Steeds meer mensen in Nederland hebben last van overgewicht. Tegelijkertijd is er juist steeds meer...
Steeds meer mensen in Nederland hebben last van overgewicht. Tegelijkertijd is er juist steeds meer aandacht voor gezonde voeding en het eten van minder...
Steeds meer mensen in Nederland hebben last van overgewicht. Tegelijkertijd is er juist steeds meer aandacht voor gezonde voeding en het eten van minder vlees. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er...
Steeds meer mensen in Nederland hebben last van overgewicht. Tegelijkertijd is er juist steeds meer aandacht voor gezonde voeding en het eten van minder vlees. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er veel vraag is naar diëtisten en voedingsdeskundigen. Wil jij starten in dit vakgebied of je vakkennis up-to-date houden? Bekijk dan snel ons complete aanbod opleidingen voeding en diëtetiek.
Binnen het vakgebied voeding en diëtetiek kun je veel verschillende kanten op. Zo kun je niet alleen als diëtist werken, maar ook als voedings- of gewichtsconsulent of leefstijlcoach. In al deze beroepen help je mensen gezond te eten en op een gezond gewicht te blijven. Dat kan je natuurlijk alleen doen wanneer je de juiste kennis en vaardigheden voor dit werk in huis hebt. Daarom kun je binnen dit vakgebied kiezen uit een breed aanbod aan opleidingen, zoals:
Als diëtist help je mensen hun gezondheid te verbeteren door hun voedingspatroon aan te passen. Je adviseert, geeft voorlichting en begeleidt mensen over de beste voeding voor hun situatie. Of zij nou willen afvallen of aankomen of een speciaal dieet nodig hebben vanwege hun ziekte of allergie. Hierdoor heb je niet alleen kennis van voeding, maar ook medische kennis nodig. Deze doe je op met een HBO Bachelor voeding en diëtetiek. Goed om te weten: Diëtist is een beschermde titel. Om deze titel te mogen blijven voeren is bij- en nascholing verplicht. Door je opleiding voeding en diëtetiek in deeltijd te volgen, kun je werken en leren optimaal met elkaar combineren.
Het werk van een gewichtsconsulent lijkt een beetje op dat van een diëtist, maar er is wel een groot verschil. Als gewichtsconsulent help je namelijk alleen gezonde personen met gewichtsproblemen. Mensen bij wie de problemen een medische oorzaak hebben, verwijs je door naar de huisarts of diëtist. Met een vakopleiding gewichtsconsulent doe je de juiste kennis en vaardigheden op voor dit beroep. Daarnaast kun je verschillende verdiepingsmodules volgen om je te specialiseren in specifieke doelgroepen of problemen.
Als voedingsdeskundige adviseer je mensen met uiteenlopende problemen of vragen op het gebied van voeding, leefstijl en gezond gewicht. Iedere klant is anders en heeft dan ook een advies op maat nodig. Om zo goed mogelijk te kunnen adviseren, heb je dan ook uitgebreide kennis nodig op het gebied van voeding. Deze kun je opdoen met een opleiding tot voedingsdeskundige of voedingsconsulent, maar bijvoorbeeld ook met een opleiding voeding en gezondheid.
Met een opleiding voedingsleer doe je uitgebreide kennis op over gezonde en ongezonde voeding en eetstijlen. Ook leer je wat verschillende voedingsstoffen - zoals eiwitten en vezels - met je lichaam doen. Deze opleiding vormt dan ook de ideale basis voor iedereen die aan de slag wil met voeding en diëtetiek.
Een gezonde levensstijl is erg belangrijk voor sporters. Om zo fit mogelijk te blijven is een gezond eetpatroon dan ook onmisbaar, Met een opleiding sport en voeding leer je hoe je sporters hier optimaal bij kunt begeleiden. Zo leer je bijvoorbeeld welke voeding het best past bij welk soort sport en wat voor voeding een revaliderend sporter nodig heeft.
Bovenaan deze pagina vind je het complete opleidingsaanbod voor voeding en diëtetiek. Zoek je toch iets anders? Bekijk dan alle zorgopleidingen.
Welk niveau je nodig hebt om aan de slag te kunnen, ligt aan welk beroep je wil uitoefenen. Zo heb je voor diëtist een opleiding op HBO-niveau nodig, maar er zijn ook volop mogelijkheden op MBO-niveau of zelfs met losse trainingen. We zetten ze voor je op een rij.
Met een MBO-diploma kun je binnen voeding en diëtetiek veel kanten op. Zo kun je je bijvoorbeeld ontwikkelen tot gewichts- of voedingsconsulent of een brede opleiding voedingsleer volgen. Kies voor een volledige opleiding op MBO-niveau 3 of ga voor een kort MBO-programma.
Met een HBO-opleiding kun je nog meer kanten op in dit vakgebied. Zo heb je bijvoorbeeld een HBO-Bachelordiploma nodig om te mogen werken als diëtist. Ook kan een HBO-diploma je helpen een hogere functie uit te oefenen of een hoger salaris te verdienen.
Zit je al in het vak? Dan is een training dé manier om snel je vakkennis te verdiepen. Specialiseer je bijvoorbeeld in voeding bij ouderen, plantaardige voeding of sportvoeding. Ook is een training volgen een handige manier om je vakkennis up-to-date te houden.
Ben je enthousiast en wil je aan de slag met voeding en diëtetiek? Maar weet je niet goed welke opleiding het best bij jou past? Geen zorgen, we denken graag mee. Neem contact op met onze studieadviseurs voor een vrijblijvend adviesgesprek.