Cookies en privacy

Persoonlijk opleidingsadvies
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en de Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.
Om je beter te kunnen adviseren tijdens de oriëntatie op een opleiding kan de opleider waar je informatie van hebt aangevraagd telefonisch en per e-mail contact met je opnemen. Het privacy statement van Opleiding.nl is van toepassing op dit formulier.

Leergang Vreemdelingenrecht regulier I module A (OSR)

Vanaf

€ 3.025,- (incl. BTW)

Duur

4 dagen

Opleidingsniveau

Masteropleiding

Meer informatie Download brochure
STAP-budget Meer informatie
Opleider

OSR Juridische Opleidingen

Deskundig en persoonlijk opleidingsadvies?
Algemeen
Algemeen

Introductie

Dé basis voor iedereen die zich wil bekwamen in het vreemdelingenrecht.

Omschrijving

Inhoud

Dag 1

  • De rechtsbronnen
  • De systematiek van de vreemdelingenwet en regelgeving
  • Rechtmatig verblijf (visa, machtiging tot voorlopig verblijf, toegang)
  • Verblijfsvergunningen
  • Regulier gezinshereniging

Dag 2

    Vervolg gezinshereniging met EU-route en Chavez
  • Rechtmatig verblijf (medisch, arbeid en Europa)

Dag 3

  • Verblijfsbeëindiging
  • Openbare orde
  • Uitzetting en ongewenstverklaring/inreisverbod (materieel)

Dag 4

  • Hoofdlijnen procesrecht regulier vreemdelingenrecht
Werkwijze

Deze opleiding sluit volledig aan op de praktijk. Je gaat met vakgenoten concreet aan de slag met casus. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal

Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst wordt jou het cursusmateriaal aangeboden via onze digitale leeromgeving. Daarnaast krijg je vooraf de mogelijkheid om op onze kosten het volgende boek aan te schaffen:Nederlands Migratierecht, Karin Zwaan, Ashley Terlouw, Tineke Strik, Helen Oosterom Staples, Pieter Krop, Tesseltje de Lange, Betty de Hart, Carolus Grütters en Roel Fernhout, Boom juridisch, (nieuwste editie)

Beschrijving

Basiskennis voor juristen vreemdelingenrechtTijdens de cursus Vreemdelingen Regulier Module A leer je hoe je in veel voorkomende reguliere vreemdelingenzaken tot een oplossing kunt komen. Dit doen we door onder andere in te gaan op de rechtsbronnen, systematiek van de vreemdelingenwet en regelgeving. Tijdens de cursus komen regels die betrekking hebben op de toelating, het rechtmatig verblijf en beëindiging verblijf aan bod. Ook gaan we in op gezinshereniging en voortgezet verblijf. Tenslotte bespreken we op hoofdlijnen het procesrecht regulier vreemdelingenrecht. Na het volgen van module A beschik je over basiskennis van het materiële en formele vreemdelingenrecht. Beschik je al over een goede basiskennis, redelijke praktijkervaring en ervaring in het vreemdelingenprocesrecht? Dan verwijzen we je graag door naar Vreemdelingenrecht Module B, waarin we onder andere dieper ingaan op vreemdelingenprocesrecht en vreemdelingenbewaring. Heb je interesse in de hele basisopleiding voor de vreemdelingenpraktijk? Dan volg je alle drie modules: module A, module B en module C. De eerste twee modules, A en B, bieden je de basis op het gebied van regulier vreemdelingenrecht, module C bouwt daarop voort met een verdieping op het gebied van Asielrecht (vluchtelingenrecht). De Raad voor Rechtsbijstand stelt diverse modules verplicht in het kader van toevoegingen. Wat is de doelgroep? Naast advocaten sluiten regelmatig ook andere juridisch professionals en juristen aan, bijvoorbeeld afkomstig van COA, gemeenten, IND en Ombudsman. Heb jij een universitaire rechtenstudie afgerond en beschik je over basiskennis van de Algemene wet Bestuursrecht dan ben je van harte welkom om aan te sluiten. Wat is de cursusvorm? Deze opleiding bestaat uit vier bijeenkomsten van elk een dag, met een totale tijdsinvestering van 20 uur. Let op, bovenop deze 20uur komen nog voorbereidingsuren voor het maken van het huiswerk. Wie zijn de docenten? De volgende docenten doceren gedurende de drie cursusdagen: Florimond Wassenaar Annelien Berends Alexandra Nederveen Wat leer je tijden de leergang vreemdelingenrecht Regulier I Module A? Na afronding:
  • heb je inzicht in de procedure van het vreemdelingenrecht: van aanvraag, beslissing tot en met mogelijkheden van bezwaar en beroep;
  • ken je de belangrijkste onderwerpen in de Vreemdelingenwet;
  • kun je verwante regelgeving vinden en interpreteren;
  • weet je welke instanties (en rollen) er bij de procedure betrokken zijn;
  • ben je in grote lijnen op de hoogte van verblijfstitels en maatregelen van toezicht.
Wat ontvang je na afronding van de leergang vreemdelingenrecht Regulier I Module A?
  • 15 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
  • bewijs van deelname.
Kom ik in aanmerking voor vrijstelling? Vrijstelling bij recente ruime praktijkervaring is beperkt mogelijk. Informeer hiervoor tijdig bij de Raad voor Rechtsbijstand. Kijk hier voor meer informatie. Welke voorkennis en ervaring heb je nodig? Wij gaan ervan uit dat je een universitaire rechtenstudie hebt afgerond. Omdat vreemdelingenrecht onderdeel uitmaakt van het bestuursrecht, is de Algemene wet Bestuursrecht van toepassing op beslissingen en procedures in het vreemdelingenrecht. De Raad voor de Rechtsbijstand heeft in dit kader de volgende voorwaarden:
  • Advocaten die niet de minor of major bestuursrecht of hoofdpraktijk bestuursrecht hebben gevolgd, dienen voor toelating tot de specialisaties asiel- en vluchtelingenrecht en vreemdelingenrecht voor de vereiste kennis van het bestuursrecht de basisopleiding algemeen bestuursrecht van OSR te volgen.
  • Advocaten die de minor bestuursrecht van de oude beroepsopleiding (tot maart 2021) hebben gevolgd, dienen voor toelating tot de specialisaties asiel- en vreemdelingenrecht voor de vereiste kennis van het bestuursrecht de enkel de cursus beroepsprocedure bij de bestuursrechter van OSR te volgen.

Toelating

WO
Programma
Datum & locatie
Kostenoverzicht
Leergang Vreemdelingenrecht regulier I module A (OSR)
Vakgebied Juridisch
Opleidingsniveau

Masteropleiding

Erkenningen
Meer informatie Download brochure