Als projectmanager krijg je soms te maken met de vooroordelen dat projecten traag, duur bureaucratisch en niet meer van deze tijd zijn. Daardoor lijkt het einde van projectmanagement nabij. In de nieuwe economie is alles gericht op innovatie, snel schakelen, agile en scrum. Projectmatig werken lijkt niet verenigbaar met agile en scrum. Een agile project lijkt een paradox.
Toch hebben organisaties ook in de toekomst behoefte aan nieuwe bedrijfsmiddelen en dus projectmanagement. Ze willen een verbeterd proces, een training, een nieuwe visie of een nieuwe machine. Zo’n bedrijfsmiddel moet gemaakt of aangepast worden en dat vereist bijzondere aandacht, coördinatie en organisatie. Overleg over het gewenste eindresultaat (de opdracht), dan het hele traject plannen en organiseren (de inrichting), en daarna uitvoeren. Projectmanagement dus!
In veel sectoren blijven goede projectmanagers cruciaal voor het succesvol afronden van complexe projecten. Het wordt wel belangrijker om je gereedschapset uit te breiden. Je moet makkelijk kunnen schakelen tussen verschillende stijlen. Je moet begrijpen wanneer een Agile- of Lean-aanpak past en wanneer je beter kiest voor een meer traditionele aanpak of een combinatie van beide. Het is dan ook aan te raden om kennis op te doen over deze methoden.
Agile werkt vooral goed bij nieuwe, innovatieve producten of diensten die incrementeel – in kleine stukjes – ontwikkeld kunnen worden. Agile is populair bij grote banken, verzekeraars, overheden en bedrijven die technisch complexe IT-consumentenproducten ontwikkelen, zoals websites of mobiele applicaties. Maar denk ook aan de auto-industrie (Tesla) en marketing en communicatie.
Ook in de bouw wordt met Lean en Agile geëxperimenteerd, een sector die zich altijd richtte op klassiek projectmanagement. Er is een heldere doelstelling: een gebouw of brug moet binnen strakke deadlines en procedures rondom wet- en regelgeving gebouwd worden. Hiervoor is projectmanagement bij uitstek geschikt. Toch wordt er voorzichtig geprobeerd efficiënter te werken door gebruik te maken van Lean- en Agile-principes.
Ook worden er binnen de zorgsector nog veel projectleiders gevraagd die ervaring hebben met het implementeren van ERP-systemen. In de zorg gaat het minder om inhoudelijke kennis, maar meer om de politieke en maatschappelijke context. Daarbinnen gelden andere regels en zijn andere competenties van belang. Het gaat om de omgang met en het betrekken van de stakeholders gedurende het project.
Daarnaast moeten projectleiders in deze sector vooral rekening houden met de invloed die de politiek heeft binnen de zorg. Een verandering tot stand brengen vraagt andere competenties dan binnen een organisatie die sterk IT-georiënteerd is. Dit is ook een reden waarom in de zorg een Agile-aanpak minder goed werkt.
Werk je als projectleider in een branche of sector waarin Agile steeds belangrijker wordt? Zorg dan dat je je de juiste methodische kennis en competenties eigen maakt om een Agile-traject te kunnen leiden. Er zijn vele opleidingen, cursussen en trainingen die jouw kennis omtrent Agile-werken kunnen vergroten. Ga ermee aan de slag, zodat je jouw baan als projectbegeleider ook in de toekomst goed kan blijven uitvoeren!