€ 2.821,- (incl. BTW) Deze vanafprijs is o.b.v. het goedkoopste startmoment.
14 maanden
MBO-programma
LOI
Als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg werk je met mensen die moeite hebben om zelfstandig te functioneren in de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, dak- en thuislozen, asielzoekers, verslaafden of mishandelde vrouwen. Of aan mensen met een lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke beperking of een combinatie daarvan. Lijkt het je leuk om als PB’er te werken maar kun of wil je nog geen stage lopen? Kies dan voor dit korte MBO-programma.
In dit MBO-programma volg je alle vakspecifieke onderdelen uit de volledige MBO-opleiding. Je leert over het ondersteunen van cliënten, sociale activering en dagbesteding. Ook leer je gedragsproblematiek en psychiatrische stoornissen herkennen en ontwikkel je je sociale en communicatieve vaardigheden. Tijdens de praktijkdag oefen je je vaardigheden onder begeleiding van een ervaren docent.
Na afronding kun je met veel vrijstellingen doorstromen naar de volledige en erkende MBO-opleiding.
Dit korte MBO-programma is de ideale keuze voor iedereen die op MBO-niveau wil leren over het beroep persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg. De opleiding is ook een aanrader voor wie de volledige MBO-opleiding wil volgen, maar (nog) geen stage kan of wil lopen. In dit korte MBO-programma volg je alvast de vakspecifieke modules uit de volledige opleiding. Na afronding kun je met vrijstellingen doorstromen.
Een persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg werkt met mensen die moeite hebben om zelfstandig te functioneren in de maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, dak- en thuislozen, asielzoekers, verslaafden of mensen met een lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke of meervoudige beperking. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag in een dak- en thuislozenopvang, psychiatrische instelling, verslavingskliniek of bij een project voor begeleid wonen.
Je volgt in deze opleiding verschillende modules en doet veel vakkennis op. Je leert o.a. over het ondersteunen van cliënten, sociale activering en dagbesteding. Ook leer je gedragsproblematiek en psychiatrische stoornissen herkennen en ontwikkel je je sociale en communicatieve vaardigheden. Tijdens de praktijkdag verpleegtechnische handelingen oefen je je vaardigheden.
Hieronder lees je wat je leert in de verschillende modules.
CommunicatieIn deze module ontwikkel je de communicatievaardigheden en –technieken die je in je dagelijks werk nodig hebt. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor sociale vaardigheden, gesprekstechnieken, feedback geven en ontvangen, observeren, informeren en rapporteren (mondeling en schriftelijk), coachingstechnieken, omgaan met agressie en conflicten en intercultureel communiceren. Ook komen de onderwerpen vergaderrollen, observatiemethoden, vraagtechnieken, principes van geweldloze communicatie en een open luisterhouding aan bod.
De kennismakingJe maakt in deze module kennis met het beroep en leert de doelgroep, het werkveld en de sociale kaart kennen. Ook ontwikkelingspsychologie en pedagogiek komen aan bod. De module gaat o.a. in op verschillende doelgroepen vormen van begeleiding en op relevante organisaties in de zorg. Ook is er aandacht voor maatschappelijke en technologische ontwikkelingen waar je in het werk mee te maken kunt krijgen. Denk bijvoorbeeld maar aan ontwikkelingen op het gebied van e-health. Daarnaast doe je in deze module basiskennis op die iedere professional in het vakgebied nodig heeft. Zo leer je bijvoorbeeld over ontwikkelingspsychologie, anatomie, fysiologie en pathologie en over medicijngebruik. Tot slot wordt ingegaan op het begeleiden en adviseren van je doelgroep. Aan het eind van de module heb je een beeld van het beroep en basiskennis die voor de beroepsuitoefening van belang is.
