Data is belangrijk voor informatie-uitwisseling in de zorg. Maar van wie is die data, van de patiënt? Veel mensen willen data delen als je garandeert dat het veilig is. Maar niet iedereen wil alles delen. Ga van tevoren met gebruikers in gesprek over welke informatie ze willen delen en leg uit wat je gaat meten en waarom.
Het is een paradox dat men aan de ene kant wil dat hulpverleners alles van je weten om je de beste zorg te kunnen geven, maar men niet wil dat je in ongemakkelijke situaties komt omdat informatie terechtkomt bij mensen bij wie men dat niet wil. Een doorbraak in een goed beschermingsmechanisme is er nog niet. De zorg zit klem tussen politiek, verzekeraars, machtsbelangen en het bekostigingsstelsel.
Betrek mensen bij technologische ontwikkelingen. Vraag naar hun behoeften en ga niet uit van aannames. Zo werd bijvoorbeeld aangenomen dat het wassen van patiënten niet door een robot kon worden gedaan. Maar patiënten geven juist aan van wel. Ga in gesprek met patiënten, organiseer kennissessies en betrek ze bij technologische innovaties. Ook in de testfase levert dat belangrijke feedback voor de ontwikkelaar op.
De voorstanders van technologische ontwikkelingen in de zorg zetten de eerste stappen in grootschalige innovatieprojecten. Veel is al mogelijk, denk aan de volgende toepassingen:
Wie de handschoen ook oppakt, of het nu de zorgmedewerker is, de zorgverzekeraars, de politiek, de commerciële partijen of de patiënt, de ontwikkelingen gaan door. De zorg ontmoet niet alleen technologie, maar ís ook technologie. Dat levert minder tijd, minder kosten en betere zorg op. Met de zorgopleidingen van NCOI ga je aan de slag met het juist bedienen van nieuwe technologische hulpmiddelen in de zorg.