Opleidingen en trainingen zijn er in allerlei soorten en maten. Hoelang een opleiding precies duurt, is daarom niet precies te zeggen. Zo kun je bijvoorbeeld een- of tweedaagse trainingen volgen, maar ook een volledige HBO-Bachelor van vier jaar. Ook de opleidingsvorm speelt een rol in de duur van de opleiding. Volg je een opleiding via e-learning? Dan kun je de opleiding op eigen tempo volgen: je kunt hem dus sneller afronden, maar je mag er ook langer over doen. Volg je klassikaal les? Dan duurt de opleiding zo lang als aangegeven staat op de opleidingspagina.
Hieronder vind je per opleidingsniveau de geschatte duur:
HBO- en Masteropleidingen die voldoen aan Europese kwaliteitsnormen hebben een ‘studiebelasting’ die wordt uitgedrukt in ECTS (European Credits Trade System). Volgens deze Europese normen staat één EC(TS) gelijk aan 28 uur studeren. Volg je een Associate degree van 120 EC, dan is de studiebelasting in dit geval 120 x 28 = 3.360 uur.
Bij losse HBO-programma’s kun je ook een EC-waarde tegenkomen. Hieraan kun je dus eenvoudig zien hoeveel de geschatte tijd is die je kwijt zult zijn aan de opleiding of module. De EC’s die je behaalt tijdens bijvoorbeeld een HBO-programma kun je inzetten als vrijstelling bij de volledige opleiding, of bij een andere opleiding die qua inhoud overeenkomt met het door jou gevolgde vak. Wil je hier meer over lezen? Kijk dan hoe het onderwijs in Nederland geregeld is.
Op Opleiding.nl maken we onderscheid tussen de hoofdstroming MBO en verschillende subniveaus: MBO-1 tot en met MBO-4. Onder ‘MBO’ verstaan we altijd volledige, erkende MBO-opleidingen die na afronding recht geven op een erkend MBO-diploma.
Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid aan om losse MBO-programma’s te volgen. Dit zijn modules die vaak onderdeel zijn van de volledige MBO-opleiding. Zo kun je eenvoudig zien of de opleiding bij je past zonder dat je daarvoor de hele opleiding hoeft te volgen. Ook als je binnen enkele maanden je vakkennis wilt bijspijkeren zonder een heel MBO-diploma te halen is een MBO-programma een mooie aanvulling.
Wil je meer informatie over de verschillende onderwijsniveaus? Kijk dan op onze pagina over Onderwijs in Nederland.In principe ben je toelaatbaar met een afgeronde MBO-niveau 1-entreeopleiding (BOL, BBL of OVO) of een VMBO-diploma. Meer weten over toelaatbaarheid tot het MBO? Kijk dan op onze pagina over Onderwijs in Nederland.
Als je je wilt inschrijven voor een MBO-3-opleiding, kan dat op drie verschillende manieren:
Kijk voor meer informatie over de verschillende toelatingseisen voor MBO bij Onderwijs in Nederland.
Je kunt een MBO-4-opleiding volgen wanneer je één van de volgende diploma’s en/of certificaten bezit:
Meer weten? Kijk op Onderwijs in Nederland.
HBO-Bacheloropleidingen zijn door het Ministerie van OCW erkende bacheloropleidingen. Na afronding van een HBO-Bachelor ontvang je een officieel Bachelorgetuigschrift en mag je een officiële Bachelortitel voeren.
HBO-programma’s zijn korte cursussen of modules op HBO-niveau. Vaak zijn deze onderdeel van een volledige HBO-Bachelor. Een HBO-programma heeft een duur tussen de 6 en 12 maanden. Na afronding ontvang je een certificaat van de onderwijsinstelling. Dit is geen Bachelorgetuigschrift! Wel kun je in veel gevallen het behaalde certificaat inbrengen als vrijstelling op de volledige Bacheloropleiding.
Meer informatie over de verschillende opleidingsniveaus vind je op onze pagina over het hoger beroepsonderwijs (HBO) in Nederland.
Een HAVO-, VWO- of MBO-4-diploma geven standaard toegang tot het HBO. Heb je geen van deze diploma’s? Als je 21 jaar of ouder bent kun je ook een 21+-toelatingstoets maken. Als je hiervoor bent geslaagd, ontvang je een bewijs waarmee je je kunt inschrijven voor een HBO-opleiding.
Je kunt je laten inschrijven in het BIG-register na afronding van één van de volgende 13 zorgopleidingen:
Bron: Bigregister.nl
Een SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd)-registratie kun je aanvragen wanneer je in één van de volgende vier beroepsgroepen valt:
Je kunt op verschillende manieren GGZ-agoog worden. Zo kun je bijvoorbeeld de volledige HBO Bachelor Social Work volgen met als minor GGZ-agoog. Daarna kun je een Post HBO-nascholingstraject volgen om in aanmerking te komen voor een registratie. Naast een Post HBO-opleiding gelden er vaak nog aanvullende eisen zoals aantoonbare ervaring.