Wil je je graag ontwikkelen op HBO-niveau, maar niet nog 4 jaar studeren om een volledige HBO Bachelor te behalen? Dan biedt een HBO Associate degree (Ad) misschien uitkomst. Maar wat is een HBO Associate degree precies? Wat zijn de voordelen? En hoeveel verschilt het van een MBO 4- en een HBO Bacheloropleiding? We leggen het je uit.
Een HBO Associate degree is een 2-jarige opleiding op HBO-niveau waarmee je een erkend diploma behaalt. Het is een deelprogramma van een volledige Bachelor en zit qua niveau tussen een MBO 4- en een HBO Bacheloropleiding in. Dat maakt een HBO Associate degree bijzonder geschikt voor mensen met een MBO niveau 4-diploma die zich verder willen ontwikkelen, maar ook voor mensen die al op HBO-niveau denken en werken is het een uitstekende keuze. Associate degrees zijn namelijk sterk gericht op de praktijk en de behoeften op de arbeidsmarkt, wat na het behalen van je diploma voor uitstekende arbeidskansen zorgt.
Veel mensen kiezen voor een Associate degree omdat ze de stap van MBO naar HBO Bachelor nog te groot vinden. De Associate degree is in zo’n geval een mooie tussenstap. De opleiding is namelijk op HBO-niveau, maar wel nog steeds, net als een MBO-opleiding, beroepsgericht. Dat houdt in dat je veel praktijkopdrachten krijgt, maar ook meer aan de slag gaat met de theorie. Het grootste verschil tussen een Associate degree en een HBO Bachelor is dat de opleiding niet 4 jaar, maar slechts 2 jaar duurt. Daarnaast is er meer aandacht voor praktische vaardigheden. De toelatingseisen van een Associate degree zijn gelijk aan die van een HBO Bacheloropleiding. Je moet dus in het bezit zijn van een HAVO-, VWO- of MBO niveau 4-diploma. Ben je dat niet, dan kun je met de 21+ regeling alsnog worden toegelaten.
* De 21+ regeling is een toets die beoordeelt of je toereikende capaciteiten hebt om een opleiding op HBO-niveau te volgen. De 21+ regeling bestaat uit twee onderdelen: een digitale test en een gesprek met een studieadviseur. Als je zowel het gesprek als de test positief doorloopt, ben je officieel toelaatbaar voor de Associate degree.
Heb je na het behalen van je HBO Associate degree-diploma de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dan kun je heel gemakkelijk instromen in de HBO Bachelor-variant. Omdat je een deel van de opleiding al succesvol hebt afgerond, kun je voor die onderdelen vrijstelling aanvragen en zo in 2 jaar tijd alsnog je HBO Bachelordiploma behalen.
Op financieel vlak kan een studie soms een flinke investering zijn. Om je daarin tegemoet te komen en om het volgen van een vervolgstudie te stimuleren, heeft de overheid het levenlanglerenkrediet opgezet. Deze studiefinanciering geldt voor HBO Associate degree-, HBO Bachelor- en Masteropleidingen en is voor iedereen tot 55 jaar die niet meer in aanmerking komt voor de reguliere studiefinanciering. Meer informatie hierover kun je vinden op onze speciale pagina over het levenlanglerenkrediet.
Ben je eruit en wil jij je graag verder ontwikkelen met een HBO Associate degree? Uitstekende keuze! Hieronder vind je een selectie van de Associate degrees die je via Opleiding.nl kunt volgen.