Bij Opleiding.nl doen we ons uiterste best om jouw inschrijving zo soepel mogelijk te laten verlopen. Wanneer je een startmoment hebt gekozen en het inschrijfformulier hebt ingevuld, ontvang je een bevestiging van je inschrijving op het door jou opgegeven e-mailadres. Let op: dit is nog geen bewijs van inschrijving!
Na inschrijving via Opleiding.nl zal de opleider van de door jou gekozen opleiding telefonisch contact met je opnemen om het inschrijfproces af te ronden. Is dit gebeurd? Gefeliciteerd, je kunt binnenkort beginnen met je opleiding!
Heb je gekozen voor een cadeau bij je inschrijving? Dan hebben we alleen nog een betalingsbewijs nodig. Deze kun je opsturen naar info@opleiding.nl onder vermelding van je naam en adresgegevens. Je ontvangt je cadeau dan binnen vier weken. Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de actievoorwaarden.
Het grootste deel van het aanbod op Opleiding.nl wordt aangeboden in het Nederlands. Wanneer een opleiding ook in een andere taal aangeboden wordt, staat dit tussen haakjes aangegeven in de titel van de opleiding of training. Zo kun je alle Engelstalige opleidingen vinden door ‘English’ in te voeren in het zoekveld.
Het is vaak mogelijk om vrijstellingen te krijgen bij je vervolgopleiding. Bijvoorbeeld wanneer je een los HBO-programma of een Associate degree (Ad) hebt gevolgd en je je nu voor de volledige HBO-Bachelor bij dezelfde opleider wilt inschrijven. Ook bij veel MBO-programma’s kun je je behaalde certificaat inbrengen voor vrijstellingen. Dit staat bij de meeste opleidingen vermeld in de studieomschrijving.
Ook met een ander diploma of certificaat kun je in sommige gevallen vrijstelling krijgen wanneer je je inschrijft voor een opleiding. Over het algemeen geldt dat het behaalde diploma niet ouder mag zijn dan tien jaar en de inhoud van het vak of de module voor minimaal tachtig procent overlapt met het vak waarvoor je vrijstelling aanvraagt.
Vrijstelling aanvragen doe je schriftelijk. Je kunt hiervoor contact opnemen met één van onze opleidingsadviseurs, zij sturen je vervolgens het juiste aanvraagformulier toe. Je kunt ook vrijstellingen aanvragen bij de opleider bij wie je je opleiding hebt geboekt.
Twijfel je of jouw vooropleiding recht geeft op vrijstelling voor een vervolgopleiding? Ook dan staan onze opleidingsadviseurs graag voor je klaar.
Nee, de bevestigingsmail die je van ons ontvangt, is nog niet je officiële inschrijvingsbewijs.
De opleider bij wie je je hebt ingeschreven zal telefonisch contact met je opnemen voor de verdere afhandeling van jouw inschrijving. Soms vraagt deze om aanvullende gegevens die nodig zijn om de inschrijving definitief te maken.
Of je je kunt inschrijven hangt voornamelijk af van de gekozen studievorm. Als je de lessen niet fysiek kunt bijwonen maar je wel behoefte hebt aan de structuur van klassikale bijeenkomsten, kun je in veel gevallen kiezen voor Virtual Classroom.
Wanneer je kiest voor zelfstudie studeer je flexibel: op je eigen tempo, op een plek die jou het best uitkomt. Dus ook in het buitenland. Deze flexibele vorm van studeren wordt ook wel e-learning genoemd en wordt door steeds meer opleiders aangeboden.
Houd wel rekening met de volgende punten:
Meer informatie over de verschillen tussen klassikaal, Virtual Classroom en e-learning kun je vinden onder studievarianten. Wil je zeker weten dat de opleiding van jouw keuze ook vanuit het buitenland gevolgd kan worden? Neem dan contact op met onze opleidingsadviseurs. Zij zoeken het graag voor je uit.
Ja, dat kan, maar we raden je wel aan om een diplomawaardering aan te vragen. Een diplomawaardering beschrijft met welk Nederlands diploma jouw buitenlandse diploma vergelijkbaar is. De Expertisecentra Internationale diplomawaardering SBB en Nuffic stellen de diplomawaarderingen op voor respectievelijk het MBO en het HBO.
Ben je daarna tot de conclusie gekomen dat je met jouw buitenlandse diploma niet in één keer toelaatbaar bent tot de opleiding? Dan kan je altijd nog een MBO-toelatingstoets of een 21+-toets afleggen om te kunnen starten met een HBO- of Masteropleiding. Hiervoor heb je wel een specifiek taalniveau nodig. Lees meer over de verschillende diploma’s.
Als er voor een opleiding specifieke toelatingseisen zijn, kun je deze altijd terugvinden in de studie-omschrijving. Lees meer over diploma’s en toelatingseisen op onze pagina over onderwijs in Nederland.
