Wil jij graag diëtist worden? Bereid je dan maar voor op een zeer gevarieerd beroep. Als diëtist heb je namelijk veel verschillende cliënten met veel verschillende vraagstukken. Benieuwd wat je zoal tegen kunt komen in je werk? Hieronder vind je enkele voorbeelden van redenen waarom mensen naar de diëtist gaan.
Als je het woord ‘dieet’ hoort, denk je meestal aan overgewicht. Maar ook ondergewicht is een belangrijke reden om naar een diëtist te gaan. Een diëtist kan met een kritische en onafhankelijke blik naar andermans voedingspatroon kijken. Niet alleen stel je een voedingsschema op dat past bij iemands leven en gezondheidsdoelen, je bent ook meteen een stok achter de deur. Als professional weet je wat gezond is en wat niet, en wat de valkuilen zijn. En omdat iedereen een andere energiebehoefte heeft en andere dingen lekker of juist vies vindt, is geen voedingsschema dat je maakt hetzelfde.
Ook kun je helpen bij mensen met eetstoornissen. Bijvoorbeeld door een weekmenu op te stellen voor iemand met anorexia die het moeilijk vindt om te eten. Of iemand te helpen die lijdt aan een eetbuistoornis (Binge Eating Disorder). Als diëtist is het uiteraard altijd belangrijk dat je geduldig en meelevend bent (je eetpatroon omgooien is ontzettend zwaar), maar bij deze doelgroep is dit extra belangrijk. Een eetstoornis gaat immers niet zomaar over doordat jij vertelt wat iemand moet eten. Maar een doordacht opgesteld voedingsschema kan wel een positieve factor zijn in herstel – zowel fysiek als mentaal.
Als diëtist zul je vaak mensen met allergieën of intoleranties in je praktijk zien. Zij kunnen dan bijvoorbeeld geen gluten of lactose verdragen. Als je cliënt niet weet waar hij of zij allergisch voor is, kun je dat samen uitvinden door langzaam voeding te elimineren of juist toe te voegen. Daarnaast laat je zien hoe je cliënt ook zonder deze voedingsmiddelen een gevarieerd voedingspatroon kan hebben, waarbij hij of zij alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.
Soms voelen mensen zich niet optimaal, zonder dat er een aanwijsbare reden voor is. Ze hebben bijvoorbeeld darmklachten of voelen zich altijd moe. Dit kan opgelost worden door bepaalde dingen wel of juist niet te eten. Misschien zijn ze zonder het te weten toch ergens allergisch voor, of eten ze te vet of te veel suiker. Als diëtist probeer je te achterhalen waar iemands gezondheidsproblemen vandaan komen en wat iemand wél moet eten om dit op te lossen.
Hierboven staan slechts enkele voorbeelden van de vraagstukken die je als diëtist in je praktijk zult tegenkomen. Andere voorbeelden zijn zwangerschap, verminderde eetlust door bijvoorbeeld een ziekte, kinderen die niets lusten en speciale voedingspatronen zoals veganisme.
Lijkt het jou wel wat om als diëtist te werken? De titel ‘diëtist’ is wettelijk beschermd. Na de opleiding HBO Bachelor Voeding en Diëtiek kun je je laten registeren als diëtist. Wil je geen hele Bachelor volgen, maar heb je wel een passie voor voeding en gezondheid, en wil je graag mensen begeleiden naar een gezondere leefstijl? Dan kun je ook kijken naar andere opleidingen die met voeding te maken hebben, zoals Vakopleiding Gewichtsconsulent of het HBO-programma Health coach.