Denk je wel eens na over een carrièreswitch? Volgens Jip is er binnen de overheid veel vraag naar frisse blikken. Zeker in het ruimtelijk domein, waar hard gewerkt wordt aan uitdagende opgaven, zoals de energietransitie en woningbouw.
Tien jaar geleden behaalde Jip zijn diploma Ruimtelijke Ordening en Planologie, met het idee om bij een adviesbureau of op het gebied van projectontwikkeling aan de slag te gaan. Maar tijdens een stage bij de gemeente Enschede werd zijn blik verruimd. Bij de overheid werken bleek niet zo stoffig te zijn als hij in eerste instantie dacht. “Ik zag het werken bij de overheid van een andere kant”, vertelt Jip. “Het was dynamisch en hartstikke leuk. Heel anders dan ik voor ogen had. In de afrondingsfase van mijn opleiding ben ik bij de gemeente Lochem gaan werken en heb ik de kans gegrepen om mezelf daar te blijven ontwikkelen. Elke twee á drie jaar ben ik iets anders gaan doen. Eerst heb ik me vooral gericht op de beleidskant van ruimtelijke ontwikkeling, maar later ook op recreatie en toerisme en alles wat daarmee samenhangt. De laatste vijf jaar was ik als projectleider betrokken bij projecten gericht op gebiedsontwikkeling, zoals woningbouw en bedrijvigheid. In tien jaar heb ik me dus breed kunnen oriënteren.”
Inmiddels heeft Jip de overstap gemaakt naar de gemeente Deventer waar hij zich als projectmanager gaat focussen op het aansturen van projecten. “Het was voor mij tijd voor een andere omgeving en om nieuwe mensen te leren kennen. Een middelgrote gemeente met ongeveer 100.000 inwoners vond ik een logische stap. Ik zal in Deventer te maken krijgen met iets stedelijkere opgaven dan in Lochem. Bovendien is het een grotere organisatie en daarmee is er ook meer kennis en kunde. Zo kan ik me middels learning-by-doing verder professionaliseren.”
“Bij de overheid werk je direct vanuit het algemeen belang”, zegt Jip. “Vanuit het ruimtelijk domein proberen we een wereld te creëren waarin iedereen kan wonen, werken en recreëren. Je wilt een goed vestigingsklimaat voor ondernemers/winkeliers hebben, zorgen voor betaalbare woningen en voorzieningen voor inwoners en groene ruimten moeten er aantrekkelijk uitzien in het kader van recreatie en toerisme. Zulke maatschappelijke resultaten behalen is het belangrijkst, maar je hebt ook te maken met de zakelijke kant van projecten. Bijvoorbeeld financiële resultaten en juridische aspecten. Ook spelen bij een gemeente altijd zowel de politiek-bestuurlijke belangen als de belangen van inwoners. Je moet dus een brede blik hebben en het is een uitdaging om telkens de balans te vinden en stappen vooruit te zetten. Dat alles bij elkaar vind ik het leuke en uitdagende aan werken bij de overheid.”
Jip raadt jonge professionals aan om bij de overheid te gaan werken. “Als je eenmaal basiskennis hebt en weet hoe de overheid werkt en hoe jij daaraan je steentje kunt bijdragen, dan kun je heel veel kanten op. Vind je een baan die je prima bevalt, dan blijf je in die functie zitten. Maar heb je de capaciteit en ambitie om je verder te ontwikkelen, dan biedt de overheid je veel kansen. Binnen elke gemeente merk ik dat jonge, gedreven ambtenaren gestimuleerd worden en de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen en door te groeien. Het carrièrepad is voor niemand gelijk. Je kunt ergens beginnen en over tien jaar in een heel ander domein werkzaam zijn. Dat houdt het leuk voor jezelf, maar ik denk ook dat je daar veel baat bij hebt op de arbeidsmarkt.”
Een betere bereikbaarheid van afgelegen plaatsen, voldoende recreatieve voorzieningen, meer groene ruimten, een succesvolle verduurzaming en het bouwen van mooie woningen. Dit is slechts een greep uit de uitdagende opgaven binnen het ruimtelijk domein. Lijkt het je leuk om mee te werken aan deze projecten en vind je de ontwikkelingsmogelijkheden die de overheid je biedt heel interessant? Oriënteer je dan eens op een leuke baan bij een overheidsorganisatie! Ter voorbereiding kun je alvast een kijkje nemen in ons opleidingsaanbod voor het ruimtelijk domein. Je vindt de opleidingen en trainingen hier.
Heb je hulp nodig bij je opleidingskeuze? Onze opleidingsadviseurs kijken samen met jou naar je wensen en leerbehoeften en geven je een passend advies. Je kunt hen bereiken via 035 – 7 604 850 of info@bestuursacademie.nl.