Doelgroepen uitgedieptDeze module gaat in op de verschillende cliëntgroepen waar je in je werk mee te maken kunt krijgen. Na afronding heb je kennis van algemene begrippen van orthopedagogiek, agogiek, toegepaste sociologie, psychiatrie en psychopathologie en kun je o.a. kenmerken, aandoeningen en beperkingen van verschillende cliëntgroepen herkennen. Zo is er bijvoorbeeld aandacht voor het werken met ouderen, mensen met een beperking, asielzoekers, dak- en thuislozen en het werken in de verslavingszorg.
ADL - Ondersteuning en verzorgingDeze module draait om het begeleiden van cliënten bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL). Hoe kun je cliënten bijvoorbeeld stimuleren of de zelfredzaamheid bevorderen? Daarbij leer je o.a. over het opbouwen en onderhouden van een vertrouwensband, over omgaan met ethische vraagstukken en deze bespreekbaar maken, over privacy en over de inzet van technologische toepassingen op het gebied van e-health en domotica.
Begeleiding bij wonen en huishoudenHoe kun je je cliënt ondersteunen bij het werken aan doelen op het gebied van wonen en huishouden? Dat is de vraag waar deze module om draait. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a. hygiëne en veiligheid, structuur en levensritme, sociale contacten, huishoudelijke werkzaamheden, financiën en administratie. Ook leer je meer over, interprofessioneel en interdisciplinair samenwerken, methodieken om de eigen regie te vergroten en de mogelijkheden en risico’s van (social) media en internet.
Begeleiding bij participatieIn deze module wordt ingegaan op het invullen van een passende vorm van participatie voor de cliënt. Er wordt aandacht aan het inschatten van mogelijkheden van de cliënt en het kiezen van een passende vorm(en) van participatie. Aan het eind van de module kun je een passende vorm van participatie vinden en de cliënt motiveren en begeleiden. Je leert o.a. meer over het invullen van dagbesteding met de cliënt, hierbij houd je rekening met situatie van de cliënt en motiveer je de cliënt bij uitvoering dagbesteding en vormen van participatie. Ook leer je meer over het stimuleren van zelfredzaamheid en eigen regie, sociale integratie en methodieken om de eigen regie te vergroten. Ten slotte kun je voldoening, ontplooiing en geluk bevorderen bij cliënten.
Verpleegtechnische handelingenDeze module gaat in op de verpleegtechnische handelingen waar je als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg mee te maken kunt krijgen. Ook wordt ingegaan op ziektes en problemen die van belang zijn bij de zorg en ondersteuning. Zo leer je bijvoorbeeld medicijnen checken, registreren en toedienen, wonden verzorgen, sondevoeding toedienen en monsters verzamelen t.b.v. diagnostiek. Aan het eind van de module kun je (binnen de kaders van wet en protocol) verpleegtechnische handelingen uitvoeren en beoordelen of ziektes en problemen invloed hebben op de verpleegtechnische handelingen.
Professioneel handelenIn deze module staat de beroepsomgeving centraal. Je leert de wetten en regels kennen die gelden in de welzijnssector en leert over actuele ontwikkelingen in het beroepsveld zoals AVG, de Wet Langdurige Zorg, Kwaliteitswet zorginstellingen en de wet zorg en dwang. Ook de ontwikkeling van je eigen deskundigheid komt uitgebreid aan bod.
KwaliteitszorgHoe zorg je dat je kwaliteit levert en blijft leveren? En hoe meet je kwaliteit in de omgang met mensen? Dit en meer ontdek je in deze module. Je leert o.a. over kwaliteitszorgsystemen, kwaliteitsbewust werken, kwaliteitszorg in de praktijk en administratieve handelingen uitvoeren.
Het opstellen van plannenDeze module gaat in op het opstellen van een ondersteuningsplan dat aansluit op de behoeften en mogelijkheden van een cliënt. Zo leer je je bijvoorbeeld planmatig werken, een probleem formuleren, gegevens verzamelen, doelen formuleren en prioriteiten bepalen.
