Introductie
In korte MBO-programma Triage en kwaliteitszorg volg je twee belangrijke modules uit de volledige en erkende MBO-opleiding Doktersassistent. Schrijf je nu in.
Omschrijving
Als doktersassistent ben je het aanspreekpunt voor patiënten, ondersteun en assisteer je de arts en beheer je de agenda. Wil je leren hoe er in de dokterspraktijk wordt omgegaan met triage en kwaliteitszorg? Kies dan voor het korte MBO-programma Triage en kwaliteitszorg waarin de focus op deze twee onderwerpen ligt.
Je leert in deze praktijkgerichte opleiding o.a. wat triage is en welke triagesystemen er zijn. Ook oefen je met het toepassen van triage om de zorgvraag vast te kunnen stellen en de vervolgstap te kunnen bepalen. Je leert hoe je een spoedeisende hulpvraag kunt herkennen en consultaan-vragen of visiteaanvragen beoordelen. Denk aan vragen als: Is een afspraak bij de huisarts noodzakelijk? Moet deze nog voor vandaag gemaakt worden of kan het ook morgen? Moet de huisarts bij de patiënt langskomen of kan deze ook naar het spreekuur komen? Daarnaast leer je hoe je jouw eigen deskundigheid kan versterken en wat de kenmerken zijn van kwaliteitszorg.
Baanperspectief
Dit korte MBO-programma is de ideale keuze voor iedereen die op MBO-niveau wil leren over het vak van doktersassistent(e). De opleiding is ook een aanrader voor wie de volledige MBO-opleiding Doktersassistent wil volgen, maar (nog) geen stage kan of wil lopen. In dit korte MBO-programma volg je alvast twee modules uit de volledige opleiding.
Als doktersassistente moet je hulpvaardig en alert zijn, goed kunnen schakelen en op betrouwbare en respectvolle wijze kunnen omgaan met vragen van patiënten. In het dagelijks werk krijg je te maken met allerlei mensen en voer je verschillende taken uit. Geen dag is hetzelfde!
Beschrijving
Het kort MBO-programma Triage en kwaliteitszorg bestaat uit twee modules. Hieronder lees je wat je leert in deze modules:
Triage
Je leert in deze module wat triage is en welke triagesystemen er zijn. Daarnaast oefen je met het toepassen van triage om de zorgvraag vast te kunnen stellen en de vervolgstap te kunnen bepalen aan de hand van urgentiecriteria met behulp van de van de NHG-Triagewijzer. De Triagewijzer is een verzameling protocollen waar de doktersassistent veel mee werkt.
Triage in de huisartsenpraktijk, de spoedeisende hulp of huisartsenpost is het bepalen van de urgentie van de zorgvraag en daardoor inschatten of en wanneer een patiënt gezien moet worden door een arts. De artsen denken in diagnoses, de triagisten denken in urgenties. Dit is een essentieel verschil.
Triage gaat ook over spoed, eenduidig en veilig werken (voor de hele spoedketen). Als er sprake is van een spoedeisende vraag, is het essentieel om de triage goed uit te voeren. In deze module leer je methodes die je kunnen helpen om de juiste inschatting te maken. Verder krijg je handvatten hoe de triagewijzer te gebruiken, ABCDE-denken, het denken in toestandsbeelden en de urgentieclassificaties.
Deskundigheid en kwaliteitszorg
In deze module leer je hoe je jouw eigen deskundigheid kan versterken en wat de kenmerken zijn van kwaliteitszorg. Ook leer je hoe je een bijdrage kunt leveren aan de kwaliteit van de organisatie. Verder leer je hoe je goed kunt functioneren in een (multi)disciplinair team en met andere mensen effectief kunt samenwerken. Aan het eind van de module heb je de kennis om een bijdrage te leveren aan de kwaliteit van de organisatie en kun je jouw eigen deskundigheid onderhouden en verbeteren.
In de module komen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Het werkveld (eerstelijns gezondheidszorg en tweedelijns gezondheidszorg)
- Taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden in een organisatie
- Kwaliteit en kwaliteitszorgsystemen (werken volgens protocollen, knelpunten herkennen, verbetervoorstellen formuleren)
- Eigen deskundigheid (POP, vakliteratuur, kwaliteitsregister doktersassistenten, effectief samenwerken met collega’s en in een multidisciplinair team, nieuwe collega’s, stagiaires)
Je hoeft zelf geen boeken meer te kopen. Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld. Er wordt gewerkt met de laatste versie van de NHG-Triagewijzer. De NHG-Triagewijzer is een leidraad voor triage en advies voor de doktersassistent en kan als naslagwerk worden gebruikt aan de telefoon.
Het oefenen van je vaardigheden is heel belangrijk. Daarom volg je bij de module Triage twee praktijkdagen waarin je oefent met het toepassen van triage om de zorgvraag vast te kunnen stellen en de vervolgstap te kunnen bepalen. Ook volg je een online bijeenkomst bij de module Deskundigheid en kwaliteitszorg.
Toelating
Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je geen specifieke vooropleiding nodig.