Introductie
Als middenkaderfunctionaris bouw houd je je bezig met de volgende zaken:
- Verzamelen en beheren van projectinformatie
- Uitwerken van ontwerpen
- Maken van onderhouds- en uitvoeringsplannen
- Maken van werktekeningen
- Begeleiden van bouwwerkzaamheden
- Bewaken van begroting en planning
- Uitvoeren van kwaliteitscontroles
Je werkt op bouwplaatsen in de bouw in dienst van een uitvoerend bedrijf. Dit kan een klein, middelgroot of groot bouwbedrijf zijn voor realisatie of onderhoud van woningen, kantoor- en bedrijfspanden of andere gebouwen.
Omschrijving
Werken aan het ontwerp en de realisatie van woningen of utiliteitsbouw? Ontwerpen verder uitwerken, werktekeningen maken en de bouwwerkzaamheden begeleiden? Met deze opleiding kun je snel aan de slag op de bouwplaats als middenkaderfunctionaris. Je leert projectinformatie te verzamelen en te ordenen. Ook ga je aan de slag met het opstellen van begrotingen en offertes. Daarna werk je de plannen verder uit en kan er begonnen worden aan de bouwwerkzaamheden. Je begeleidt de werkzaamheden en zorgt ervoor dat ze binnen de planning en begroting blijven. Ook ga je aan de slag met veiligheid. Na afronding kun je succesvol aan de slag als middenkaderfunctionaris. Er is veel vraag naar goed opgeleid personeel in de bouw, dus je hebt veel kans op een goede baan.
Opleidingskenmerk(en)
MBO-niveau 4
Leerplan
Het programma bestaat uit je werkplekleren of stage, 5 modules (4 of 6 bijeenkomsten), keuzedelen, een module Begeleiding (4 bijeenkomsten van 3 uur en zelfstudie). Om een officieel erkend MBO-diploma te behalen is landelijk vastgelegd dat een bepaald verplicht niveau geldt voor Nederlands, rekenen en Engels. Voor deze algemene onderdelen word je door NCOI uitstekend begeleid. Meer informatie vind je in de toelichting op MBO College.
In deze opleiding leer je alles wat je nodig hebt om als middenkaderfunctionaris bouw te gaan werken. Je gaat aan de slag met werkvoorbereiding, voortgangsbewaking, veiligheid en de specifieke kenmerken van de bouw. Hiermee heb je de kennis om projectinformatie te verzamelen, te analyseren en uit te werken. Door de praktische opzet van de opleiding kun je dit direct in de praktijk toepassen.
Basis bouwkunde
(6 bijeenkomsten)
- Aanbesteding/contracten/procedures
- Fysica/materiaal/producten/methoden
- Constructies
- Funderings- en grondwerken
- Duurzaamheid
- Ontwerpen
- Gebruik CAD, BIM
- Werktekeningen
- Maatvoering
- Calculeren/offreren voor de bouw
Calculeren en offreren
(6 bijeenkomsten)
- De acquisitie
- De aanvraag
- De calculatie
- De aanbieding
- Opdracht en uitvoering
- De oplevering
Werkvoorbereiding en uitvoering
(6 bijeenkomsten)
- Aansturen
- Beheersen
- Projectfases
- Calculatie en kostenberekening
- Offertes
- Productselectie
Duurzaamheid, gezond en veilig werken
(4 bijeenkomsten)
- Duurzaam inzetbaar
- Gebruik materiaal/middelen
- Klimaat
- Veilig werken
- Arbo en milieu
- Gezond werken
- Digitalisering
- Wet- en regelgeving
Projectmatig werken
(6 bijeenkomsten)
- Kernbegrippen projectmanagement
- Kenmerken projectmatig werken
- Projectvoorbereiding
- Projectdoelstellingen
- Fases in projecten
- Projectplanning
- Beheersen van tijd en geld
- Projectafronding
Overige onderdelen
- Taal en rekenen
- Loopbaan en burgerschap
Toelating
Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een diploma MBO-niveau 2, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar.
Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je met een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je zo alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.