We doen het al ruim een jaar, maar thuiswerken is en blijft een uitdaging. Nu de basisscholen weer open zijn, verdwijnen ‘t kofschip en de topografie van Drenthe weer wat meer naar de achtergrond. Maar er blijven genoeg andere taken bestaan die je met je ‘gewone’ werk moet zien te combineren. Het is én blijft voorlopig elke werkdag zoeken naar een gezonde balans tussen koken en online meeting, vuile wasjes draaien en deadlines halen. Hoe vind je die balans? Doe je voordeel met onze tips voor vitaal thuiswerken.
Vitaliteit: iedereen heeft het er tegenwoordig over en zo’n beetje elk zichzelf respecterend bedrijf voert er beleid op. Maar wat ís het eigenlijk? Wie de term gaat googelen, struikelt al snel over de verschillende definities van vitaliteit, maar vrijwel altijd wordt er wel een verband gelegd tussen de mentale en fysieke gezondheid van mensen. Iemand kan lichamelijk in topconditie verkeren, maar als hij zich geestelijk uitgeput voelt, is deze persoon niet vitaal. Lichaam en geest zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar voortdurend.
Vitaal zijn betekent wat ons betreft dat je de mentale en fysieke energie hebt om doelen te stellen en te behalen. Het gaat over het vermogen om wendbaar te zijn en om te kunnen gaan met tegenslagen: mee kunnen buigen en opveren waar dat nodig is.
Behalve energie en motivatie, is ook veerkracht bepalend voor je vitaliteit. En daarbij gaat het niet alleen over kracht, het vermogen om tegendruk uit te oefenen, maar ook over acceptatie. Ga maar even na: hoeveel dingen zijn er in het afgelopen coronajaar gebeurd waar je totaal geen invloed op hebt kunnen uitoefenen?
Dat je nog altijd met je laptop aan de keukentafel zit te werken, dat je kinderen wekenlang niet naar school konden, dat je na je online meeting snel even boodschappen moet doen zodat je, voor het koken, nog even rustig aan die deadline kunt werken: allemaal voorbeelden van dingen die nu eenmaal zijn zoals ze zijn. Daar kun je je natuurlijk heel druk over gaan zitten maken, maar wat denk je dat dat dan doet met je mentale en fysieke gezondheid? Acceptatie is, juist in deze tijd van ongekende crisis, een belangrijke randvoorwaarde om vitaal te kunnen zijn én blijven.
Maar goed, als je die acceptatie vindt, moet je het ook allemaal ook nog wel voor elkaar zien te krijgen, die combinatie van werk en privé. En hoewel de meeste mensen intussen wel iets van een ritme zullen hebben gevonden, blijft thuiswerken een enorme uitdaging. Sterker nog, uit een recent onderzoek het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB) blijkt dat zo’n 56 procent van de werkenden last heeft van overmatige stress- en burn-outklachten. In 2019, toen NCPSB hetzelfde onderzoek uitvoerde, was dat nog maar 19 procent.
Wil je vitaal blijven thuiswerken, dan helpt het om mindful te werken. Kerngedachte daarbij is dat je energie door je hele lijf blijft stromen. Idealiter is vindt er dan een voortdurende afstemming plaats tussen wat wij voor het gemak Brein, Buik en Benen noemen. Bij het Brein moet je denken aan alles wat te maken heeft met planning en timemanagement, de Buik houdt verband met allerlei bewustzijnsvraagstukken op het gebied van regie en eigenaarschap, terwijl de Benen betrekking hebben op het belang van ademruimte, voeding, spanning en ontspanning.
Hoewel je deze drie aspecten van mindful werken eigenlijk niet los van elkaar kunt zien, helpt het om je te focussen op één aspect, bijvoorbeeld Brein, en dan na te gaan wat dat doet met de andere twee aspecten. Stel, je ontdekt dat je een bepaalde deadline onmogelijk kunt halen. Stressvol natuurlijk. Kijk dan eens, in plaats van daar een stille lijdensweg van te maken, of je daar met je collega’s uit kunt komen. Zelfs als de deadline niet verzet kan worden, zul je merken dat het bespreekbaar maken ervan een positief effect heeft op je Buik en Benen.
Doe je voordeel met onze vitaliteitstips
Hieronder hebben we nog een paar praktische tips voor je. Als je ze elke dag doet, zul je na een tijdje merken dat je vitaler achter je laptop zit:
Gek genoeg zijn de meeste mensen op kantoor eerder geneigd om pauzes te nemen, juist omdat je dat andere collega’s ook ziet doen. Thuis is dat anders. Daarom is het handig om je werk in blokken te verdelen en in de ochtend, na de lunch en aan het einde van de middag een rustmoment in te plannen. Al is het maar 5 minuten. Het komt je concentratie ten goede om je zelf even helemaal uit te zetten
Wil je na het lezen van dit blog meer aandacht besteden aan vitaal thuiswerken, dan is de training Vitaal en Gezond in Werk en Privé iets voor jou. Bekijk de training of meld je meteen aan.