Voor het volgen van een MBO-opleiding of -programma moet je minimaal 18 jaar zijn. Voor het volgen van een HBO-opleiding of -programma geldt de minimumleeftijd van 21 jaar.
Als er toelatingscriteria verbonden zijn aan een opleiding, wordt dit in de omschrijving van de opleiding vermeld. Voldoe je hier niet aan? Dan is het voor MBO-opleidingen mogelijk om een toelatingstoets af te leggen. Voor HBO- en Masteropleidingen kun je een 21+-toets doen als je 21 jaar of ouder bent. Ben je hiervoor geslaagd? Dan kun je je met dit bewijs aanmelden voor de opleiding van jouw keuze.
Nee. Een passende werkplek maakt het makkelijk om de praktijkgerichte opdrachten uit te voeren, maar is in de meeste gevallen niet verplicht.
Indien je geen (relevante) werkplek hebt kun je je in de meeste gevallen toch inschrijven voor de opleiding of training, ook als je hiervoor stage moet lopen. Je zult dan wel zelf een stageplek moeten zoeken om ervaring op te doen in het vakgebied.
Voor de afronding van een volledige HBO-opleiding werk je aan een eindopdracht waarin je een praktijkprobleem onderzoekt. Je bent, net als met een stage, zelf verantwoordelijk voor het vinden van een praktijkprobleem. Let op: een literatuurstudie volstaat in dit geval niet!
Of je je opleiding of training gespreid kunt betalen hangt af van de opleider bij wie je boekt. Sommige opleiders hebben ervoor gekozen om deze mogelijkheid in het inschrijvingsformulier aan te geven. Is dit niet het geval, dan kun je dit het best navragen bij de opleider zelf.
Als je bij je inschrijving gebruik hebt gemaakt van een kortingscode, kan het zijn dat deze nog niet direct zichtbaar is. De kortingscode wordt namelijk eerst nog gecontroleerd op geldigheid. Wanneer alles in orde is, wordt de korting op de factuur verwerkt.
Wanneer je vrijstelling hebt aangevraagd en deze is goedgekeurd, worden de kosten van de modules verrekend met het eventueel al betaalde lesgeld.
Al onze opleiders zijn private onderwijsinstellingen. Dit betekent dat je niet in aanmerking komt voor reguliere studiefinanciering vanuit de overheid. Gelukkig kun je wel een beroep doen op meerdere andere subsidies die jouw opleiding een stuk betaabaarder maken. Welke dit zijn, vind je op de pagina Financieel voordeel voor particulieren.
Sinds september 2017 kun je voor deeltijd HBO- en Masteropleidingen geld lenen bij de overheid. Dit heet het levenlanglerenkrediet (LLLK). Op de pagina Levenlanglerenkrediet lees je precies wat dit inhoudt en welke voorwaarden van toepassing zijn.
Er zijn diverse subsidies beschikbaar die jouw opleiding een stuk betaalbaarder maken. Welke dit zijn en of je voor hiervoor in aanmerking komt, lees je op onze pagina over Financieel voordeel voor particulieren.
Het STAP-budget is een opleidingsbudget van de Rijksoverheid waarmee je per jaar maximaal € 1000,- kunt ontvangen voor het volgen van een opleiding of training. Wil je meer weten over het STAP-budget? Kijk dan op onze STAP-informatiepagina.
Voor klassikale bijeenkomsten (zowel fysiek als via Virtual Classroom) is er een minimumaantal deelnemers nodig om de bijeenkomst door te kunnen laten gaan. Omdat dit aantal sterk verschilt per opleiding is hier geen eenduidig antwoord op te geven, maar gemiddeld ligt dit aantal rond de 6.
Mocht jouw gekozen startmoment uiteindelijk toch niet doorgaan door te weinig belangstelling, dan word je hier uiterlijk vijf weken van tevoren van op de hoogte gebracht. Als je een tweede voorkeur hebt opgegeven zal de opleider in overleg met jou deze datum als startdatum gebruiken.
Onze opleiders hechten waarde aan kwaliteit. En om deze kwaliteit te kunnen garanderen werk je bij klassikale bijeenkomsten zo veel mogelijk in kleine groepjes van ongeveer tien deelnemers. Let op: dit verschilt per opleider en zelfs per opleiding. Door de groepen zo klein mogelijk te houden krijgt iedereen de kans om actief deel te nemen en vragen te stellen aan de docent.
Omdat jouw inschrijving nog gevalideerd moet worden door de opleider kan het soms tóch gebeuren dat de startdatum of -locatie van jouw keuze vol zit. Daarom raden wij je altijd aan om een tweede keuze op te geven tijdens het inschrijfproces. Zo weet je zeker dat je zo snel mogelijk kunt starten.
Wanneer je je hebt ingeschreven voor een opleiding wil je natuurlijk zo snel mogelijk starten. Dat begrijpen we maar al te goed. Onze opleiders doen alles wat ze kunnen om je inschrijving zo snel mogelijk rond te krijgen.
