De Nederlandse overheid, burgers en bedrijven zijn het eens: Nederland moet een duurzame samenleving worden. De bouw kan hier een belangrijke rol in spelen. Nieuwe technieken en inzichten zorgen voor energie- en materiaalbesparing tijdens het bouwen en het gebruik van gebouwen. In zowel toekomstige als huidige gebouwen.
De verwarming lager zetten en korter douchen zijn de eerste dingen waar je aan denkt bij het verminderen van de energievraag. Maar er zijn ook andere manieren die geen actie vragen van gebruikers of bewoners en het comfort op hetzelfde peil houden. Goede isolatie scheelt al heel veel. Dit kan ook toegepast worden bij bestaande gebouwen. Bij het ontwerpen van nieuwbouw worden nieuwere inzichten gebruikt, zoals hoge luchtdichtheid, compartimentering, compact bouwen en gebruik van bouwmasse en zonlicht.
Grote energiegebruikers zijn bedrijven en industrie. Energiebesparing levert hier meer op, maar is vaak lastig te realiseren. Er is veel onderzoek naar hoe productieprocessen zuiniger en efficiënter kunnen. Zo kan er ruim 15% bespaard worden op het elektriciteitsverbruik. De grootste besparing komt door gebruik van moderne en efficiënte aandrijfsystemen.
Met een groene energieleverancier wordt er een grote stap gezet. Maar je kunt het ook dichter bij huis zoeken aan de hand van zonnepanelen of warmtewisselaars. Er zijn steeds meer andere alternatieven. Koelwater van fabrieken kan bijvoorbeeld gebruikt worden als stadsverwarming. Ook gebruik van restwarmte wordt onderzocht. Zo worden servers voor internetdiensten en rekenkracht in woningen geïnstalleerd. De servers produceren warmte die woningen dan kunnen gebruiken.
Onderhoud van installaties hoeft niet alleen gericht te zijn op functioneren en oplossen van storingen. Door installaties goed in te regelen kunnen ze efficiënter werken. Ze verbruiken minder energie en leveren meer op. Digitalisering en het gebruik van big data kunnen zorgen voor optimalisatie van het gebruik van installaties. Dit kan op kleine schaal in huis of op grote schaal in een gebouwencomplex. Door constante monitoring en beheer op afstand kun je snel inspelen op veranderde situaties en kun je ingrijpen als er iets misgaat. Bovendien zorgt dit ook voor een gelijkmatig klimaat wat meer comfort oplevert voor gebruikers en bewoners.
Bouwtechnici kunnen dus op veel verschillende gebieden en niveaus een bijdrage leveren aan energiebesparing. Van de architect die een energiezuinig gebouw ontwerpt, tot de elektromonteur van slimme installaties. Extra scholing op een van deze gebieden is zeer aan te raden. Zo help je niet alleen Nederland duurzamer maken, maar speel je ook in op de ontwikkelingen. Je werkzaamheden zullen veranderen en het is verstandig daarin mee te groeien. Laat je inspireren door de opleidingen en trainingen in het vakgebied techniek en bouw.