welke doelgroepen je te maken krijgt, voor welke organisaties je komt te werken en wat je belangrijkste taken als sociaal werker zijn. Ook verdiep je jezelf in verschillende theorieën die belangrijk zijn voor sociaal werkers, zoals die uit de psychologie, en verschillende manieren van werken. Daarnaast onderzoek je enkele oorzaken en gevolgen van maatschappelijke problemen, en leer je hoe je op een veilige en verantwoorde manier je beroep als sociaal werker kunt uitvoeren.
Verder word je bekend met psychische problemen en gedragingen die je in het vak kunt tegenkomen. Een belangrijk deel van het werk is het helpen van mensen om hun gedrag te verbeteren. Daarom leer je welke technieken je hiervoor kunt gebruiken. Je krijgt ook inzicht in hoe je naar ziekte en gezondheid kunt kijken. Daarnaast ontdek je hoe je veilig en volgens de regels werkt, en waarom deze regels, zoals de beroepscode, essentieel zijn.
De leerstof en opdrachten van deze opleiding zijn verdeeld over de volgende hoofdonderwerpen:
- Het werkveld.
- Belangrijke theorieën.
- Maatschappelijke problemen.
- Psychiatrische aandoeningen en lastig gedrag.
- Methoden om mensen te begeleiden.
- Positieve gezondheid.
- Veilig en verantwoord werken.
Bij elk onderwerp krijg je theorie en een paar opdrachten om mee aan de slag te gaan. Elk onderwerp sluit je af met oefenopgaven, zodat je zelf kunt checken of je alles goed begrijpt. Daarnaast zijn er opdrachten die je kunt inleveren bij een docent voor feedback.
Aan het eind van de opleiding kun je een proefexamen maken met meerkeuzevragen en open vragen om je voor te bereiden op het echte examen.
Je hoeft zelf geen boeken meer te kopen. Al het lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld.
Toelating
Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen speciale vooropleiding nodig.