Gedrags- en psychische problematiekTijdens deze module leer je over gedragsproblematieken en psychische en psychiatrische ziektes en stoornissen. Zo leer je onder andere hoe je mensen met gedragsproblemen kunt begeleiden en hoe je het best kunt omgaan met veel voorkomende gedragsproblemen en psychische stoornissen. Verder komen de onderwerpen herstel ondersteunende zorg, ethische vragen vertalen naar de praktijk, factoren die van invloed zijn op geestelijke gezondheid en verslavingszorg/forensische zorg en gedwongen hulpverlening uitgebreid aan bod, Ook leer je meer over actuele wet- en regelgeving, zoals AVG, de Wet langdurige zorg, Kwaliteitswet zorginstellingen en de wet zorg en dwang.
Sociale activering en regievoeringAan het eind van deze module ben je in staat de cliënt te stimuleren en begeleiden bij het voeren van de regie en sociale activiteiten. Daarbij is o.a. aandacht voor groepsdynamica, coachen, groepsactiviteiten en het belang van sociale activering. Ook heb je na afloop kennis van algemene begrippen en theorieën van orthopedagogiek, pedagogiek, agogiek, psychologie, toegepaste sociologie, psychiatrie en psychopathologie.
Operationele bedrijfsvoeringDeze module gaat in op het bouwen en onderhouden van een relevant netwerk voor de toekomstige beroepsuitoefening. Je leert over het inschakelen van andere disciplines, het onderhouden van contacten en het leggen van nieuwe contacten. Aan het eind van de module kun je werkzaamheden organiseren en coördineren binnen de structuur en cultuur van de organisatie.
Je hoeft zelf geen boeken meer te kopen. Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld.
Oefenen is belangrijk. Daarom volg je bij deze opleiding een praktijkdag Verpleegtechnische handelingen. Tijdens de praktijkdag train je je vaardigheden onder begeleiding van een docent met veel ervaring in de beroepspraktijk.
Bij de klassikale opleiding is de praktijkdag opgenomen in het programma van de klassikale bijeenkomsten. Bij de thuisstudie ontvang je tijdens de opleiding meer informatie over de planning.
Je betaalt niets extra voor deze praktijkdag.
Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.
Na volledige afronding ontvang je het LOI-diploma MBO-programma Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg.
Na dit korte MBO-programma kun je met doorstromen naar de volledige erkende opleiding MBO-opleiding. Je kunt dan vaak veel vrijstellingen aanvragen! Kijk bij de volledige opleiding MBO Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg voor de actuele opleidingsinformatie en eventuele aanvullende toelatingseisen.
Starten op ieder gewenst moment waar en wanneer het uitkomt. Met online begeleiding van ervaren docenten.
Tijdens je opleiding wordt gezorgd voor onbeperkt koffie, thee en water. In het dagarrangement is ook een uitgebreide lunch inbegrepen. De arrangementskosten bedragen € 25,- (excl. btw) per dag of € 5,50 (excl. btw) per avond. Als dat expliciet vermeld staat, brengen wij ook locatiekosten in rekening. De locatiekosten bedragen € 29,50 (excl. btw) per dag of € 10,- per avond (excl. btw).
Voor alle opleidingen brengen wij de kosten voor reprorechten en hand-outs in rekening. Dat is een eenmalig bedrag van € 15,- (excl. btw).
Kies je voor wettelijk erkend onderwijs, MBO-niveau 2, 3 of 4, Associate degree, HBO Bachelor of een volledige Master, dan bieden wij deze opleiding altijd vrijgesteld van btw aan. De overige opleidingen en trainingen zijn in beginsel belast met 21% btw.
Voor organisaties die geen btw kunnen terugvorderen, is vrijstelling van btw mogelijk. In dat geval komt er 10% opslag bovenop de exclusief btw-prijs. Dit betekent een groot voordeel op de prijs inclusief btw en is een absolute aanrader. Betaal je je opleiding of training zelf? Dan geldt er geen opslag van 10%.
Studie-, trainingsmaterialen, reprorechten en arrangementskosten zijn altijd belast met 9% btw.
Alle genoemde bedragen zijn exclusief btw. De hoogte van de btw is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen.
MBO-programma