Mocht je opleiding om welke reden dan ook geannuleerd worden, dan ontvang je zo snel mogelijk bericht van de opleider bij wie je je hebt ingeschreven. Samen met de opleider kijk je naar alternatieve startdata of -locaties, en eventueel een andere studievariant.
Alle startdata van een opleiding vind je terug op de opleidingspagina onder het kopje ‘Datum & locatie’. Als dit niet het geval is, wordt er nog hard aan een nieuwe planning gewerkt. Met de knop ‘Houd mij op de hoogte’ kun je e-mailadres achterlaten zodat je een mailtje van ons krijgt zodra je je weer kunt inschrijven.
Wanneer je je lesmateriaal ontvangt, verschilt per opleider. Na bevestiging van je inschrijving door de opleider ontvang je je lesmateriaal zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen twee weken vóór de start van jouw opleiding of training. Als je het helemaal zeker wilt weten, kun je dit ook navragen bij de opleider zelf.
Als je je studiemateriaal hebt ontvangen hoop je natuurlijk dat alles compleet is. Wanneer er materiaal ontbreekt, raden we je aan om rechtstreeks contact op te nemen met de opleider. Deze kan dan zo snel mogelijk zorgen dat jij je missende studiemateriaal alsnog kosteloos thuis ontvangt op het door jou opgegeven adres.
Wij hebben opleiders door het hele land. Grote kans dus dat er ook een opleidingslocatie dicht bij jou in de buurt zit. Wanneer je een opleiding hebt gevonden kun je onder het tabje ‘Datum & locatie’ direct zien op welk moment en welke locatie de opleiding plaatsvindt.
Wist je dat je ook op de zoekresultatenpagina direct kunt filteren op opleidingslocatie? Zo kun in een oogopslag alle opleidingen zien die op een bepaalde locatie worden gegeven.
Met Virtual Classroom volg je onderwijs zoals je dat klassikaal ook zou doen: met bijeenkomsten op vaste tijden, een docent die de lessen verzorgt en aan wie je vragen kunt stellen. Je kunt zelfs in groepjes samenwerken met je klasgenoten tijdens de lessen. Het enige verschil is dat je dit via de computer doet en dus niet fysiek aanwezig bent.
Als je liever wat meer zelfstandig te werk gaat, kun je ook kiezen voor e-learning. Met e-learning studeer je zelfstandig, in je eigen tijd en op je eigen tempo. Hoewel je niet de vaste structuur van klassikale of Virtual Classroom-bijeenkomsten hebt, is er altijd wel een docent om je te helpen bij eventuele vragen of problemen. Lees hier meer over de verschillende opleidingsvarianten.
Dit verschilt per opleider. Er zijn opleiders die een switchgarantie aanbieden waarbij het mogelijk is om per module kosteloos van opleidingsvariant te veranderen. Wil je zeker weten dat dit ook geldt voor de opleiding van jouw keuze? Dan raden we je aan om rechtstreeks contact op te nemen met de opleider.
Na afronding van je opleiding of training ga je nooit met lege handen naar huis. Bij trainingen en korte MBO- of HBO-programma’s ontvang je een certificaat van de opleider waarin staat dat je de training met goed gevolg hebt afgerond. Bij MBO- en HBO-programma’s kun je dit certificaat in veel gevallen inbrengen om vrijstelling voor vakken van de volledige opleiding te verkrijgen. Meer informatie over vrijstellingen vind je onder Vrijstellingen.
Al onze volledige MBO-, HBO- en Masteropleidingen zijn erkend door het Ministerie van OCW en zijn NVAO-geaccrediteerd. Dit houdt voor MBO-opleidingen in dat ze zijn opgenomen in het CREBO-register en dat je dus na afronding een erkend MBO-diploma ontvangt. Alle HBO- en Masteropleidingen zijn NVAO-geaccrediteerd en geregistreerd in het CROHO-register. Na afronding ontvang je dus een erkend Bachelor- of Mastergetuigschrift én mag je een officiële titel voeren.
Een propedeusediploma ontvang je bij elke erkende HBO-Bacheloropleiding of Associate degree op het moment dat je de eerste 60 EC van het studieprogramma hebt behaald.
We hanteren de algemene voorwaarden van de opleider. Hoe dit zit voor jouw opleiding kun je terugvinden in de algemene voorwaarden van de opleider. Mocht je verder nog vragen hebben dan kan je natuurlijk ook contact opnemen met onze opleidingsadviseurs. Ze denken graag met je mee!
We hanteren de algemene voorwaarden van de opleider. Hoe dit zit voor jouw opleiding kun je terugvinden in de algemene voorwaarden van de opleider. Mocht je verder nog vragen hebben dan kan je natuurlijk ook contact opnemen met onze opleidingsadviseurs. Ze denken graag met je mee!