Introductie
De MBO-cursus Medische administratie is zeer interactief en biedt een gedegen voorbereiding op een administratieve functie in het medische werkveld.
Omschrijving
De zorg in Nederland wordt door een groot deel geregeld dankzij de medische administratie. Er moet betrouwbaar en discreet worden omgegaan met vertrouwelijke gegevens én er moet gehandeld worden volgens de richtlijnen van de AVG. Zonder een goede medische administratie, is er geen goede zorg. Daarbij is het ook belangrijk de achtergrond te kennen: weten wat je doet én waarom. Met de cursus Medische administratie bereid je je perfect voor op een administratieve functie binnen de medische sector.
De opleiding is gevarieerd en behandelt niet alleen de praktische uitvoeringsaspecten zoals het archiveren van de patiëntendossiers, het organiseren van spreekuren en het verwerken van patiëntgegevens, maar ook de achtergronden zoals wetgeving en budgettering. Daarnaast leer je hoe de gezondheidszorg in Nederland georganiseerd is en hoe het zit met verzekeringen, mogelijke lastige situaties in de zorg en hoe deze zorgdilemma’s aangepakt kunnen worden.
Baanperspectief
De cursus Medische administratie richt zich op mensen die een administratieve functie in de zorg ambiëren. De cursus is o.a. geschikt voor mensen die al ervaring hebben binnen een administratieve functie maar in een ander vakgebied. Daarnaast is de cursus ook geschikt voor mensen die geen ervaring hebben binnen de administratieve branche. Let op: In de cursus wordt geen aandacht besteed aan algemene administratieve kennis en vaardigheden zoals tekstverwerking of het opstellen van notulen.
Beschrijving
De cursus Medische administratie bereidt voor op een administratieve functie binnen de medische wereld. Na afloop beschik je over voldoende kennis en inzicht om zelfstandig en naar behoren medisch administratieve werkzaamheden te verrichten binnen een ziekenhuis, huisartsenpost of integraal zorgcentrum.
Hieronder vind je de volledige inhoud. Heb je al de LOI-cursus Medische basiskennis gevolgd? Dan kun je vaak vrijstelling aanvragen voor de reeds gevolgde modules.
In de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod.
Inleiding in de gezondheidszorg
De module Inleiding in de gezondheidszorg gaat uitgebreid in op hoe de gezondheidszorg in Nederland geregeld is. Je leert onder andere meer over het verkopen van producten aan zorginstellingen, mantelzorgers en vrijwilligers in een verzorgingstehuis en over verschillende verzekeringen. Daarnaast komen bekende zorgdilemma’s aan bod. Een lastige situatie kan het zorgen voor de patiënt tegenover het activeren van de patiënt zijn. Een voorbeeld van een zorgdilemma is dat thuiszorgmedewerkers verschillen van mening over hoeveel hulp er moet worden verleend aan de patiënt. Moet de patiënt extra verzorgd worden of juist proberen zoveel mogelijk zelf te doen? Onder andere deze en andere bekende dilemma’s in de zorg worden uitgebreid behandeld.
Medische terminologie
In de module Medische terminologie ga je aan de slag met het verbeteren van je (schrijf-)vaardigheid van medische begrippen in het Latijn. De focus ligt vooral op het oefenen met spellen van medische begrippen en het noteren van gesproken medische teksten. Zo oefen je tijdens deze cursus veel met audio-opnames waarbij een arts een diagnose stelt en een behandeling voorstelt. Jij oefent je schrijfvaardigheid dan door de diagnose en behandeling over te nemen en te noteren.
In het eerste deel van de cursus komen de grondslagen van de medische terminologie aan bod, zoals meervoudsvormen, samenstellingen, veelvoorkomende voor- en achtervoegsels en uitgangen. Vervolgens worden de algemene begrippen over ziekten, symptomen en diagnostiek behandeld. Ook komt de basis van de behandeling met geneesmiddelen, ook wel farmacotherapie genoemd, aan de orde.
Onderzoek en diagnostiek
Tijdens de module Onderzoek en diagnostiek leer je alles over veelgebruikte onderzoeksmethoden en het proces van het stellen van een diagnose. De focus ligt op wat een patiënt kan verwachten van een onderzoek, uit welke onderdelen/stappen dit bestaat en welk doel het heeft. Deze cursus richt zich vooral op de specialisaties binnen een ziekenhuis, maar zal ook het paramedisch veld onder de loep nemen.
Medische administratie
De module medische kennis leert je meer over hoe de taken en functies verdeeld zijn binnen de afdelingen van een ziekenhuis. Daarnaast leer je diverse wet- en regelgeving kennen en toepassen, onder andere op het gebied van privacy, bewaartermijnen van medische gegevens, brancheafspraken en overheidsregels. Ook maak je kennis met de financiële administratie, hoe het elektronisch patiëntendossier in elkaar zit en hoe het zorgdomein werkt. Daarbij is er aandacht voor (valkuilen in) communicatie en hoe te communiceren met verschillende soorten populaties van patiënten en in bijzondere situaties.
Al het benodigde lesmateriaal is inbegrepen bij het lesgeld. Je hoeft zelf geen boeken meer aan te schaffen.
Toelating
Er gelden geen specifieke eisen voor toelating tot de cursus Medische administratie. Wel is het handig om te beschikken over algemene administratieve kennis.
Wanneer je eerder de LOI-cursus Medische basiskennis hebt gevolgd, kun je vaak vrijstelling aanvragen voor de reeds gevolgde modules.