Ben jij door de coronacrisis je baan kwijt geraakt? Of ben je om een andere reden op zoek naar een andere baan? En heb je moeite met het vinden van een nieuwe baan binnen je eigen vakgebied? Dan kan het interessant zijn om je te laten omscholen naar een beroep in een kansrijke sector. Op die manier vergroot je niet alleen je kans op de arbeidsmarkt, je toont er ook mee aan hoe gemotiveerd je bent.
Kansrijke sectoren zijn sectoren waarin krapte heerst. Door deze krapte zijn vacatures voor beroepen in deze sector moeilijk te vervullen. De vraag naar goed opgeleid personeel is hier groter dan het aanbod. Wanneer je je laat omscholen naar een beroep in zo’n sector, heb je dus een grote kans op werk. Op dit moment zijn de volgende sectoren zeer kansrijk:
Op veel plekken in Nederland is een groot tekort een bouwpersoneel. En dat terwijl er juist ontzettend veel gebouwd wordt. Daarvoor is personeel met een groot aantal specialisaties nodig: van werkvoorbereiders tot projectleiders.
Dat er een tekort is aan technisch personeel is goed te zien aan het grote aantal vacatures voor bijvoorbeeld monteurs en installateurs. Dit vakgebied biedt dan ook mooie kansen voor wie aanleg heeft voor techniek.
Al sinds halverwege 2017 is er grote vraag naar ICT-professionals. Niet alleen bij ICT-bedrijven, maar ook bijvoorbeeld bij banken, de overheid en online winkels is er sprake van een groot tekort aan ICT-specialisten.
We plaatsen met zijn allen steeds meer online bestellingen. Om al die bestellingen goed te kunnen verwerken is de vraag naar goed opgeleide logistieke medewerkers dan ook hoog.
Er is al jaren sprake van een tekort aan leraren in het basisonderwijs, vooral in de Randstad. Hierdoor is het lastig om vervanging te regelen wanneer er een leerkracht ziek is. Daarnaast is er ook sprake van een tekort aan docenten in verschillende vakken in het voortgezet onderwijs en aan onderwijsassistenten.
Binnen de sector overheid is er veel vraag naar beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening, planologie en milieu. Ook de vraag naar goed opgeleide schuldhulpverleners is hoog.
Al voor de coronacrisis was er sprake van tekorten in de zorg. Er is vooral veel vraag naar verzorgenden IG en verpleegkundigen in de thuiszorg, ziekenhuizen, verpleeghuizen, instellingen en GGZ.
Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden die je hebt om je te laten omscholen? Of wil je meer weten over kansrijke beroepen en de daarbij horende opleidingen in een specifieke sector? Bekijk dan ook onze omscholingspagina.
Omscholing is een goede investering in je toekomst, maar dan is het wel belangrijk dat de richting waarin je je laat omscholen, bij je past. Wij helpen je graag bij het bepalen wat voor jou de beste keuze is.
Ons team van opleidingsadviseurs staat dagelijks klaar om jou te helpen bij je studiekeuze, ook wanneer je je wilt laten omscholen. Neem gerust contact met ons op via 088 – 9 390 000 of vul ons contactformulier in.