Introductie
Als (aankomend) business administration & control specialist houd je je bezig met de volgende zaken:
- Algemene vaardigheden binnen de kantooromgeving
- Managementinformatie lezen, maken en verwerken
- Rapportages opstellen
- Financiële administratie
- Periodeafsluiting en belastingaangifte
Je werkt zelfstandig of in een team. Je kunt gaan werken op de afdeling financiële administratie van een bedrijf of bij de overheid.
Omschrijving
Met de opleiding MBO Business Administration & Control Specialist niveau 4 word je op het hoogst erkende MBO-niveau opgeleid. Je leert het bedrijfsproces van een organisatie kennen en je wordt expert op het gebied van de administraties die daarbij horen. Jij bent cijfermatig ingesteld en weet als geen ander hoe je het overzicht bij administratie moet behouden. Je gaat nauwkeurig te werk en gaat zorgvuldig met alle gegevens om. Ook leer je vaardigheden, zoals het opstellen en controleren van facturen en het voorbereiden van belastingaangiften. Wat je leert, kun je meteen in je dagelijkse werk toepassen. Onze docenten hebben veel ervaring met de praktijk. Zij kunnen je dus optimaal begeleiden. Zo ben jij straks een business administration & control specialist in hart en nieren.
Opleidingskenmerk(en)
MBO-niveau 4
Leerplan
Het programma bestaat uit 5 modules (4 of 6 bijeenkomsten), keuzedelen, een module Begeleiding (4 bijeenkomsten van 3 uur en zelfstudie) en een stage (je werkplek of een stage). Om een officieel erkend MBO-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor Nederlands, rekenen en Engels. Voor deze algemene onderdelen word je uitstekend begeleid. Meer informatie vind je in de toelichting op Toelichting MBO.
In deze opleiding leer je alles wat je nodig hebt om als business administration & control specialist aan de slag te gaan. Zo verbeter je je communicatieve vaardigheden en verdiep je je in gegevensverwerking. Je leert goede presentaties maken en duikt in de AVG. Daarnaast doe je kennis op over bedrijfsadministratie en belastingen.
- Persoonlijk profileren - K0877
- Digitale vaardigheden gevorderd - K0023
- Duurzaamheid in het beroep D - K0031
- Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4 - K0226
- Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4) - K0072
- Lean en creatief - K0512
Managementinformatie
(4 lessen)
- Gegevensverwerking
- Rapportages opstellen
- Begroten en budgetteren
- Presentaties maken
- Zakelijk schrijven
- Dossierbeheer
- AVG en vertrouwelijkheid
Communicatieve vaardigheden
(4 lessen)
- Basisbegrippen communicatie
- Gesprekstechnieken
- Feedback geven en ontvangen
- Presenteren en vergaderen
- Telefonische, digitale en schriftelijke communicatie
- Communicatie bij conflicten
Boekhouden en administratie
(6 lessen)
- Uitgangspunten bedrijfsadministratie
- Grootboek
- Dagboeken
- Journaliseren
- Coderen en controleren
- Subadministraties
Basiskennis bedrijfseconomie
(6 lessen)
- Kostensoorten en kostprijsberekeningen
- Afschrijving
- Financieringsvormen
- Balans en resultaatrekening
- Jaarverslaggeving
- Kengetallen
Basiskennis belastingen
(4 lessen)
- Omzetbelasting
- Vennootschapsbelasting
- Loonbelasting/inkomstenbelasting
- Belastingtoeslagen
- Fiscale boekhouding
Overige onderdelen
- Begeleiding
- Keuzedelen
- Stageprogramma
- Algemene onderdelen
Leerdoel(en)
Deze praktijkgerichte opleiding is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten die een MBO-diploma willen behalen. Voor de start van de opleiding wordt persoonlijk contact met je opgenomen. Alle belangrijke aspecten worden dan telefonisch met je doorgenomen. Zo wordt onder andere ingegaan op de rol van de stage, de geschiktheid van je werkplek en de keuzedelen waaruit je kunt kiezen. Tijdens de opleiding volg je het begeleidingsprogramma. Hierin wordt de begeleiding, beroepspraktijkvorming (stage) en examinering uitgelegd. Daarnaast krijg je een introductie in e-Connect, de digitale leeromgeving waar je alle informatie over je opleiding vindt.
De opleiding is voor een belangrijk deel gekoppeld aan de praktijk. Je loopt stage en je volgt modules in de vorm van klassikale bijeenkomsten met veel voorbeelden uit de praktijk. Deze modules worden verzorgd door docenten die zelf in het vakgebied werkzaam zijn. Dat maakt de lessen interactief en zorgt dat de leerstof herkenbaar wordt uitgelegd.
Wij begrijpen hoe het is om volwassenen op te leiden. Zo zorgen wij ervoor dat je de opleiding uitstekend kunt combineren met je werk en privéleven. Ook zijn de boeken die in deze opleiding worden gebruikt geschikt voor MBO. Hierdoor werk je doelgericht naar het programma. Wij maken het je zo makkelijk mogelijk om je diploma te halen.
Toelating
Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je met een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je zo alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.