Introductie
Je ambieert een carrière in de financiële administratieve sector en je wilt verzekerd zijn van solide financiële basiskennis. Dit programma wordt verzorgd op MBO-niveau.
Omschrijving
Ben je medewerker bij een administratiekantoor en wil je op een gedegen wijze opgeleid worden tot financieel professional? Dan is dit programma zeer geschikt voor jou. Na afronding van deze opleiding ben je in staat om onder leiding van de controller de boekhouding van ondernemingen in het mkb bij te houden. Ook kun je de nodige boekingen verrichten met betrekking tot de salarisadministratie. Met dit programma behaal je maar liefst 4 extra diploma’s: Basiskennis Boekhouden (BKB®), Basiskennis Calculatie (BKC®, Arbeidsrecht en sociale zekerheid (BKL®) en Loonheffingen (BKL®). Hiermee leg je een stevig fundament om je te ontwikkelen tot een allround financieel professional.
Opleidingskenmerk(en)
Vakopleiding
Leerplan
In dit programma komen de volgende onderwerpen aan bod:
Basiskennis boekhouden BKB
(8 bijeenkomsten)
- Dagboeken en journaliseren
- Journaliseren van mutaties
- Grootboekrekeningen bijwerken
- Financiële onderwerpen
- Eigen vermogen en vreemd vermogen
- Duurzame productiemiddelen (DPM)
Basiskennis calculatie BKC
(6 bijeenkomsten)
- Financieel-administratieve berekeningen
- Elementaire berekeningen
- Kostprijscalculaties
- Statistiek en spreadsheetgebruik
- Handel, koop en verkoop
Arbeidsrecht en sociale zekerheid BKL
(4 bijeenkomsten)
- Arbeidsovereenkomst
- Soorten arbeidsverhoudingen
- Proeftijd- en concurrentiebeding
- Beëindiging van de arbeidsovereenkomst
- Opzegverboden
- Cao en medezeggenschap
- Arbeidsomstandigheden en -tijden
- Regels sociale zekerheid
- Arbeidsongeschiktheid
- Re-integratie
Loonheffingen BKL
(6 bijeenkomsten)
- Functie en taken salarisadministratie
- Loonaangifte
- Loonheffingen
- Dienstbetrekking
- Werkkostenregeling
- Heffingskortingen
- Vrije vergoedingen en verstrekkingen
- Soorten premies
- Loonbelasting
- Voorlopige teruggave
Leerdoel(en)
Met de module Basiskennis boekhouden BKB leer je vaardigheden van de meest relevante onderdelen van de boekhouding, waaronder journaalposten maken, het journaliseren van mutaties en het bijwerken van grootboekrekeningen. Daarnaast leer je in de module Basiskennis calculatie BKC kostprijsberekeningen maken en maak je kennis met de goederenhandel en verzekeringen. De opleiding wordt compleet gemaakt met de essentiële onderdelen die verwerkt zitten in de modules Loonheffingen BKL en Arbeidsrecht en sociale zekerheid BKL. Je leert hierin de belangrijkste aspecten voor de thema’s: arbeidsrecht, sociale zekerheid en loonadministratie.
Je wordt met deze praktijkgerichte opleiding goed voorbereid op de examens Basiskennis Boekhouden (BKB®), Basiskennis Calculatie (BKC®), Arbeidsrecht en sociale zekerheid (BKL®) en Loonheffingen (BKL®). De ervaren docenten begeleiden je hierbij tijdens de bijeenkomsten. De docent heeft ervaring in de dagelijkse praktijk en zal voortdurend verbanden leggen met je werkomgeving.
Toelating
Specifieke voorkennis is niet noodzakelijk.